El TC tomba els acords del parlament que van permetre la delegació del vot de Puigdemont i Comín

  • La sentència compta amb els vots particulars de Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer

VilaWeb
Redacció
31.05.2022 - 19:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha considerat inconstitucionals els acords de la mesa del Parlament de Catalunya del 3 i el 24 d’abril de 2018 pels quals es van admetre les delegacions de vot dels aleshores diputats Carles Puigdemont i Toni Comín. El TC dona així la raó al recurs interposat pel grup de Ciutadans. Alhora, el tribunal també ha tombat els acords del mateix òrgan parlamentari del 5 i el 25 d’abril que no van atendre la sol·licitud de reconsideració formulada contra les admissions dels vots delegats. La sentència estableix que els principis que estableix la prohibició del mandat imperatiu i el caràcter “personal i indelegable” del vot per als diputats al congrés espanyol són atribuïbles també als parlamentaris autonòmics.

El TC indica, alhora, com s’ha d’interpretar l’article 95 del reglament del parlament sobre la delegació de vot. Segons el TC, la norma permet que un diputat pugui delegar en un altre “que expressi davant la cambra, com a mer portaveu, el vot fefaentment manifestat amb anterioritat”. Per això, afegeix, el que es delega “no és la decisió sobre el sentit del vot, sinó únicament l’expressió davant dels òrgans” de la cambra.

El Tribunal declara, doncs, la nul·litat dels acords impugnats, tot i que “per raons de seguretat jurídica” limita l’abast de la sentència “a impedir que es comuniqui la nul·litat dels acords referits als actes que s’hagin pogut adoptar en virtut dels vots delegats”. La sentència compta amb dos vots particulars concurrents del magistrat Cándido Conde-Pumpido i la magistrada María Luisa Balaguer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes