Us ha tocat de ser membre de la mesa electoral: teniu festa l’endemà? Què passa si no hi aneu?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
27.05.2023 - 11:23
Actualització: 28.05.2023 - 16:38

Manquen poques hores per a les eleccions del 28 de maig. Us toca de ser membres d’una mesa electoral? Hem preparat una guia pràctica amb la informació més essencial que no us podeu deixar perdre. De les funcions de cada membre, fins a les de l’apoderat i l’interventor, tot passant pels drets que té cadascú i la multa que us poden posar si no us hi presenteu.

Quants membres formen part de la mesa electoral?

Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Han de ser menors de seixanta-cinc anys i saber llegir i escriure. El president, a més, ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o subsidiàriament els de graduat escolar o equivalent. Per a cada càrrec es trien dos suplents.

A quina hora s’han de reunir els membres?

El president, els vocals i els suplents s’han de reunir a les 8.00 al col·legi electoral. Si el president no s’hi presenta, el substitueix el primer suplent. En cas que aquest també falli, el substitueix el segons suplent. I si aquest tampoc no es presenta, el primer vocal prendrà possessió de la presidència, o bé el segon vocal.

Què passa si no es pot constituir la mesa electoral?

En el cas que no es pugui constituir la mesa electoral, es farà una declaració dels fets i s’enviarà per correu certificat a la Junta Electoral de Zona (JEZ), a qui s’haurà comunicat prèviament el cas per telèfon.

La junta, en aquest cas, designarà lliurement la gent que haurà de constituir la mesa electoral. Fins i tot podrà ordenar que la formin algun dels electors que es trobin al local electoral.

Si tot i fer aquest procediment no es pot constituir la mesa abans de les 10.00, s’haurà de notificar una altra vegada a la JEZ, que convocarà una votació dos dies després. És a dir, el 30 de maig.

Què fa cada membre de la mesa?

  • El president: és la figura més important. En un primer moment, s’haurà d’assegurar que el col·legi té tot el material necessari, com ara les butlletes de votació, les urnes, la llista dels votants i les cabines de votació. Haurà de verificar i signar les actes de constitució, escrutini i sessió. L’acta de constitució se signarà a les 8.30. El president és l’encarregat d’engegar la votació a les 9.00 i supervisarà en tot moment el procés electoral. També s’encarregarà de la signatura de la llista de votants i coordinarà el recompte de vots una vegada tanqui el col·legi electoral.
  • Els vocals: són dues figueres essencials per al bon desenvolupament de la votació. Un comprovarà la identitat dels votats i l’altre les marcarà en la llista de votants. Tots dos col·laboraran en tot moment amb el president i també s’encarregaran de fer el recompte de vots una volta tanqui el col·legi.

Com s’han designat els membres?

Els membres de la mesa s’han assignat per sorteig públic a cada ajuntament. Es va fer entre el 28 d’abril i el 3 de maig.

Tinc festa a la feina l’endemà si formo part de la mesa electoral?

Cada membre de la mesa té dret d’una dieta, una reducció de cinc hores de la jornada laboral l’endemà de les eleccions i ser protegit per la seguretat social. Els suplents no hi tenen dret si finalment no han de formar part de la mesa electoral.

Què és un interventor?

Un interventor és una persona designada pels partits polítics. Tenen l’objectiu de vetllar per la transparència. Pot participar en les deliberacions amb veu, però sense vot. A més, pot formular reclamacions i protestes i demanar certificats davant la taula, com ara la còpia de l’acta de constitució. Hi pot haver dos interventors en cada mesa electoral.

Què és un apoderat?

Els apoderats són representants de les diferents candidatures. Tenen l’objectiu de supervisar el desenvolupament de la jornada electoral. Poden accedir lliurement a tots els locals electorals i examinar el desenvolupament de la votació. També poden presentar reclamacions, protestar i sol·licitar certificats.

No es pot ser interventor i apoderat alhora.

Què passa si no us presenteu a la mesa?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Ara com ara, ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix cap quantitat exacta, i correspon als magistrats d’avaluar els criteris de renda de l’afectat i la “gravetat” dels fets.

Una instrucció de la Junta Electoral espanyola (JEC) detalla els supòsits que es poden al·legar a les JEZ. És important de saber que les al·legacions poden presentar-se en un termini de set dies una volta rebuda la notificació a la JEZ pertinent. Els casos es resolen, sense possibilitat de recurs, en un termini de cinc dies.

Cal afegir que si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. Si una mesa no es pot constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

Què faig si tinc entrades per al concert de Coldplay a l’estadi olímpic Lluís Companys de Barcelona?

Hi ha uns quants supòsits en què us podeu negar a formar part d’una mesa electoral. Els membres tenien un termini de set dies naturals per a presentar al·legacions davant la JEZ. Hi ha casos d’acceptació automàtica i causes personals que ha de valorar la JEZ.

Malauradament, tenir entrades per a concerts, en aquest cas, Coldplay, no és una al·legació vàlida i, per tant, us haureu de presentar a la mesa electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any