Demanen tres anys de presó a tres membres del Sindicat de Llogaters arran de diverses protestes contra un desnonament

  • La immobiliària va presentar una querella per coaccions i amenaces i la fiscalia demana més anys que l'acusació particular · Dos dels encausats són els inquilins de l'habitatge

VilaWeb
Redacció
21.06.2021 - 13:48
Actualització: 21.06.2021 - 14:18

Acusen de coaccions i amenaces dos afiliats al Sindicat de Llogaters, l’Alpha i el Fran, i el portaveu del sindicat, Jaime Palomera, arran d’una querella presentada per una immobiliària. La fiscalia demana tres anys de presó, mentre que l’acusació particular en demana vint-i-un mesos.

Segons que ha explicat el Sindicat de Llogaters, l’Alpha i el Fran vivien en un pis propietat d’un gran tenidor al carrer Floridablanca de Barcelona des del 2010. No van deixar de pagar el lloguer, malgrat viure amb aigua no potable, una plaga de tèrmits recorrent, canonades foradades que esquitxaven les finestres amb excrement, rates al pati de llums i inseguretat per falta de conservació del portal de l’edifici, entre més situacions d’insalubritat.

Van demanar repetidament que se solucionessin els problemes de l’habitatge, i finalment els van contestar que no els renovarien el lloguer, el que denuncien com “un cas típic d’assetjament immobiliari”. “Els veïns de tota la finca es trobaven en una situació similar: pujades de preu, insalubritat, i desnonaments. Els rendistes, a més de tota la finca disposen de múltiples propietats immobiliàries, i pertanyen a una nissaga familiar poderosa, la família Fradera-Bes, que ocupa el lloc 29 entre les grans fortunes catalanes”, expliquen des del sindicat.

Davant d’aquesta situació, els dos llogaters es van afiliar al sindicat. Demanaven interlocució amb la propietat, però com que no van obtenir resposta es va convocar una protesta pública a l’Instituto de Belleza Francis, empresa propietat de la finca en qüestió, que es va repetir tres vegades. “En aquesta protesta absolutament pacífica, festiva i sorollosa es demanava a la propietat que s’asseguessin a negociar amb l’Alpha i el Fran, que no els desnonessin i que deixessin de tenir-los en condicions inhumanes. La protesta no va impedir que el personal de l’establiment pogués seguir fent la seva feina en el seu espai”, expliquen des del sindicat. “Es va arribar a l’acord de trobar-se per parlar en una reunió entre els representants dels grans propietaris, l’Alpha, el Fran i el sindicat. I en aquella reunió, que va tenir lloc al cap de pocs dies, no hi va haver cap acord”.

L’Alpha i el Fran van quedar-se a casa una vegada ja s’havia acabat el contracte de lloguer. “Després de dos anys de resistència sempre pacífica i de diversos intents de desnonament, es va fer palès que els grans propietaris havien vulnerat la llei que els obligava a oferir un lloguer social com a alternativa al desnonament, al tractar-se d’una parella en situació de vulnerabilitat”, afegeixen. La propietat es va veure obligada a oferir un lloguer social i els llogaters es van poder quedar a casa. A més, la propietat va haver de pagar dues multes per assetjament immobiliari que l’Ajuntament de Barcelona va posar per la via administrativa.

El cas no s’acaba aquí, però. El 2019 la immobiliària va presentar una querella contra ells i Palomera per coaccions i amenaces. El judici, que des del sindicat denuncien que és un intent de criminalitzar la lluita pel dret d’habitatge, serà el 28 de juny. Consideren que el cas és “un muntatge que pretén fer passar una protesta pacífica per un acte de violència” i expliquen que les acusacions no tenen cap prova contra ells i que l’únic que hi ha són vídeos que demostren que la protesta que es va fer va ser pacífica. “La jutgessa ha inadmès un munt de proves molt contundents de la defensa: les testificals que eren de periodistes i polítics presents a la protesta, la còpia de l’expedient per assetjament immobiliari, i fins i tot un vídeo”, denuncia el sindicat.

En paral·lel, l’Alpha i el Fran també han iniciat un litigi a través del Sindicat de Llogateres: una demanda per danys i perjudicis. Un perit d’ofici ja ha determinat que el lloguer no s’hauria d’haver pagat perquè l’habitatge estava en condicions inhabitables. El judici serà a la tardor. Demanem que els hi retornin com a mínim la meitat del lloguer que van pagar tots els anys passats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes