Transport públic gratuït i augment de l’IVA de la llum i el gas: els acords del darrer consell de ministres espanyol

  • El govern espanyol acorda de cedir la gestió de l'ingrés mínim vital a les comunitats autònomes que ho demanin, tal com reclamava Catalunya

VilaWeb
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixent després del consell de ministres (fotografia: EFE / Juan Carlos Hidalgo).
Pol Baraza Curtichs
27.12.2023 - 13:51
Actualització: 27.12.2023 - 14:07

El govern espanyol ha fet avui el darrer consell de ministres de l’any. Els dos partits del govern, el PSOE i Sumar, ha acordat de prorrogar unes quantes mesures anticrisi, que es van impulsar i s’han prorrogat amb els pas del temps arran de la inflació, la crisi energètica i els efectes de la guerra d’Ucraïna.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest migdia per a explicar tots els acords. Destaca, per exemple, la gratuïtat del transport públic durant tot l’any 2024 i la cessió de la gestió de l’ingrés mínim vital a les comunitats autònomes que ho demanin, que Catalunya fa temps que reclamen. Us expliquem a continuació les mesures que s’han aprovat.

Transport públic i ingrés mínim vital

El govern espanyol ha acordat de prorrogar un any més els gravàmens als beneficis extraordinaris tant del sector financer com del sector energètic. En el cas energètic, Sánchez ha explicat que s’introduiran modificacions a la llei general de pressupostos perquè es puguin deduir d’ençà del primer de gener les inversions estratègiques vinculades amb projectes industrials i amb la descarbonització del sistema productiu al país. El president espanyol ha dit que ho revisaran l’any que ve i que aquesta figura tributària passarà a ser permanent. “L’impost va ser dissenyat amb una pervivència de dos anys, venceria el 31 de desembre d’aquest any i, per tant, el que hem fet ha estat garantir-ne la pervivència a partir de l’any 2024, una vegada ja revisada”, ha dit.

El govern espanyol ha tornat a prorrogar per tot l’any que ve la gratuïtat dels trens de rodalia i mitjana distància per a usuaris habituals, i també els del 50% al transport de competència autonòmica. Això implica que les comunitats autònomes estaran obligades a aportar un 20% del descompte del 50% perquè l’estat espanyol pugui transferir els fons per subvencionar la rebaixa del 30%, tot això destinat a abonaments i títols de més d’un viatge.

Sánchez ha anunciat que el consell de ministres ha aprovat de cedir a les comunitats autònomes que ho desitgin la gestió de l’ingrés mínim vital, una qüestió que fa temps que reclama la Generalitat de Catalunya. Concretament, demana de tenir el mateix conveni que ja tenen el País Basc i Navarra, en el qual s’ha cedit la gestió de l’ingrés per motius de millora i eficiència en la gestió d’aquesta i de la Renda Garantida de Ciutadania.

Augmenta l’IVA de la llum i el gas

Sánchez ha anunciat que es manté el bo social i que, durant el primer semestre del 2024, també es mantindrà el 0% d’IVA per als aliments bàsics i un 5% per als olis i les pastes. Davant de la caiguda gradual del preu de l’energia, el president Sánchez ha anunciat que l’IVA sobre l’electricitat i sobre la producció elèctrica recuperaran els valors habituals. En el primer cas, passarà del 5% al 21%, i en el segon cas, serà del 7% –actualment no n’hi ha–.

L’IVA del gas també es recuperarà a partir del febrer, moment en què ja es deixarà enrere el pic de l’hivern. D’aquesta manera, es passarà del 5% al 21%, com el de l’electricitat.

En l’àmbit social, l’executiu espanyol ha acordat que s’estengui durant tot l’any 2024 la suspensió dels desnonaments dels habitatges vulnerables.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any