“Suca i balla!”: la fira del barri de Sant Antoni de Barcelona que reivindica el pa amb tomàquet

  • És el segon any que es fa i la jornada reivindica el plat típic de la gastronomia catalana

VilaWeb
Redacció
06.10.2023 - 21:40
Actualització: 07.10.2023 - 09:31

La llista de menjars catalans és molt extensa. Els canelons, els calçots, la sopa de galets, les mongetes del ganxet, la botifarra amb seques… Hi ha un plat molt fàcil de fer que s’ha convertit en una autèntica icona: el pa amb tomàquet. Al barri de Sant Antoni de Barcelona tenen ben clar que és una recepta estrella de la gastronomia catalana, i avui, per segon any consecutiu, li dediquen tota una jornada.

Amb el lema “Suca i balla!“, l’associació de comerciants Som Sant Antoni ha organitzat una fira amb uns quants productors i distribuïdors del barri d’embotits, pernils, anxoves, truites, cerveses i vins, entre més productes. Tots perfectes per a acompanyar el pa amb tomàquet. Ja se’n poden comprar els tiquets.

La fira comença a les 11.00 i acabarà a les 22.00 i s’han organitzat unes quantes activitats. A més, hi haurà una àrea de pícnic, un espai de jocs per a infants, tastets d’oli d’oliva verge extra ecològic, un photocall especial amb premis, música amb uns quants discjòqueis i cultura popular: un correfoc infantil amb els Trapelles de Sant Antoni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pa amb tomàquet (@pa_ambtomaquet)

Abans d’acabar, es lliurarà el Tomàquet d’or, un reconeixement especial dels organitzadors a un veí significatiu del comerç de proximitat. Enguany serà per a Maria Masclans, que fa més de dotze anys que treballa al Mercat de Sant Antoni.

D’on neix, la fira? Qui hi participa?

D’on sorgeix, el fet de dedicar una jornada al pa amb tomàquet? Un dels impulsors és Pep Guasch. Diu que la història és llarga, però ens la resumeix. Els primers anys de Facebook, va crear una pàgina per a reivindicar el pa amb tomàquet que ara mateix té tres-cents vint-i-set mil seguidors. “Sense crear contingut, en vam guanyar molts. L’u d’octubre de 2017 vaig conèixer el Raimon Porta, que és dissenyador. Ens vam ajuntar i a final del 2018 vam començar a crear contingut setmanalment. Anem a restaurants i avaluem el plat. L’objectiu és difondre el plat més típic i el millor invent de tots els temps”, explica. La fira de l’any passat va ser un èxit, fins i tot hi van assistir estrangers. “Enguany, tindrem un pa amb tomàquet espectacular. El tomàquet que hi menjarà la gent és el millor que es pot tastar”, assegura.

Lídia Núñez, presidenta de l’associació de comerciants Som Sant Antoni, explica que volen fer-la més grossa. “El pa amb tomàquet és nostre i l’hem de potenciar i reivindicar”, diu. Hi participen onze comerços. Nou són del barri: Argento’s, Cervesa Espiga, cerveseria la Més Petita, El Extremeño, Lambicus, Olives Torres, Pastisseria Bonastre, Vins Ramsurt i Vita Vida. I n’hi ha dos que són del Palau d’Anglesola i els Torms, respectivament: Formatges Camps i Olicatessen. El pa, segons Núñez, serà de primera categoria: “Serà de massa mare i el farà un forner francès que tenia un forn a París i que fa poc que és al barri.”

La fira s’ha organitzat amb la participació de l’ONG de Veí a Veí, el col·lectiu Northern Clot i el Pla de barris, i amb el patrocini d’Estrella Galícia i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any