Aquest dissabte les tapes literàries marquen el dinar dels escriptors i lectors participants al FLIB  (Festival de Literatura Internacional Breu) que se celebra aquest cap de setmana a València. L’escriptora i llibretera Núria Cadenes ha fet una recerca exhaustiva de moments culinaris d’autors de la literatura universal: de Rodoreda a Alice Munro, d’Andrea Camilleri i Petros Màrkaris a Andreu Martín, d’Italo Calvino a Claudio Magris, de George Saunders a Pere Calders. I els cuiners de la cafeteria de l’Octubre Centre Cultural hi han posat l’enginy per a reproduir-les totes.

Tastets culinaris breus, com el FLIB fomenta. Aquí us en deixem el menú:

Ou farcit de ceba caramel·litzada i ketchup

«Ella va treure un altre plat i el va deixar sobre el taulell fins que hi va poder posar les dues meitats del panet. I després els ous regats amb ketchup al damunt.»
Alice Munro, Massa felicitat

Mini hamburguesa de pollastre i ceba / Croqueta de xai i albergínia amb cuscús

«Disfrutarán de un almuerzo mediterráneo, a base de buñuelos de flor de calabacín, hamburguesa de pollo y cebolla, codero con berenjenas, delicias de salmón con miel, en fin, y tonterías por el estilo.»
Andreu Martin, Les escopinades dels escarabats

Tomàquet farcit amb col llombarda i pebrots

«La meva mare fa tomàquets i pebrots farcits, la teva farcellets de col.»
Petros Màrkaris, Pa, educació i llibertat

Colpet de brou de putxero i la seua pilota

«La Nina es va passar tot aquell temps cuidant-la, portant-li sucs i caldos i tota mena de mandonguilletes ben picades.»
Liudmila Petruixévskaia: Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va penjar d’un arbre

Canapè de salmó i amanida d’ou

«Comprovava cada dia què oferien a la cafeteria per poder-li explicar que havia pres salsitxes o bistec de Salisbury, i el salmó o el sandvitx d’amanida d’ou.»
Alice Munro, Massa felicitat

Truita d’espàrrecs amb maionesa de llima

«El Fischerviertel, el barri dels pescadors d’Ulm, és encantador amb els seus carrerons íntims i acollidors, les fondes generoses de truites i d’espàrrecs…»
Claudio Magris, El Danubi

Broqueta de llagostí cuit

«Adelina li havia preparat un generós plat de gambes bullides, suficient per a quatre persones.»
Andrea Camilleri, La forma de l’aigua

Tastet de salsitxa cruixent

—Ei, tu, home! Què menges?
—Salsitxa i raves!
—Quina sort que tens! – va dir el nen.
Italo Calvino, Marcovaldo

Daus de creïlles al pebre roig

«Em tocava treballar molt. No donava l’abast: arrencar patates, cavar la terra de l’hort i regar-lo… Ho fas molt bé. I vaig explicar la història del camp de clavells.»
Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra…

Cullereta de fesols negres amb xoriço

«Els fesols negres són un aliment bàsic de qualsevol Treballador. Els altaveus interns del recinte n’elogien el gust meridional de pacanes tot el sant dia. No cal que ens en cantin les lloances, que tampoc no tenim alternativa.»
George Saunders, Secessiolàndia pel pedregar

Mini brownie de xocolata amb llesca de pa amb ou i caramel de cafè

«La calima d’un foc encès trencava el perfil d’una finestra, de la qual procedia una olor matinal de cafè i de xocolata, de pa calent que obria una gana plena de records.»
Pere Calders, Demà, a les tres de la matinada

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb