El Tribunal de Comptes revela que Vox va acceptar donacions en efectiu sense identificar-les

  • L'ens també avisa Catalunya en Comú i el PDECat per infraccions sancionables el 2020

VilaWeb
ACN
28.06.2024 - 17:31
Actualització: 28.06.2024 - 18:03

Catalunya en Comú, Vox, el PDECat i Sortu –formació integrada a EH Bildu– van incórrer en irregularitats de la gestió dels seus comptes l’any 2020 que podrien derivar en sancions. Segons que consta en l’informe de fiscalització del Tribunal de Comptes de l’any 2020, conegut avui, Vox va ser la formació amb més irregularitats. De fet, el partit de Santiago Abascal va acceptar donacions o aportacions no identificades, donacions “finalistes” i quotes, aportacions i donacions en efectiu. Catalunya en Comú i Sortu també van tolerar donacions sense identificar.

Tal com indica el Tribunal de Comptes, com a resultat de l’activitat de les taules informatives de Vox, es van generar ingressos en efectiu, sense que el tribunal tingués constància a quin concepte corresponien. Posteriorment, l’efectiu recaptat es va anar ingressant als comptes corrents de la formació per mitjà de caixers automàtics, per quanties que majoritàriament no excedien els tres-cents euros.

“La formació no ha portat registres auxiliars de control d’aquests moviments d’efectiu, cosa que hauria estat convenient, tenint en compte que el 2020 s’han detectat 91.972,71 euros, l’origen dels quals no ha estat acreditat”, ressalta el Tribunal de Comptes. Els ingressos registrats per la formació l’exercici 2020 van ascendir a 15.333.939 euros. Del total, el 66% corresponia a finançament públic i el 34% a ingressos d’origen privat.

Cúpula amb un 75% d’homes

Quant a l’aplicació de la normativa en matèria d’igualtat efectiva entre dones i homes, el tribunal remarca que el comitè executiu de Vox està integrat per un 75% d’homes i un 25% de dones, cosa que no s’ajusta a la llei orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes. D’altra banda, la plantilla efectiva del personal comptava, en l’exercici 2020, amb una proporció mitjana de dones del 41% i d’homes del 59%.

Els Comuns

En el cas dels Comuns també hi ha irregularitats, però per un import molt menor. Segons el tribunal, la formació va rebre donacions el 2020 mitjançant una plataforma de pagament per internet per import de 279 euros. Segons l’organisme, no els ha estat possible d’identificar-ne els donants, cosa que incompleix la llei de finançament de partits, i això pot significar una “irregularitat sancionable”.

En el darrer exercici analitzat pel Tribunal de Comptes, els vint-i-cinc partits que reben subvencions van ingressar 245 milions d’euros. D’aquest import, el 73% venia del finançament públic i el 27% tenia origen privat. Quant als ingressos públics, venien principalment de les aportacions dels grups parlamentaris i locals (58%), mentre que les subvencions estatals van suposar el 31% del total. El tribunal destaca que tres de les vint-i-cinc formacions analitzades no mostren adequadament una imatge “fidel” de la seva situació financera i patrimonial. Disset partits presenten “excepcions” i quatre no van incloure en els comptes anuals la totalitat de les activitats locals o de formacions amb què mantenen vincles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor