Els eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MES) han denunciat a la Comissió Europea les declaracions del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, en què va dir que ‘si tothom compleix el seu deure’ no hi hauria intervenció militar. En una pregunta parlamentària enviada a la CE, diuen que l’afirmació de Morenés tres setmanes abans de les eleccions catalanes del 27-S, ‘constitueix una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català’. Per això, demanen si la CE està preocupada i si no creu que el comentari és un atac a l’article 2 del tractat de Lisboa. ‘Preocupa a la Comissió que un ministre de defensa europeu utilitzi l’amenaça d’una intervenció militar contra un moviment escrupolosament pacífic i democràtic?’, demanen a la Comissió Europea. ‘La Comissió no creu que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus de l’article 2 del tractat de Lisboa?’, afegeixen.

Segons l’article 2 de tractat, ‘la Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes’.

Ramon Tremosa ha compartit al seu compte personal de Twitter una imatge amb la pregunta que formularan a la CE:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb