Torrent reactiva la investidura després de tres mesos de blocatge i renúncies

  • El president del parlament pot anunciar l'inici de la tercera ronda de consultes i la intenció de convocar un ple d'investidura els pròxims dies

VilaWeb
Roger Graells Font
20.03.2018 - 22:00

El president del parlament, Roger Torrent, reactiva avui el procés d’investidura després de tres mesos de blocatge i renúncies per part de l’independentisme. L’última va ser ahir, quan Jordi Sànchez va anunciar que deixaria l’escó per mirar de facilitar la sortida de la presó. En conseqüència, s’ha descartat com a candidat a ser investit president de la Generalitat.

Torrent compareixerà a dos quarts de dotze del migdia al parlament i és previst que expliqui que farà una nova ronda de consultes amb els partits per a trobar un nou candidat. El següent nom és Jordi Turull, número quatre de JxCat a Barcelona i conseller de Presidència de l’executiu de Carles Puigdemont. Serà el tercer candidat en dos mesos, després de Puigdemont i Sànchez, que han topat amb els impediments de la justícia espanyola per a ser elegits. Unes condicions que han estat rebutjades per tot l’independentisme, però que alhora han causat desacords entre les tres forces polítiques parlamentàries.

El president del parlament ja va decidir d’ajornar la investidura a distància de Puigdemont del 30 de gener per evitar conseqüències penals sobre ell mateix, els membres sobiranistes de la mesa i els diputats en llibertat condicional.

Per la seva banda, Sànchez no tenia el suport de la CUP, perquè els anticapitalistes consideraven que la proposta pactada entre JxCat i ERC era de caràcter autonomista. A més, el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha mantingut Sànchez empresonat i no li ha donat permís per a anar al ple d’investidura el 9 de març. Segons que va transcendir ahir, els diputats de JxCat van presentar el dia 16 un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol al·legant que Llarena vulnerava el dret fonamental de Sánchez d’exercir el seu càrrec públic, a més de vulnerar la voluntat popular i la separació de poders. Per això demanaven al TC que revertís la decisió de Llarena i deixés Sànchez en llibertat. No obstant això, quatre dies després, Sànchez ha anunciat que renunciarà a l’escó i a la investidura.

En aquest període de blocatge, l’independentisme també ha renunciat a forçar el vot delegat de Puigdemont i Toni Comín des de Brussel·les.

La candidatura de Turull, enlaire
Dilluns a la nit, va filtrar-se l’acord entre JxCat i ERC per a proposar Turull com a president. Ahir, la CUP va reiterar que la candidatura de Turull no rebria el seu aval si no anava acompanyada d’un programa de govern republicà que consistís a ‘fer efectiva’ la República i el mandat de l’1 d’octubre i del 21 de desembre. El diputat Carles Riera també va lamentar la renúncia a l’escó de Sànchez i va expressar el desig que Puigdemont i Comín mantinguessin les actes com a diputats.

A la tarda, JxCat va fer arribar una nova proposta a la CUP per a començar a negociar la investidura. Un document que haurà de rebre l’aval de les bases dels anticapitalistes, per la qual cosa el marge de maniobra és escàs. El ple podria convocar-se a principi de la setmana vinent, una vegada acabada la ronda de consultes de Torrent amb els partits. Ara bé, Turull no tindrà la majoria assegurada fins que la CUP no hi doni el vist-i-plau.

Paral·lelament, el portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol refredava la candidatura de Turull: ‘Ara mateix no és el nom que hi ha, que s’anunciarà quan toqui.’ I afegia: ‘Turull no és el tercer candidat perquè primer n’hem de parlar, hem de seure amb la direcció del grup, els diputats, el president’, i ‘en tot cas, els candidats a la tercera investidura som els diputats del grup’.

Per la seva banda, ERC ha convocat demà un consell nacional extraordinari per a avalar la candidatura de Turull. Ahir al matí, el partit va demanar als seus diputats que estiguessin disponibles durant la Setmana Santa mentre no es concreti el calendari del ple d’investidura. Primer s’ha de posar data al ple i, si Turull no fos triat per majoria absoluta, caldria una segona volta quaranta-vuit hores després.

I les eleccions?
La possibilitat del compte enrere cap a la dissolució del parlament i la convocatòria de noves eleccions va quedar ahir descartada. El Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs del PSC arran de l’ajornament del ple del 30 de gener i va avalar l’informe dels lletrats del parlament, de manera que el rellotge es manté congelat i la cambra no es dissoldrà pas el 30 de març.

El compte enrere, doncs, començarà si la investidura que es convoqui la setmana vinent és fallida. Aquest termini, si s’exhaurís, acabaria a començament de juny i, per tant, la convocatòria electoral seria a final de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any