Tensió interna a la CUP i previsió d’un resultat ajustat a l’assemblea

  • Eulàlia Reguant reconeix que 'aquest procés ha tensat molt' l'organització

VilaWeb
Enric Arqués
25.12.2015 - 02:00

L’assemblea de la CUP de diumenge a Sabadell ha generat una gran expectativa política i mediàtica per la transcendència del resultat que en surti de la votació de la militància sobre la investidura d’Artur Mas. Una decisió que ha generat un fort debat intern a la CUP entre els partidaris d’investir Mas i els contraris a donar els vots necessaris perquè sigui el president de la Generalitat de la nova legislatura.

En aquest sentit, la diputada Eulàlia Reguant va reconèixer ahir que aquest procés ha tensat molt l’organització. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Reguant va lamentar que, internament, hi hagi hagut persones que hagin entrat en una ‘guerra innecessària’, especialment a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació i va admetre el risc de ‘fractura’ si l’assemblea acaba dividida en meitats. ‘Esperem que diumenge en el debat puguem crear un relat conjunt per no generar una fractura de 50-50 a l’organització’, va assenyalar.

També va expressar el desig que la CUP no surti fracturada de l’assemblea i, de fet, creu que és més probable que una de les opcions s’acabi imposant amb més del 60% dels suports. ‘Portem dies parlant amb les assemblees territorials i tothom entén que cal salvaguardar la unitat popular’, va apuntar.

El posicionament de Poble Lliure i Endavant
Dues de les organitzacions integrades a la CUP, Poble Lliure i Endavant-OSAN, s’han pronunciat abans de l’assemblea per deixar clara la seva posició. L’organització independentista Poble Lliure va fer públic ahir un comunicat en què defensa el vot a favor de la proposta d’acord presentada per Junts pel Sí, que inclou un pla de xoc social i la investidura de Mas, i que se sotmetrà a debat i votació diumenge en l’assemblea nacional.

‘El document presentat per JxS, fruit de les converses amb els negociadors de la CUP, pot ser un bon punt de partida que permeti la formació d’aquest govern’, diu el comunicat. El diputat Albert Botran és un dels membres d’aquesta organització formada per antics militants de moviments independentistes com Maulets i el Moviment de Defensa de la Terra (MDT).

Per una altra banda, dimarts Endavant va fer un comunicat en què deia que preferia unes noves eleccions al març ‘abans que acceptar l’oferta totalment rebaixada i sense presidència de consens que ha fet JxSí’. La diputada Anna Gabriel és militant d’Endavant.

Els resultats del 20-D eren, segons Endavant, ‘una prova de foc per a CDC i Artur Mas’, i el veredicte ‘ha estat contundent’. Precisament els resultats de les eleccions espanyoles els serveixen per a fer una advertència en cas que la CUP investeixi Mas després d’una victòria electoral d’En Comú-Podem a Catalunya: Estarem regalant tot el nostre capital polític al projecte regeneracionista de Podem i estancarem el vot explícitament independentista per sota del 40%, advertia.

I rematava el comunicat així: ‘Finalment volem alertar sobre l’obertura al pacte expressada la mateixa nit electoral per Artur Mas. Caldrà saber anticipar-nos als moviments de la dreta sobiranista, disposada a pactar amb l’estat espanyol abans que perdre l’hegemonia en una futura República catalana, i treballar per a desactivar socialment qualsevol intent de reforma de l’estat des de dalt.’

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any