17.05.2025 - 19:31
|
Actualització: 17.05.2025 - 21:09
La Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera ha reunit a Xàtiva més de 10.000 persones per defensar l’ensenyament en català i denunciar el retrocés que representa la nova llei educativa impulsada pel PP i Vox, coneguda per Llei Rovira. L’acte ha tornat a la capital de la Costera una dècada després de l’última trobada, amb el lema “En valencià, lliures i amb orgull”, i ha comptat amb el suport de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera – Escola Valenciana i l’ajuntament de la ciutat.
La trobada s’ha estès per l’avinguda de l’Albereda i els carrers de Jaume I i Reial de la Fira, convertits en escenari d’un matí ple d’activitats i reivindicacions: cercaviles amb muixeranga, gegants i batucades, una seixantena de tallers escolars, i actuacions musicals a càrrec de grups com ara la colla la Socarrà, la Música Vella, la Música Nova, Sweet Flames, Rytmus Band, Scura Splats i Xaranga Comboi.
El president de la Coordinadora comarcal, Josep Roca Espín, ha assegurat que la trobada ha estat fruit “d’un viatge de superació apassionant, d’acompanyament i aprenentatge constants, de molta faena i complicacions”. Ha destacat que el català “vertebra el model d’escola en què creiem i que necessitem per a projectar-nos sense complexos ni por cap al futur”. També ha denunciat la gestió de l’actual Conselleria d’Educació, a la qual ha qualificat de “la pitjor de la democràcia”, i ha lamentat que sigui “incompetent” i “menyspreadora”.
Roca ha remarcat que la comunitat educativa ha respost als desafiaments d’aquests últims trenta anys amb “formació constant, treball seriós i cura, integració, respecte i complicitat”. Ha afegit: “Ningú no podrà res contra una comunitat unida, alegre i combativa.”
També ha intervingut el batlle de Xàtiva, Roger Cerdà i Boluda, que ha dit que acollir la trobada ha estat un motiu “d’orgull i responsabilitat”, perquè representa “una expressió de comunitat i de germanor, a més d’un recordatori per a les institucions públiques que cal vetllar per la protecció i la dignificació de la nostra llengua”.
A l’acte també hi han assistit el vice-president d’Escola Valenciana, Pablo Montaner i Brotons; la regidora d’Educació de Xàtiva, Amor Amorós Giménez; els diputats de Compromís Àgueda Micó i Josep Antoni Riera Vicent, i representants de col·lectius com ara Fampa València, STEPV i la Mancomunitat de la Costera – la Canal de Navarrés.
Durant la jornada s’ha lliurat el premi Sambori de literatura en valencià, en l’àmbit comarcal. Hi han participat 2.075 alumnes de més de 45 centres educatius de la Costera i la Canal de Navarrés. A més, s’hi ha presentat la cançó “La llengua que ens uneix”, que ha sonat aquesta setmana en escoles del País Valencià.
Calendari de les pròximes Trobades
Després de Xàtiva, les Trobades d’Escola Valenciana de 2025 continuaran a:
- Serra (Camp de Túria) i el Ràfol d’Almúnia (Marina Alta), el 24 de maig.
- Benimantell (Marina Baixa), també el 24 de maig.
- Betxí (Plana Alta, Plana Baixa i l’Alcalatén), el 25 de maig.
- Fageca (l’Alcoià-Comtat) i Gandia (la Safor-Valldigna), el 31 de maig.
La campanya d’enguany ja ha passat pel Campello i Alacant (l’Alacantí), Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida), l’Alguenya (les Valls del Vinalopó), Algímia d’Alfara (el Camp de Morvedre), Fortaleny (la Ribera), Albuixech (l’Horta Nord), Benifaraig (València), Guardamar (el Baix Segura), Picassent (l’Horta Sud) i Bétera (el Camp de Túria).
Suport institucional i entitats col·laboradores
Les trobades tenen el suport de nombroses entitats, com ara la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, la Fundació FULL, la Càtedra de Pilota Valenciana, Aproop, Edicions Bromera, Abacus, Ofideco, Pro21 Cultural, Editorial Aula, Camping Laguar, l’Horta Teatre, Caixa Popular, Unión Alcoyana, Edicions del Sud, Albena Teatre, Metrònom i Al Paladar.