Tarragona recordarà a vint-i-nou veïns deportats pels nazis a camps de concentració amb ‘Stolpersteine’, petites obres creades per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme.

Aquesta iniciativa, organitzada pel Memorial Democràtic, consisteix en un petit monument que s’instal·la a la vorera, davant de l’últim domicili on va viure una víctima del nacionalsocialisme, abans que l’arrestessin o deportessin, i ja sumen més de 60.000 a 1.800 ciutats d’una vintena de països.

La regidoria de Patrimoni ha elaborat el cens de tarragonins deportats pels nazis en la Segona Guerra Mundial per sumar-se a la iniciativa. Dels vint-i-nou deportats de Tarragona, tretze van ser assassinats en el camp de Mauthausen, quinze van ser alliberats per les tropes aliades i no es disposa de dades d’un.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona ha localitzat el domicili d’empadronament de deu assassinats a Mauthausen-Gusen, per portar a terme una primera fase d’instal·lació d’aquest memorial.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.