El govern ampliarà la T-Jove fins als 30 anys i bonificarà amb 100 euros els alumnes fins a quart d’ESO

  • El president Aragonès ha anunciat un conjunt d’ajuts econòmics de vora tres-cents milions d’euros

VilaWeb
Arnau Lleonart
27.09.2022 - 11:42
Actualització: 27.09.2022 - 12:11

Les famílies de rendes mitjanes i baixes que tinguin fills escolaritzats entre infantil 3 i quart d’ESO a l’educació pública i concertada podran bonificar-se cent euros a la declaració de la renda. Ho anunciarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el discurs del debat de política general, centrat en gran part en la inflació i en l’encariment del preu de l’energia i en què ha anunciat un paquet d’ajudes amb un cost de vora tres-cents milions d’euros. A més de la bonificació de cent euros per cada alumne escolaritzat, de la qual Aragonès no ha precisat en quins trams de l’IRPF s’aplicarà, també ha anunciat que a partir del primer de gener la T-Jove, el títol de transport públic de preu reduït que fins ara era per als menors de 25 anys, s’ampliarà fins als 30 anys. Fonts de presidència expliquen que aquesta mesura no és temporal, sinó que ja quedarà establert així.

La major part de mesures econòmiques anunciades s’incorporaran al pressupost de l’any vinent, però n’hi ha dues que neixen de partides disponibles al pressupost actual, i que per tant ja s’aplicaran enguany. Una és un augment del 50% del bo social tèrmic de l’estat espanyol, un ajut per a pagar la factura energètica durant l’hivern, que se sumarà a la xifra prevista per a les famílies que ja en són beneficiàries –100.219, segons fonts de presidència–, i que rebran entre 125 euros i 560. El govern preveu que entre que les famílies facin la sol·licitud i els arribin els diners passaran tres mesos.

L’altra mesura que s’executarà durant el 2022 és l’ajut al lloguer de joves que ja va anunciar la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, la setmana passada. La subvenció, que pot arribar a 250 euros segons la renda i el preu del lloguer, va destinada als joves de menys de 36 anys que no han pogut accedir a l’ajuda del govern espanyol. Segons que va anunciar Cervera, serà del 20% de l’import de la renda de lloguer anual quan es destini a pagar-lo fins al 30% dels ingressos. Si s’hi ha de destinar entre el 30% i el 40% dels ingressos, l’ajuda serà del 30% de l’import de la renda; i si l’esforç és el 40% o més dels ingressos, l’ajut serà del 40%. El límit màxim serà de 3.000 euros anuals per habitatge i el mínim de 240, quan el resultat dels càlculs que determinen l’import sigui inferior a aquesta quantitat. Si hi ha més d’un jove que sigui titular del contracte de lloguer podran demanar l’ajuda individualment, i si més d’un se’ls assigna, la suma no podrà superar l’import mensual total del lloguer.

Ajudes per l’encariment del preu de l’energia

A banda, Aragonès també anunciarà mesures que, segons que ha dit, van destinades a pal·liar l’encariment de l’energia i a rebaixar l’ús de combustibles fòssils. S’ha compromès a accelerar a un màxim de sis mesos els tràmits per als projectes de plantes i parcs de generació elèctrica renovable amb potència inferior a 5 MW connectats a la xarxa de mitjana tensió. També ha anunciat una línia de subvenció per a la retirada d’amiant i instal·lació de plaques solars d’autoconsum i una altra per a projectes de bioenergia (biomassa i biogàs).

En la mateixa línia, ha anunciat un reforç de la línia de subvenció per a projectes d’autoconsum de particulars, empreses i comunitats de veïns per a instal·lar fonts de producció d’energia renovable per a l’autoconsum, que cobreixen vora el 40% del cost total de la instal·lació. Així mateix, per a comunitats de veïns i empreses, ha anunciat una línia de subvencions per a instal·lar sistemes automàtics d’encesa i apagada de llums en espais comuns.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any