tribunal constitucional

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat de manera unànime declarar inconstitucionals i nul·les les resolucions del parlament del gener del 2018 que proposaven investir president Carles Puigdemont.

En una altra resolució que s’ha fet pública avui, el TC inadmet per prematur el recurs d’empara presentat per la presidenta del parlament Carme Forcadell contra la interlocutòria per la qual el Tribunal Suprem va rebutjar en el seu moment apartar de la instrucció del cas del procés independentista a Catalunya el magistrat Pablo Llarena.

El tribunal de garanties ha fet coincidir la informació sobre la sentència de les dues resolucions amb la data d’inici del judici contra els dirigents independentistes al Suprem, si bé el text íntegre de les sentències es farà públic en els propers dies.

Respecte a la investidura de Puigdemont, la sentència estima la impugnació de les resolucions que va promoure en el seu moment el govern de Mariano Rajoy i, en conseqüència, declara la inconstitucionalitat i nul·litat de la proposta del president del Parlament del 22 de gener del 2018, per la qual es proposava la investidura de Puigdemont com a candidat a president del Govern català que havia estat publicada en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Catalunya el 23 de gener del 2018.

Igualment queda anul·lada la resolució del 25 de gener del 2018, per la qual el president del Parlament Roger Torrent va convocar la sessió plenària el 30 de gener del 2018, en la part que es refereix a la inclusió en l’ordre del dia del debat del programa i votació d’investidura del diputat Puigdemont.

El recurs de Forcadell

Pel que fa al recurs de Forcadell, s’inadmet també de manera unànime, el recurs d’empara presentat per l’expresidenta del parlament contra la interlocutòria del 6 de juny del 2018, que va rebutjar al seu torn estudiar l’incident de recusació contra el magistrat instructor de la causa del procés sobiranista – la causa especial 20907-2017 – Llarena.

La sentència considera que la demanda d’empara plantejada davant d’aquest Tribunal, sense haver finalitzat el procés ‘a quo’ i adduint la vulneració de drets fonamentals segueix a dia d’avui sense haver estat resolta de manera definitiva, el porta a inadmetre el recurs plantejat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb