El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la normativa del País Valencià que preveu que les mancomunitats puguen exercir competències en matèria de policia local.

El Consell de Ministres va acordar el 5 de juliol presentar el recurs, en entendre que la normativa autonòmica ‘vulnera’ la llei espanyola de Forces i Cossos de Seguretat de l’estat espanyol.

En concret, el recurs d’inconstitucionalitat, promogut pel president del govern en funcions, Pedro Sánchez, es presentava contra la disposició addicional segona de la Llei de Mancomunitats valenciana, que preveu que les que hagin assumit competències en matèria de policia local les exerciran conforme al que disposa en la normativa bàsica espanyola i valenciana de coordinació de policies locals.

El govern espanyol justificava el recurs amb l’argument que el legislador valencià possibilitava amb aquesta normativa que ‘les mancomunitats de municipis prestin serveis de policia local’, és a dir, que facilita ‘la possibilitat de la prestació supramunicipal d’aquesta tasca’, refusada pel Tribunal Constitucional.

L’executiu espanyol sosté a més que, en diferents sentències, el TC ‘ha refusat la creació de cossos supramunicipals de policia local a través de mancomunitats, comarques o àrees metropolitanes’, així com que ‘la prestació en comú dels serveis de Policia Local pugui fer-se mitjançant mancomunitats’.

El Tribunal Constitucional, en una provisió emesa ahir, dóna a més trasllat de la demanda i documents presentats, tal com estableix l’article 34 de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), al congrés i al senat espanyol, així com a les Corts Valencianes i al Consell a través dels seus presidents.

Així mateix, fixa un termini de quinze dies perquè puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimen convenients. A més, estableix la publicació de la incoació del recurs en el Butlletí Oficial de l’Estat i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb