El president Quim Torra ha exigit al govern espanyol que aixequi immediatament l’aplicació de l’article 155 contra l’autogovern de Catalunya i que també aturi la intervenció financera de la Generalitat. Ho ha dit en una compareixença des de Berlín amb el president Carles Puigdemont, amb qui s’ha reunit l’endemà de la seva investidura. ‘Demanem al govern espanyol que respecti el resultatt de les eleccions del 21-D’, ha dit Torra. ‘El primer objectiu és acabar la suspensió de l’autgovern. L’aplicació del 155 és la conclusió de la suspensió de l’autogovern, que va començar ja fa temps (…) I no n’hi ha prou amb aixecar el 155. Si no es té el control sobre el sistema financer no es té autonomia. Demanem al govern espanyol que aixequi el 155 i també la intervenció financera.’

Aquest és un aspecte decisiu, el del control financer, ha insistit Torra, que ha recordat que el 155 no era el començament de la intervenció sobre l’autogovern, sinó la culminació d’un procés d’anul·lació de l’autogovern que havia començat amb una recentralització de competències, amb la retallada de l’estatut i després amb el control de les finances de la Generalitat, primer parcialment, amb el FLA, i després totalment.

Torra ha destacat en la compareixença que no abandonarà el camí fins a ‘reconfirmar Puigdemont al capdavant del govern de Catalunya, i de tenir-lo de tornada al Palau de la Generalitat’. De la mateixa manera, ha afegit que maldaria per al reconeixement dels consellers destituïts il·legalment. I ha explicat també que visitarà els presos. ‘La segona visita que vull fer com a president de la Generalitat és als presos polítics, a les tres presons on són tancats.’

Puigdemont: ‘És una qüestió europea’
Carles Puigdemont, en la seva intervenció, ha destacat que el govern espanyol té ara l’oportunitat per a demostrar que respecta els resultats de les eleccions del 21-D. Per això, ha exigit a Mariano Rajoy que accepti l’oferta de diàleg del president Quim Torra. De fet, ha assegurat que desitja que la resposta sigui diferent de les negatives que va rebre ell des de la Moncloa.

Puigdemont ha assegurat que al Principat es viu un conflicte polític que no es pot solucionar amb jutges i policies. ‘Només necessitem una eina: democràcia’, ha dit. De totes maneres, Puigdemont també ha dit que cal que la UE s’involucri per a cercar una solució per a Catalunya. ‘És una qüestió europea i afecta a tota la UE’, ha afegit.

El president ha afirmat que la principal prioritat del govern de Quim Torra serà reparar els danys causats per l’aplicació de l’article 155. En aquest sentit, Puigdemont ha dit que ara li toca a la Moncloa moure fitxa i deixar de banda les amenaces. ‘Anunciïn quan retiraran el 155. Hem de treballar i no tenim temps per esperar’, ha conclòs.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb