Temps de vi novell

  • Avui es fa la Festa del Vi Novell a Sant Maria del Camí i també hi ha festa als jardins del Palau Robert de Barcelona

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

29.11.2024 - 21:40
Actualització: 29.11.2024 - 21:45

És temps de vi novell i això vol dir que molts cellers del país ja tenen embotellat el primer vi de l’any, un vi que té una cruesa atractiva, un vi lligat a la fruita, que és tot ell lleugeresa, que és la simplicitat d’un vi que a la copa es mostra informal i convida a beure d’una manera despreocupada. És un vi que atrau la joventut i el ben beure. Tradicionalment, Sant Martí marca l’arribada del vi novell, però és durant aquest mes de novembre que les celebracions se succeeixen. Hem triat avui perquè hi ha festa grossa a Sant Maria del Camí (Mallorca) i a Barcelona.

Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí

Avui Santa Maria del Camí celebra la Festa del Vi Novell. El vi novell no s’ha deixat de fer en aquest poble, que darrerament ha crescut força. Però fa una vintena d’anys que els cellers del poble i l’ajuntament van començar a organitzar la festa. Avui és festa grossa i hi assisteixen milers de persones. Des que van començar a fer-la i es van constituir com a associació, els cellers s’han posat d’acord per treure el mateix dia aquest vi i fer-ne celebració. Hi ha moltes activitats i reconeixements, però el dia de la festa és un no parar. Al matí, hi ha una jornada de portes obertes i es poden visitar els set cellers de Sant Maria i tastar el vi novell de franc. Joves del poble treuen els tractors amb el remolc que omplen de gent i fan la ruta del vi novell. A l’hora de dinar s’han empescat un àpat popular anomenat les Burballes del vi novell, que són uns fideus amb brou. Antigament les burballes es feien amb llebre. I a partir de les sis de la tarda, a la plaça de la Vila, que és plena de carpes, una quarantena, comença la festa, amb música i tapes, que serveixen els restaurants, bars i associacions del poble.

Pere Calafat, del celler Jaume de Puntiró, un dels cellers de Santa Maria, ens explica quin vi novell els ha sortit: han fet dues mil ampolles d’un vi novell de manto negre, una varietat autòctona de l’illa, i nou-centes ampolles de premsal, que en uns altres indrets del país és el xarel·lo, la pansa blanca o el cartoixà. Enguany, tot i les incerteses que causa el canvi climàtic en el cultiu de la vinya i el descens de la producció i tot i la sequera –que a Mallorca no ha estat extrema i ha previngut algunes plagues–, ens explica que la qualitat del raïm ha estat molt bona i que ha elaborat un negre novell que es caracteritza per la seva suavitat. “És un vi suau i amb molta bonhomia, i això és fantàstic quan es tracta d’un vi novell.”

Dibuix dels cellers de Santa Maria del Camí.

Ara, Calafat no cau en l’eufòria. Explica: “El vi que s’embotella tan prest genera molta curiositat d’entrada, però és un interès que es perd quan arriba Nadal. És un vi simpàtic, que s’ha fet sempre al poble, però em genera una certa desil·lusió que es perdi l’interès amb tanta rapidesa. Perquè excepte el dia de la festa, que venem sobre el 80% de la producció, l’interès és mínim. Certament, és una assignatura pendent.”

Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell

Els vins novells del celler Jaume de Puntiró i del 7103 Petit Celler, amb seu a Santa Maria del Camí, també es poden tastar a la Festa del Vi Novell que es fa avui als jardins del Palau Robert de Barcelona. En aquest espai, durant tot el dia, el Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell, amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), organitzen la Festa del Vi Novell. En total seran onze cellers de diferents territoris vinícoles del país. Fins a les vuit del vespre es podran tastar aquests primers vins de l’anyada 2024.

La padrina del vi novell d’enguany, la periodista gastronòmica Carme Gasull, dirà unes paraules, juntament amb el director general de l’INCAVI, Joan Gené. Hem demanat a Gasull pel valor de recuperar la tradició de fer vi novell i ha comentat: “Estic molt contenta de ser la padrina del vi novell d’enguany, d’aquesta festa que han recuperat uns quants cellers sensibles a la tradició del vi més jove de tots, per tot el que representa: paisatge, família, cooperació, enoturisme, gastronomia… Per mi el vi novell, a més d’història, tradició i cultura, és casa, perquè és un espai que et fa sentir bé, que et conforta i reconforta, que et connecta amb un territori i la seva gent. A mi, en concret, em connecta amb la Conca de Barberà i amb el barri de Sants de Barcelona. Un vi afruitat, franc, del temps. Un vi de temporada, de proximitat, lleuger, però amb un cert cos, que acompanya els plats d’hivern, com l’escudella, per exemple. A casa per Nadal bevem vi novell. I així ho fem perquè en Toni Falguera, del Celler de Gelida, establiment històric de Sants i del món del vi i veí de casa els pares, ja fa molts anys que me’l va recomanar.”

Al celler cooperatiu del Masroig, es va fer la Festa del Vi Novell el 9 de novembre, bo i coincidint amb Sant Martí. Es va convocar un concurs de dissenys d’etiquetes i va guanyar aquesta.

A Santa Maria del Camí, a més dels cellers Jaume de Puntiró i de 7103 Petit Celler també trobem els cellers Àngel, Macià Batle, Ramanyà, Sebastià Pastor i Son Crespí. I a Barcelona, el Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell el formen Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Més iniciatives

Tot i haver parlat d’aquests cellers i aquestes festes del vi novell, hi ha moltes més iniciatives de cellers a tot arreu del país. Per exemple, la que tira endavant el celler Mas Vicenç amb la creació d’un Vi Novell Solidari: el celler de Cabra del Camp, situat al nord de l’Alt Camp, s’ha aliat amb la Fundació Noelia, organització sense ànim de lucre, i que representa i acull els qui tenen distròfia muscular per dèficit de col·lagen VI i les seves famílies.

El vi novell solidari de Mas Vicenç.

També ens agrada mencionar el NaNo, la Festa del Vi Natural i Novell que s’organitza a Arenys de Munt (Maresme) i que es va fer el 16 de novembre. L’impulsor de la festa és l’elaborador Joan Munich, del Celler Talcomraja. Li hem demanat que ens expliqui quin vi novell ha elaborat enguany: “El vi novell d’aquest any és un rosat amb un color molt bonic, una barreja de monestrell i pansa blanca i una mica de raïm d’unes parres que pensem que són de picapoll. El raïm prové de la vinya de Can Sala de Dalt, que vam plantar el 2017. Ha estat laboriosa la verema aquest any, però ens fa molta il·lusió per dir que, pel que fa al vi novell, és un dels NaNo més bons que hem fet mai.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem