El president dels Estats Units, Donald Trump, es reuneix avui a Washington amb el primer ministre d’Israel Benjamin Netanyahu. La reunió es va acordar en una conversa telefònica entre tots dos dirigents i s’interpreta com el principi d’una nova etapa en les relacions entre els EUA i Israel, després de les tensions durant el mandat d’Obama, especialment en el tram final.

‘Farem moltes coses d’una manera diferent’, va dir Netanyahu dies després de la presa de possessió de Trump. Un exemple d’aquesta nova etapa de relacions entre ambdós països, tal com va explicar el primer ministre israelià, és l’aprovació d’una expansió dels assentaments a Cisjordània.

A final de gener, Netanyahu publicava un piulet polèmic, que fins i tot va originar un conflicte diplomàtic amb Mèxic. Hi deia, fent referència al mur que Trump vol construir a la frontera amb Mèxic: ‘El president Trump té raó. Jo vaig construir un mur al sud d’Israel. Vaig frenar tota la immigració il·legal. Un gran èxit. Una gran idea.’

Mèxic va demanar a Israel una disculpa i una rectificació, i Netanyahu va responsabilitzar-ne els mitjans i els va acusar de difondre notícies falses (com fa habitualment Trump). ‘Qui ha parlat de Mèxic?’, es va estranyar el primer ministre israelià. Heus ací el piulet de la polèmica.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]