Fins al 27 de novembre s’estan fent tests ràpids de detecció del VIH al CAP Drassanes i al CAP Manso, en coordinació amb l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut i coincidint amb la Setmana Europea de la Prova del VIH.

Aquest és el segon any que durant aquesta Setmana, cada dia, professionals sanitaris d’atenció primària ofereixen a la ciutadania la possibilitat de fer-se la prova ràpida del VIH. Es farà al CAP Drassanes fins al 26 de novembre, de 12 h a 14 h, i al CAP Manso, fins al 27 de novembre, de 8 h a 20 h. A més, els professionals donaran consells per prevenir-ne el contagi. La prova és oberta a tothom i, el que és més important, és confidencial i anònima, ja que no és necessari proporcionar cap dada personal per accedir-hi. Les persones que es fan la prova només han d’esperar vint minuts per saber-ne el resultat.

Durant la setmana de les proves ràpides de l’any passat, aquests dos centres van fer gairebé un total de 300 test ràpids. Un diagnòstic precoç millora la qualitat de vida de qui té els anticossos i redueix la probabilitat de transmissió del virus a altres persones.

Qui ha de fer-se la prova del VIH?

És especialment recomanable que es facin la prova les persones que es troben en les situacions següents:

– Dones embarassades o dones que estan pensant a quedar-se embarassades.
– Persones que tenen qualsevol malaltia de transmissió sexual.
– Totes les persones que hagin tingut relacions sexuals sense preservatiu.
– Les parelles estables que volen deixar de fer servir el preservatiu.
– Parelles sexuals de persones amb VIH.
– Persones que prenen o han pres drogues per via intravenosa i les seves parelles sexuals.
– Persones que exerceixen la prostitució.

A Catalunya s’han diagnosticat 17.293 casos de sida des de l’any 1981 i fins a finals de 2014, però s’estima que hi ha fins a 33.600 persones infectades pel VIH, de les quals aproximadament una quarta part no sap que ho està. Aquesta situació suposa un risc de contagi, ja que la majoria de les noves infeccions es produeixen perquè les persones amb el VIH ignoren que el tenen. A més, el diagnòstic precoç és un factor determinant per fer possible una esperança de vida millor, però fins a un 42% dels nous diagnòstics són tardans i un 25% es fan quan la malaltia ja està avançada.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.