El Tribunal de Justícia de la UE autoritza el CETA, l’acord comercial entre amb el Canadà

  • Luxemburg conclou que el sistema de tribunals comercials especials que preveu el CETA és legal

VilaWeb
ACN
30.04.2019 - 10:40
Actualització: 30.04.2019 - 17:27

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha resolt que l’acord comercial entre la Unió Europea i el Canadà, conegut com a CETA, no vulnera el dret europeu, i per això n’ha autoritzat l’aplicació. En concret, el tribunal amb seu a Luxemburg ha determinat que el mecanisme de resolució de disputes entre inversors i estat que preveu l’acord garanteix suficientment el dret a un jutge independent i imparcial i ‘no afecta el principi de competència exclusiva’ del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a l’hora d’interpretar de manera definitiva la legislació europea. Aquesta decisió permet que s’apliqui del tot el CETA, que ja era en vigor de manera provisional.

La queixa dels belgues

El 30 d’octubre de 2016, el Canadà, la Unió Europea i els seus estats membres van signar l’acord de lliure comerç, conegut com a CETA per les seves sigles en anglès. El pacte inclou un mecanisme de solució de disputes entre inversors i estats que preveu la creació d’un sistema de tribunals per a gestionar aquests plets sobre inversions internacionals.

El 7 de setembre de 2017, Bèlgica va demanar al TJUE si aquests tribunals ad hoc per a resoldre disputes entre companyies inversores i estats en el marc de la relació comercial entre el Canadà i la UE podien interpretar amb caràcter definitiu el dret de la Unió Europea o bé si aquesta era una competència exclusiva del TJUE.

A més, demanaven al tribunal de Luxemburg si la creació d’aquest sistema paral·lel de justícia per a casos relacionats amb inversions econòmiques no feia perillar el dret a un jutge independent i imparcial a la Unió Europea.

Aplicació provisional de l’acord

Després del vist-i-plau dels governs europeus i canadenc i de l’Eurocambra, el CETA va entrar en vigor provisionalment el setembre del 2017. Tanmateix, a l’espera de la ratificació parlamentària a cadascun dels estats membre de la Unió Europea, les àrees relatives al sistema de disputes amb inversors i la protecció d’aquests inversors que estableix l’acord encara no s’aplica.

Crítiques al CETA

La Comissió Europea defensa que el CETA facilitarà l’exportació de béns i serveis al Canadà i beneficiarà els ciutadans i les empreses a totes dues bandes amb la reducció d’un 98% dels aranzels recíprocs i l’estímul del comerç i la inversió.

Alguns sectors, com els ecologistes, han criticat el pacte comercial perquè consideren que el sistema de resolució de disputes d’inversió ‘perpetua uns drets especials per als inversors estrangers’ en els acords comercials de la Unió uropeaE. Per això, argumenten que pot comportar una vulneració dels principis democràtics europeus. D’altra banda, també consideren que el CETA fa perillar ‘els estàndards ambientals europeus’.

Relacions comercials amb Catalunya

Segons dades de la Comissió Europea, actualment hi ha gairebé 160 empreses que exporten al Canadà, la majoria productes químics, farmacèutics i maquinària. Les exportacions catalanes a aquest país van créixer un 15,9% el 2017 i són valorades en més de 280 milions d’euros, segons dades de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any