El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el decret de convocatòria de les eleccions del 14-F que ahir va signar el vice-president del govern, Pere Aragonès. Ahir el president del parlament, Roger Torrent, va comunicar la dissolució automàtica del Parlament de Catalunya per falta de candidats a la investidura a la presidència de la Generalitat, dos mesos després de la inhabilitació del president Quim Torra per decisió del Tribunal Suprem espanyol, i va signar la resolució que donava pas a la convocatòria d’eleccions.

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?

Torrent va defensar la feina del parlament durant la legislatura que ja s’acaba i va explicar que avui es formarà la diputació permanent amb vint-i-tres diputats que mantindrien en funcionament la cambra. Els consellers continuaran les compareixences al gener. També va destacar que durant aquesta legislatura la “piconadora” de la repressió havia avançat, i que el moment més dolorós fou l’empresonament de Jordi Turull enmig del seu debat d’investidura. Va afegir que esperava que la legislatura vinent fos la de la “reconstrucció”.

Nous detalls sobre el 14 de febrer

Ahir, el govern es va reunir amb la taula de partits per abordar l’organització de les eleccions del 14 de febrer, i es va fixar el 15 de gener com a data límit per a confirmar la convocatòria o ajornar els comicis. En una compareixença, el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va explicar que les eleccions només s’ajornarien si hi havia una “activitat social molt restringida o un confinament total”.

Els partits van ratificar el fet que hi hagi una tramesa única de butlletes perquè tots els ciutadans puguin rebre les paperetes de vot a casa. En cas que s’opti per votar de manera presencial, s’haurà d’anar al col·legi electoral amb el vot preparat. Tot plegat, a més, es dividirà en franges. La primera serà de 9.00 a 12.00 per a les persones de risc; la segona, de 12.00 a 19.00 per a les persones sense risc; i una darrera per als contagiats i contactes estrets que s’allargarà fins al tancament dels col·legis, a les 20.00.

Precisament, un dels acords de la taula ha estat el de no allargar la jornada electoral. Es farà, doncs, amb els horaris habituals d’anteriors eleccions. Exterior també traslladarà al Departament de Salut la voluntat de vaccinar els membres de les meses electorals. Preguntat pels criteris de selecció d’aquests membres, Solé va especificar que es faria amb uns “límits”, però respectant la possibilitat que una bona part de la població pugui ser elegida. “És un dret”, va recordar.

Un altre dels punts en què més va incidir va estar en la importància de “garantir” el vot a tothom. Per això, s’ha signat un conveni amb la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat), que vetllarà i treballarà perquè tothom puguin participar-hi en igualtat de condicions. I, a més, s’ha sol·licitat a la Junta Electoral espanyola la possibilitat d’enviar la documentació als votants de l’exterior del país sense esperar a la proclamació definitiva de les candidatures.

Solé va destacar que s’havia arribat a un acord en “tots els punts”, pràcticament, i que només faltaven aspectes molt “tècnics i concrets”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.