A quin col·legi em toca votar? Les preguntes més freqüents

  • Repassem sis preguntes freqüents sobre les eleccions del 28 de maig

VilaWeb
Foto d'arxiu d'una urna i una mà que comprova el DNI per poder votar
Redacció
28.05.2023 - 12:00
Actualització: 28.05.2023 - 12:06

Ja són en marxa les eleccions del 28 de maig. Al país, hi ha cinc cites electorals: les municipals, els consells insulars, les del Parlament de les Illesa les Corts i al Consell General d’Aran. I ja comencen a sorgir els primers dubtes: es pot votar amb el DNI caducat? A quina hora obren els col·legis electorals? Es pot triar on votar? Us resolem els dubtes més freqüents.

A quin col·legi em toca votar?

Podeu consultar el vostre centre de votació al cercador que té habilitat l’Institut d’Estatística espanyol (INE), en què també us informarà de la mesa corresponent.

Puc triar on votar?

No, tan sols es pot votar en la mesa electoral que correspon a cada elector. Ara bé, hi ha una excepció: la llei permet als interventors dels partits polítics votar en la mesa en què estan acreditats si formen part de la mateixa circumscripció a la qual són inscrits.

Es pot votar amb el DNI caducat? I amb una fotocòpia?

Per poder votar, haureu de presentar el documentat d’identitat (DNI), el passaport –amb fotografia– o el carnet de conduir –també amb fotografia. Tant se val si els documents estan caducats. Ara bé, caldrà mostrar els originals. La mesa no acceptarà fotocòpies.

A quina hora obren els col·legis electorals i quan tanquen?

Els col·legis electorals obren a les 9.00 i tanquen a les 20.00, moment en què el president de la mesa electoral anuncia la fi de la votació. No obstant això, si a les 20.00 encara hi ha algú al local electoral, el president de la mesa li permetrà de votar.

Com s’ajunten els vots per correu i els presencials?

A les 20.00, una vegada fet el recompte de vots presencials, s’hi afegiran les butlletes de vot rebudes per correu. Es comprovarà que les cartes incloguin el certificat del cens del votant, i que efectivament estigui inscrit en la mesa. Després d’haver fet les comprovacions, s’introduirà el vot a l’urna i s’afegirà el nom a la llista de votants.

Quant cobren els membres de la mesa electoral?

Els membres de la mesa cobren una dieta que és regulada per ordre ministerial espanyola, autonòmica o local. És percebuda per cadascun dels titular de la mesa electoral, tant el president com els vocals. Només tindran dret de la dieta els que siguin titulars. És a dir, els suplents només la cobraran si els toca de ser titulars.

Els treballadors per compte d’altri i els funcionaris nomenats membres de mesa tenen dret d’un permís retribuït de la jornada durant el dia de la votació si és laborable. En tot cas, tenen dret d’una reducció de la jornada de treball de cinc hores el dia posterior.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any