El Tribunal Suprem espanyol ha refusat els incidents de nul·litat presentats pel president Carles Puigdemont i el conseller Antoni Comín contra les sentències que van avalar l’acord de la JEC de juny de 2019, les quals van deixar vacants els seus escons al Parlament Europeu (PE) per no haver acatat la constitució espanyola.

Així ho ha decidit en dues actuacions la Sala Contenciosa Administrativa, que el passat 10 de juny va donar el seu vistiplau a aquest acord de la Junta Electoral Central (JEC) en dues sentències en les quals també es va oposar a preguntar a la justícia europea si el requisit de comprometre’s a acatar la constitució espanyola és compatible amb el dret de la UE.

Puigdemont i Comín, que actualment ocupen el seu escó al parlament europeu, han tractat, a través de la via del recurs davant el Suprem i ara, de l’incident de nul·litat, revocar aquests acords de la JEC, en els quals es va comunicar al Parlament Europeu que no havien adquirit la plenitud de la seva condició d’eurodiputats electes.

La Sala diu que ‘no hi ha cap pronunciament jurisdiccional europeu sobre el requisit exigit per aquest precepte, no només abans, com ha de reconèixer el mateix escrit de promoció de l’incident, sinó tampoc després de la sentència de 19 de desembre de 2019, perquè no s’ocupa d’ell sinó del moment en què s’adquireix la immunitat’ com a eurodiputat. ‘És a dir, de la qual assisteix el candidat electe per dirigir-se al lloc de reunió del Parlament Europeu i tornar d’ell, que és una qüestió diferent de la d’aquí debatuda’.

Sobre el refús a sotmetre aquest assumpte al TJUE, els magistrats destaquen que les sentències van explicar que no era rellevant sotmetre’l a la seva consideració, ‘una vegada que els recurrents ja han estat admesos com a diputats de Parlament Europeu, i això perquè la resposta no portaria, qualsevol que fos, al fet que la sentència a dictar modifiqués aquest fet’.

Puigdemont i Comín van ser reconeguts com eurodiputats després que el TJUE sentenciés que el vice-president Oriol Junqueras hauria d’haver gaudit d’immunitat com a eurodiputat d’ençà de la proclamació dels resultats dels comicis europeus, encara que no hagués complert els tràmits marcats per la legislació estatal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.