La Inspecció de Treball de Catalunya ha revelat que IQOXE, l’empresa on va explotar abans d’ahir un dipòsit d’òxid d’etilè, ha rebut els últims anys quatre sancions, que oscil·len entre els 2.000 i els 8.000 euros, per diversos incompliments de normativa, i ha avançat una investigació a fons sobre aquest accident.

Un treballador de la petroquímica ferit diu que va haver d’esperar l’ambulància prop de dues hores 

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha assegurat que la Inspecció de Treball anirà ‘fins al fons per aclarir les causes i les responsabilitats d’un accident molt greu’, que ha causat tres morts i set ferits.

Josep Maria Torres: ‘És trist que la Generalitat proposi solucions després de tres morts i vuit ferits’ 

El Homrani ha precisat que dels quatre expedients que van culminar en sanció, un es va imposar per les condicions de treball i les altres tres per incompliments en matèria de salut i seguretat.

Obren diligències pels morts

El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha obert diligències per les morts en l’explosió. Fonts judicials han apuntat que la magistrada resta a l’espera de rebre i analitzar a fons informes dels Mossos, Bombers, Protecció Civil o Inspecció de Treball per decidir si demana noves diligències i, si és el cas, investigar l’empresa per accident o per negligència.

La investigació sobre les causes i les circumstàncies en què es va produir l’explosió al reactor serà clau per determinar la possible responsabilitat penal de l’empresa. Fonts jurídiques apunten que es podria atribuir homicidi imprudent a l’empresa si es detecten negligències o deficiències de manteniment o de seguretat a la planta.

Ja el dia de l’explosió, la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va encapçalar la comissió judicial en les tasques d’aixecament dels cadàvers al pis de Torreforta on va impactar un projectil i a la mateixa planta afectada. La fiscalia també hi ha estat present, però no ha obert diligències pròpies en haver-hi ja una causa judicialitzada.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.