El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat de ‘positiu’ el primer any del seu mandat i ha reivindicat que ha posat el país ‘en marxa’ després del 155 i que l’ha deixat ‘a punt’. En una conferència de premsa per fer balanç del primer any de govern, Torra ha assegurat que l’executiu ha ‘reactivat’ el país després de l’aturada de la suspensió de l’autogovern i ha destacat la continuïtat de la dinamització econòmica. A més, ha defensat la ‘mà estesa’ del seu govern i ha culpat l’executiu de Pedro Sánchez de no fer possible el diàleg. ‘Algú es va aixecar de la taula i no hem estat nosaltres’, ha criticat. D’altra banda, ha lamentat que el darrer any hagi estat marcat per la ‘judicialització de la política’ i ha citat els ‘obstacles permanents’.

‘Un país en marxa, un país a punt’ és el lema amb què el govern ha resumit el primer any de l’executiu liderat per Quim Torra i Pere Aragonès. Torra ha tret pit de les bones dades macroeconòmiques posteriors a la crisi i ha definit l’economia catalana com a ‘robusta’. Com a exemples ha posat la reducció de la taxa d’atur i l’augment de creació d’empreses en un context en què Catalunya, per primera vegada, ha complert amb el dèficit, la regla de despesa i deute públic. Uns objectius fiscals fixats per l’estat espanyol que ha qualificat d”injustos i desproporcionats’.

En aquest context, Torra ha citat el que considera ‘obstacles permanents que són un llast vital’ per al país, no només per als independentistes. Entre ells, el dèficit fiscal ‘insostenible’ que, segons diu, fa que les xifres macroeconòmiques no es puguin traslladar a la ciutadania com hauria de ser; els incompliments de l’estat espanyol i el ‘dèficit crònic’ d’inversió en infraestructures. Davant les adversitats, Torra ha reivindicat que el govern ha posat en marxa el país gràcies a una ‘gestió rigorosa’, diàleg i consens, un pressupost social i els valors republicans, que ha definit amb els conceptes ‘llibertat, cultura i talent’.

Ha estat, segons Torra, un any ‘lluny de la normalitat’ i ha fet referència a la ‘judicialització de la política’ i a la repressió que no s’ha aturat en el darrer any. Ha recordat que l’any va començar amb un govern que no va poder prendre possessió pel vet de l’estat espanyol als consellers restituïts i que acaba amb els informes de les acusacions al judici de l’1-O. ‘És un relat magnífic de la judicialització de la política’, ha afegit.

Torra ha fet bandera de la voluntat de diàleg del govern amb el territori, amb els sectors que reclamen ‘legítimament’ millores econòmiques i amb l’estat espanyol. El president Torra ha citat les dues reunions amb el president espanyol Pedro Sánchez en els últims 12 mesos i ha afegit que es va plantejar com s’havia d’avançar en un ‘diàleg efectiu’. En aquest context, Torra ha defensat la necessitat de la figura d’un relator que doni un ‘punt de neutralitat, claredat i transparència’ i ha culpat el govern espanyol del trencament de les negociacions.

Set projectes de llei i disset decrets

El govern reivindica que ha recuperat la capacitat normativa aprovant 24 normes amb rang de llei, dels quals 7 són projectes de llei i 17 decrets. A més, ha destacat la posada en marxa del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, l’acord amb els sindicats per al retorn de les pagues extra pendents del 2013 i el 2014 i la convocatòria de 6.633 places de treballadors públics. Pel que fa a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol, el govern destaca que algunes s’han recuperat per desistiments de l’estat o per iniciativa del govern i que n’hi ha d’altres en procés a través de llei òmnibus i iniciatives parlamentàries.

Torra ha posat l’accent en la necessitat d’obrir una nova cultura de diàleg ‘bilateral’ amb el territori i ha destacat que el govern ha aprovat el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) per a la inversió local. Encara en l’àmbit local, Torra ha volgut remarcar que en els darrers quatre anys s’ha reduït el deute amb els ens locals en un 90%.

A banda, ha reivindicat que Catalunya pot liderar la revolució tecnològica com va liderar revolució industrial i, en aquest àmbit, ha assenyalat diverses mesures del govern en aquest àmbit com l’impuls del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement i l’aprovació de l’estratègia 5G.

País just i d’igualtat

En l’àmbit social, Torra ha repassat les mesures més destacades, segons ell, del seu govern: Pla interdepartamental de suport a les famílies; 920 milions d’euros en polítiques d’ocupació; 300 nous professionals per al desplegament del decret d’escola inclusiva; 100 milions d’euros addicionals per a l’atenció primària; 30 milions d’euros addicionals per renovar CAPs; constitució de l’Observatori de la justícia en violència masclista; el pacte contra la segregació escolar; 138 milions d’euros en polítiques socials d’habitatge i el decret llei per limitar els preus del lloguer; el Pla de Fosses i el Programa d’Identificació Genètica; així com la creació de la comissió de seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania, entre altres mesures.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.