Trobada Científica del Turó de la Seu Vella per engrandir i reforçar la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco

VilaWeb
Redacció
13.10.2015 - 17:00
Actualització: 14.10.2015 - 00:35

Lleida (ACN).- El Turó de la Seu Vella de Lleida reunirà aquest dimecres i dijous experts en patrimoni Unesco i en paisatges culturals en una trobada científica dedicada al conjunt monumental que aspira a esdevenir Patrimoni Mundial. Durant la presentació d’aquestes jornades, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat als experts que hi participaran i al conjunt de la societat “que aprofundeixin en els valors immaterials del conjunt monumental que el fan excepcional, pau, justícia, resistència i concòrdia”. La trobada arriba dues setmanes després d’haver aconseguit la inclusió del Turó de la Seu Vella en la llista indicativa del Ministeri de Cultura per optar a l’examen definitiu de la Unesco a París.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Josep Tort, han presentat aquest dimarts la trobada científica, els actes de la qual seran oberts a tot el públic i se celebraran a la Sala de la Canonja de la Seu Vella. Ros ha indicat que “formalment tenim un any per engrandir i reforçar la candidatura tant des del punt de vista de documents interns com de projecte exterior i de divulgació, i la trobada científica és una d’aquestes peces”.

L’alcalde de Lleida ha demanat als experts que participaran en les jornades i al conjunt de la societat que se centrin i que incideixin en els aspectes de la candidatura que són rellevants des del punt de vista de la Unesco i que han de diferenciar el projecte del Turó de la Seu Vella, “anant més enllà dels valors estrictament arquitectònic, artístic o històric, que són incalculables”. “Cal aprofundir en els valors immaterials, en els principis i valors de pau, de justícia, de resistència, de concòrdia que atresora el monument, cal buscar l’excepcionalitat del conjunt del Turó dins del patrimoni mundial així com els seus enllaços internacionals en el marc de la política europea, especialment entre els segles XIII i XVI”, ha defensat.

El director del Consorci, Josep Tort, ha destacat el nivell dels experts que prendran part en la trobada, entre els quals figuren Mónica Luengo, presidenta del Comitè Científic Internacional en Paisatges Culturals ICOMOS-IFLA; Patrícia O’Donnell, experta i integrant d’ICOMOS i participant en el procés de Patrimoni Mundial; Michael Turner, titular de la càtedra Unesco en Disseny Urbà i Estudis de Conservació, i Loes Veldpaus, experta en Patrimoni Urbà i Paisatge Urbà Històric de la Universitat d’Eindhoven, entre altres.

Com a acte previ a la Trobada, aquest dimarts s’ha organitzat una reunió científica a la Universitat de Lleida amb el títol ‘Paisatges de Patrimoni: Introducció al Paisatge Urbà Històric’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor