passaport covid Catalunya

El Tribunal Suprem espanyol ha autoritzat l’obligació d’exhibir el passaport covid en establiments de lleure i de restauració de Galícia, tal com va acordar el govern gallec a l’agost, ja que considera que és una mesura “idònia, necessària i proporcionada”. Així, s’estableix un precedent jurídic perquè els governs puguin exigir el passaport covid per entrar a certs establiments, tal com passa a l’estat francès.

El Suprem diu que “el benefici que proporciona la mesura, pel que fa a la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per accedir al local”. I afegeix: “En definitiva, no hi ha cap mesura que resulti més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans, en aquest tipus de locals.”

El govern de la Junta de Galícia va presentar un recurs en contra de la decisió del Tribunal Superior de Justícia gallec, que havia refusat la mesura, i ara el Suprem li dóna la raó. Ara bé, estableix que per implantar-la cal l’autorització judicial expressa, ja que pot afectar els drets fonamentals a la igualtat, a la intimitat i a la protecció de dades personals. La magistrada Pilar Teso, ponent de la sentència, apunta que l’obligatorietat de presentar el passaport covid no vulnera el dret a la igualtat, ja que no discrimina entre els vaccinats i els que no ho estan, perquè qui no es vol vaccinar pot presentar el resultat negatiu d’una prova diagnòstica o un certificat de recuperació de la covid.

Tampoc no creuen que vulneri el dret a la intimitat, malgrat ser una informació mèdica. “El caràcter massiu de la vaccinació i la solidaritat que comporta la protecció i ajuda entre tots, devalua la preeminència de la intimitat en aquest cas”, s’argumenta. De la mateixa manera, tampoc no es considera una vulneració de la protecció de dades, perquè exhibir un passaport covid no significa que es recopilin aquestes dades.

La sentència menciona el precedent del mateix Tribunal Suprem espanyol, que va refusar l’obligatorietat del passaport covid a Andalusia per accedir als locals de lleure nocturn. A diferència de Galícia, diuen que el govern andalús no va argumentar prou la necessitat de la mesura, que es va voler aplicar a tota Andalusia de forma general, amb independència de la taxa d’incidència de cada municipi ni vincular-se a la situació sanitària i l’evolució de la pandèmia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.