L’equip d’arqueòlegs dirigit per Almudena García Rubio ha localitzat les primeres restes mortals de les víctimes afusellades durant la guerra de 1936-1939 pel bàndol franquista i soterrades al cementeri vell d’Eivissa. Segons que ha informat el govern, les evidències de l’estat dels cossos trobats apunten que són víctimes de la repressió franquista. Les restes són un cos sencer, un crani i una mandíbula amb trauma perimortem. La identitat de les víctimes no es podrà confirmar fins que no s’hagin fet les proves pertinents d’ADN. Als terrenys excavats aquests darrers dies també s’ha localitzat munició datada l’any 1934. L’equip d’Aranzadi, encapçalat per García Rubio, que també va dirigir la recuperació del cos de Miguel de Cervantes l’any 2016, treballarà al cementiri fins divendres.

La consellera de Cultura, Fanny Tur, ha destacat que al cementeri vell d’Eivissa hi pot haver morts extrajudicials, cosa que no permet de tenir-ne gaire informació documental. Els fets s’han reconstruït contrastant les fonts orals amb els arxius i registres. Aquests inclouen el possible assassinat de setanta-cinc persones, la major part executats a la tàpia del cementeri. Foren assassinats individuals, però també es té constància de cinc de col·lectius, entre el 23 de setembre i el 24 de novembre de 1936. No obstant això, els afusellaments varen continuar fins el 6 de juny de 1937, i encara tres persones el 1938. La premsa de l’època no en parla i el llibre d’actes del cementiri d’Eivissa no té entrades des de mitjan 1936 fins a mitjan 1941.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb