‘Els policies van fer una filera amb els adolescents independentistes, els van humiliar’

  • Us oferim un testimoni de l’acció de la policia espanyola contra joves independentistes dins un bar de la Via Laietana de Barcelona

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
20.10.2019 - 21:50

L’Albert era dins el local, veient com un grup nombrós d’antiavalots de la policia espanyola hi irrompia a cops de porra, amb molta violència, en cerca de manifestants. Havien sortit de darrere de les tanques de protecció de la prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana i havien començat a empaitar i agredir els manifestants que trobaven. Feia estona que alguns els llançaven ous i pintura. Però de manifestants n’hi havia molts més, que havien sortit al carrer en la jornada de vaga general de divendres passat i que es preparaven per a la gran manifestació convocada als Jardinets de Gràcia.

Eren quarts de quatre de la tarda quan l’Albert, de quaranta anys, que en aquell moment pujava per la Via Laietana per anar a la manifestació, es va trobar la càrrega de la policia. Es va espantar i es va refugiar dins aquell local –una cafeteria de la cadena 365 que és justament davant la prefectura–, com tants altres manifestants. I allò que va veure el va colpir.

‘Em va sorprendre de veure que la policia entrava al bar a cops de porra, i que feien formar una filera amb els manifestants que hi havia. El criteri per a diferenciar els clients del bar dels manifestants era si duien una estelada al damunt o no. I com que jo no en duia, no em van dir res’, explica l’Albert a VilaWeb. Vol mantenir l’anonimat per prevenció, aquests dies de repressió policíaca i judicial intensa. Volia enregistrar amb el mòbil allò que anava veient i deixar-ne constància, però l’actitud intimidatòria i amenaçadora dels policies li ho complicava. Els agents obligaven la gent a guardar els mòbils i les càmeres i els feien esborrar les imatges. Va enregistrar algunes imatges d’amagat, les que va poder, i quan va sortir va haver d’amagar la targeta perquè no la trobessin. Són uns quants vídeos breus, de pocs segons, units en un de sol i que ha fet arribar a VilaWeb.

‘Vaig veure com detenien i feien sortir a la força unes quantes persones. Eren molt joves, potser menors d’edat i tot. A una noia, li agafaven els braços i li deien “detinguda”. Ella demanava per què i li responien: “Després t’ho explico.”‘ Un dels qui van detenir era l’Arnau Canal, de dinou anys. Es veu en un vídeo d’un minut que ja té milions de visualitzacions a la xarxa: un grup nombrós de policies espanyols el fan sortir del local amb molta violència i, amb una actitud humiliant, el fan agenollar, li peguen, li arrenquen l’estelada del coll, se l’enduen detingut. L’Arnau ho explicava en aquesta entrevista a VilaWeb.

Abans d’això, tant a l’Arnau com a la resta de manifestants amb estelades els van fer arrenglerar, dins el local. A alguns els van anar a cercar als lavabos, com explicava en aquest fil de piulets la periodista Esperanza Escribano. Hi havia menors d’edat. L’Albert diu: ‘Un grup de policies va entrar fins al final del local i en va treure la gent que s’hi havia refugiat. Al lavabo, hi havia dues persones, una manifestant que s’hi havia amagat i una adolescent, que era la filla d’una turista que parlava en anglès. La policia se les volia endur totes dues. La turista deia als policies que era la seva filla, que no se l’enduguessin. La noia no parlava ni espanyol. Al final els va convèncer i van deixar anar l’adolescent estrangera, però la manifestant se la van endur entre uns quants agents agafant-la pels braços i la van treure del lavabo mentre cridava.’

I continua així: ‘Els adolescents de la filera els van humiliar, els van fer treure les estelades que duien, cridant “Treu-te aquesta puta bandera!”, van escorcollar-los a tots i encara se’n van endur algun més. Vam estar retinguts dins el bar uns quaranta minuts, aproximadament. Passada aquesta estona, ens van desallotjar i van tancar el bar.’ L’Albert va poder anotar els números d’identificació d’aquests agents: U2001, U2002 i U2003.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any