13.10.2016 - 17:50
|
Actualització: 14.10.2016 - 02:14
El monarca ha donat suport al general colpista que governa el país i ha vist passar 19 Constitucions diferents
MADRID, 13 (EUROPA PRESS)
El rei Bhumibol Adulyadej de Tailàndia, que era el cap d’Estat amb més anys en el càrrec de tot el món (71 en total), ha mort aquest dijous, segons ha informat la Casa Reial en un comunicat recollit per la premsa local.
“Sa majestat ha mort a l’hospital tranquil·lament”, ha indicat la nota, precisant que la mort s’ha produït a les 15.52 hores. El cap de la junta militar de Tailàndia, el general Prayuth Chan-ocha, ha comparegut vestit de negre a la televisió per confirmar la mort del monarca i que el príncep hereu el substituirà, i ha anunciat que el país guardarà un any de dol.
Bhumibol tenia 89 anys i va ser coronat el maig de 1950. El príncep hereu, Maha Vajiralongkorn, de 63 anys, serà el seu successor. El rei a Tailàndia és una figura reverenciada i que no pot ser qüestionada perquè està protegida per les anomenades lleis de Lesa Majestat, que castiguen amb fins a quinze anys de presó qui critiqui, difami o falti al respecte al monarca. Aquesta normativa ha estat criticada per organitzacions defensores de les llibertats i els drets humans.
Durant el seu regnat, el monarca ha estat testimoni de nombrosos cops d’Estat, l’últim d’ells el que va liderar el maig del 2014 el general Prayuth Chan-ocha, que encara continua al capdavant del país com a cap de la junta militar. Segons informa la BBC, Bhumibol ha vist passar en el seu regnat 19 Constitucions diferents i molts més primers ministres. Els crítics li retreuen el suport que ha anat donant als líders dels successius cops d’Estat, inclòs el general Prayuth.
VA ARRIBAR AL PODER AMB 18 ANYS DESPRÉS DE LA MORT DEL SEU GERMÀ
El rei Bhumibol va arribar al poder el juny del 1946, quan tenia només 18 anys, després de la mort del llavors monarca, el seu germà Ananda Mahidol, en un accident amb una arma de foc al Palau Reial de Bangkok. Nascut a Cambridge, a l’estat de Massachusetts (Estats Units), va acabar els seus estudis a Suïssa i va tornar a Tailàndia per ser coronat el maig del 1950.
Des de l’abolició de la monarquia absoluta el 1932 i l’abdicació del llavors monarca Parakadhipok –oncle de Bhumibol–, l’estatus de la monarquia ha anat en declivi de mica en mica tot i que des de la classe política gairebé no s’ha criticat la figura per por a la legislació que protegeix la Corona.
En els seus primers anys de regnat, Bhumibol es va veure eclipsat per una sèrie de poderosos alts comandaments castrenses però, gràcies al suport d’altres membres de la Casa Reial i de generals afins, va aconseguir recuperar protagonisme i va posar en diverses ocasions projectes centrats a impulsar l’agricultura, un sector molt important a Tailàndia.
La primera intervenció pública del rei a la política de Tailàndia es remunta al 1973, quan diversos manifestants prodemocràtics van ser tirotejats per militars i el monarca va permetre que es refugiessin dins del palau reial, fet que després va derivar en el final del Govern liderat pel general Thanom Kittikachorn. Tres anys després, la Casa Reial no va actuar per impedir el linxament de diversos estudiants d’esquerra a mans de paramilitars armats.
El 1981, Bhumibol va tornar a intervenir en política per donar el seu suport a un grup de militars que van donar un cop d’Estat contra el llavors primer ministre, el seu amic el general Prem Tinsulanond. Unitats militars lleials al monarca van aconseguir el control de Bangkok per anul·lar la influència del Govern enderrocat.
El 1992, quan desenes de manifestants van ser tirotejats quan protestaven contra un nou intent de cop d’Estat d’un general colpista, el monarca va convocar aquest alt comandament i el general que liderava les protestes, els va reprendre davant de les càmeres de televisió i els va fer agenollar-se. Després, es va reprendre la democràcia i el país va aprovar una nova Constitució.
En la crisi actual que viu Tailàndia, que va començar amb el cop d’Estat que va acabar amb el mandat de Thaksin Shinawatra el 2006, la Casa Reial ha mantingut que el rei no ha tingut coneixement previ dels preparatius de cap dels dos cops d’Estat duts a terme per militars, inclòs l’últim, liderat pel general Prayuth.
Després del motí militar del maig del 2014, el monarca va donar suport públicament l’agost d’aquest any al nomenament del general colpista Prayuth Chan-ocha com a primer ministre del país. El general Prayuth roman des d’aleshores al capdavant de Tailàndia i ha promulgat una Constitució que manté la influència de les Forces Armades i que garanteix que les decisions de la junta militar són constitucionals ‘per se’.
El rei Bhumibol arrossegava problemes de salut des de fa uns quants anys i ha passat gran part dels seus últims mesos ingressat en un centre hospitalari, després d’haver estat admès per una infecció pulmonar el setembre del 2009.