TIAC: promovent els drets de la infància

  • La Taula per la Infància i l'Adolescència de Catalunya es va crear per vetllar pels drets dels nens. El més vulnerat, diuen, és el d’escoltar-los.

El 1989 es va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el primer document que els reconeixia com a subjectes de ple dret. El tractat va ser adoptat per Nacions Unides, és a dir, pels quasi dos-cents països que formen part d’aquest organisme, el que hauria d’haver sigut una garantia de protecció global a la infància. La realitat, però, és que els nens segueixen sense gaudir de l’especial protecció per part dels adults que els atorga aquest document. D’aquí a que, per promoure en l’àmbit català els drets recollits a la Convenció, es creés el 2007 la Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya (TIAC). Amb el seu president, Josep Maria Villena, hem parlat per conèixer quina repercussió ha tingut en el benestar dels nens la constitució d’aquesta entitat.

-Per què han hagut de passar quasi dues dècades per comptar a Catalunya amb un òrgan encarregat de promoure els drets reconeguts a la Convenció sobre els Drets de l’Infant?

-Perquè portem molts anys de retard en l’observació dels drets dels infants. De fet, a Catalunya, hi ha moltes entitats que han estat treballant per la infància durant molt de temps però no ha estat fins el 2010, amb l’aprovació de la Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància, i la posterior signatura del Pacte per la Infància, quan podem dir que s’ha produït un canvi de paradigma en les polítiques de la infància.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any