El TJUE exclou Kossove dels reguladors europeus de telecomunicacions a petició de l’estat espanyol

  • El tribunal diu que la decisió no té res a veure amb el fet que Kossove no hagi estat reconegut com un estat sobirà dins la UE

VilaWeb
ACN
17.01.2023 - 11:06
Actualització: 17.01.2023 - 11:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó a l’estat espanyol i ha decidit d’excloure Kossove de participar en l’Organisme de Reguladors Europeus de les Comunicacions Electròniques (ORECE). En una sentència publicada avui, l’alt tribunal de la UE considera que la Comissió Europea —que l’any 2019 va permetre a Kossove participar en els grups de treball de l’òrgan— no era “competent” per adoptar tal decisió, apuntant que la seva única funció sobre l’ORECE és la de “controlar el bon funcionament del reglament”. No obstant això, els magistrats del TJUE defensen que el seu posicionament és aliè al fet que Kossove no hagi estat reconegut com un estat sobirà dins la Unió Europea.

La polèmica va sorgir el març de 2019, quan la Comissió Europea va autoritzar uns quants països balcànics, entre els quals Kossove, a participar en tasques de cooperació entre les autoritats nacionals de reglamentació i l’ORECE.

Tres mesos després d’aquesta decisió, l’estat va presentar un recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) perquè l’anul·lés. En l’argumentari, l’estat defensava que l’executiu comunitari no disposava de competència per fixar normes de treball de forma unilateral i també subratllava que Kossove no es podia considerar un “tercer país” amb capacitat per participar en òrgans com l’ORECE.

Si bé el Tribunal General va desestimar inicialment el recurs espanyol, tant l’advocada general com el TJUE -l’Estat va elevar la qüestió presentant un recurs de cassació- han optat finalment per donar la raó a Espanya.

Malgrat tot, i per “no posar en perill la participació de Kosovo a l’ORECE”, el TJUE ha decidit mantenir els efectes de la decisió de la Comissió fins que entrin en vigor unes noves normes de treball acordades entre l’ORECE i les autoritats nacionals de Kosovo. Pel tribunal, però, aquesta situació d’excepcionalitat s’hauria de resoldre en un termini màxim de sis mesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes