La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat avui que el seu govern havia començat els tràmits perquè el país faci un segon referèndum d’independència entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. Ha dit que consultaria el parlament la setmana que ve i que, si en rebia l’aprovació, Londres hauria d’acceptar-ho i permetre’l.

L’anunci s’ha fet mentre la cambra dels comuns debat l’activació de l’article 50 del tractat de Lisboa, que permet de començar a negociar el Brexit amb Brussel·les. Alguns rumors indicaven que la primera ministra britànica, Theresa May, podia demanar-ne l’aplicació aquesta setmana, però finalment ha afirmat que seguiria el calendari estipulat i no es faria petició oficial fins a final de març.

D’ençà de la votació, aquest estiu, Sturgeon ha reclamat una segona consulta sobre la independència perquè en el referèndum sobre la Unió Europea a Escòcia es va imposar l’opció de romandre-hi. Aquest segon referèndum es faria enmig de les negociacions sobre el divorci amb la UE, que es poden allargar uns dos anys.

El primer referèndum d’independència escocès fou el 2014 i el no es va imposar amb el 55% dels vots. Tanmateix, avui Sturgeon ha dit que creia en una victòria del sí, perquè la situació econòmica havia empitjorat i el Brexit amenaçava d’enfonsar-la més.

Segons un sondatge publicat la setmana passada per la STV (Scottish Television), el sí i el no empaten al 50%, de manera que l’opció independentista creix dos punts respecte de l’últim sondatge, fet mig any enrere.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]