El tribunal electoral brasiler ordena de desblocar les carreteres després dels talls dels partidaris de Bolsonaro

El president del tribunal també ha multat el responsable de la Policia Federal de Carreteres per no haver complert "la seva tasca constitucional i legal"

VilaWeb
Fotografia: EFE.
Europa Press
01.11.2022 - 09:12
Actualització: 01.11.2022 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Tribunal Superior Electoral (TSE) del Brasil, Alexandre de Moraes, ha ordenat el desallotjament immediat de les carreteres arran dels blocatges causats per camioners afins a Jair Bolsonaro en protesta pel resultat electoral, i ha multat el responsable de la Policia Federal de Carreteres (PRF) amb 100.000 reals (uns 19,5 euros) per cada hora que persisteixin els talls.

Moraes considera que la PRF no ha complert la seva tasca constitucional i legal i avisa que l’incompliment d’aquesta ordre pot comportar la destitució o fins i tot la detenció del director del cos, Silvinei Vasques.

Aquests talls afecten vint-i-dos estats, segons que recull O Globo. La multa entra en vigor a partir de la mitjanit (hora local). A més, Moraes ha instat a identificar els propietaris dels camions per poder sancionar-los després amb la mateixa quantitat.

Moraes ha inclòs vídeos com a prova en què es veuen agents de la PRF que indiquen als manifestants que no tenen intenció de molestar-los. A més, un d’ells diu que l’única ordre rebuda és romandre en el lloc al costat dels partidaris de Bolsonaro, segons que ha recollit la premsa brasilera.

“Que la Policia Federal de Camins i les respectives policies militars estatals, en l’àmbit de les seves atribucions, prenguin immediatament totes les mesures necessàries i suficients, a criteri de les autoritats competents del poder executiu federal i dels poders executius estatals, per al desallotjament immediat d’obstruccions de totes les vies públiques que, il·lícitament, tinguin interromput el seu trànsit”, ha instat.

Les protestes ja han tallat cent trenta-sis vies al país, la qual cosa també ha causat el rebuig de la Confederació Nacional de Transports i del fiscal general adjunt electoral, Paulo Gonet, que ha qualificat les manifestacions d’antidemocràtiques i motivades per la disconformitat amb el resultat.

La fiscalia brasilera ha donat vint-i-quatre hores a Vasques perquè expliqui com s’ha actuat per vetllar pel manteniment del flux en les carreteres i faciliti el llistat complet dels blocatges que hi ha hagut.

Així mateix, ha sol·licitat la informació de cadascun dels estats afectats sobre les mesures adoptades per a investigar la possible omissió o facilitació per part d’agents de la PRF en aquests blocatges.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes