Som

«Som Jordi i Jordi. I Oriol i Quim. I Carles i Clara i Toni i Meritxell i Lluís. Tots nosaltres som Jordi i Jordi i Oriol i Quim i Carles i Clara i Toni i Meritxell i Lluís»

Vicent Partal
Vicent Partal
21.12.2017 - 08:34
Actualització: 21.12.2017 - 09:34
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Som el meu vot i el teu. El de cadascú de vosaltres. Som tots els qui ens hem trobat tan sovint al carrer. Som els qui ens hem donat les mans, agafats des del Voló fins a Vinaròs. Som els qui hem cridat que els carrers seran sempre nostres. Som la gent que va pujar a Arenys de Munt a somniar i els qui vàrem defensar el somni fet real als col·legis electorals. Contra la fúria i l’odi, contra el feixisme uniformat.

Som tots els qui llegim tant i debatem encara més, els qui posem argument sobre argument. Som els qui vàrem fer somriure la Muriel Casals aquell 27-S i els qui vam ser capaços de transformar Brussel·les en una ciutat catalana. Som la muralla on s’estavella el règim. Sí, el règim. Som els qui pengem els retrats dels indignes cap per avall i els qui alcem ben amunt les banderes. Som aquells qui ens vestim de groc, ens pintem de groc, ens rebel·lem en groc. Contra la fúria i l’odi, contra el feixisme descontrolat.

Som els qui, pulcrament, hem reivindicat una vegada i una altra la democràcia. Els qui enganxem microcartells, brandem pancartes i pintem llaços. Som els qui podem aturar el país quan volem. I ho sabem. Som els qui no preguntem a ningú d’on ve, sinó només si vol caminar amb nosaltres. Som els qui diem Òc i diem Sí. Sempre. La gent que fa de les cançons una arma i del combat per un país millor una forma de viure. Contra la fúria i l’odi, contra el colp d’estat.

Som els qui no oblidem ni un minut aquells de nosaltres que són a la presó i a l’exili. Som Jordi i Jordi. I Oriol i Quim. I Carles i Clara i Toni i Meritxell i Lluís. Tots nosaltres som Jordi i Jordi i Oriol i Quim i Carles i Clara i Toni i Meritxell i Lluís. Som els qui engalanem els balcons amb els colors de la llibertat. Contra la fúria i l’odi, contra l’Espanya hereva de Franco que no ha sabut canviar, que no vol canviar, que no canviarà mai.

Som els qui avui votarem i ens alçarem demà disposats a prosseguir. Passe què passe. Perquè no hem arribat fins ací per rendir-nos davant res i encara menys davant ningú. Perquè som els qui ja hem canviat aquest país com un mitjó i ho volem continuar fent. Perquè el 27 d’octubre vam viure la llibertat i qui ha viscut la llibertat té més forces per a viure. Perquè volem una pàtria lliure, lluminosa i alta. I la fabriquem en cada col·loqui, en cada debat, en cada encartellada, en cada manifestació, en cada article, en cada llibre, en cada whatsapp, en cada reunió, en cada míting, en cada ocupació, en cada piulada, en cada concert, en cada papereta que posem en cada urna. Contra aquells qui ens diuen que sempre guanyaran els mateixos, contra aquells qui es pensen que la llei pot passar per damunt de la voluntat popular.

Som perquè volem ser. I és això que no han entès que no tenen cap manera d’aturar. De manera que ara, amb tota la tranquil·litat del món, via fora. Vestiu-vos com bonament us plaga, eixiu al carrer i aneu a votar, que ja hem fet molt i tot allò que ens queda per fer ho tenim a l’abast de la mà i és possible.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
20.12.2017  ·  22:07

Senzillament: Olé…! (I moltes gràcies…!)

Josep Usó
Josep Usó
20.12.2017  ·  22:27

Voteu, que és el que més temen. Només heu de veure de què es vanten i ja veureu que pobres són. No tenen de res. Ni dignitat. Per contra, nosaltres SOM. I ho sabem. Per això hem resistit els insults, les agressions i les mentides. Perquè sabem què volem. I perquè volem seguir sent. Tot és possible i ja tenim molt camí fet. Bon dia a tots.

Teresina Fons
Teresina Fons
20.12.2017  ·  22:52

Gràcies Vicent. Tossudament, endavant com sempre

Enric Ubach
Enric Ubach
20.12.2017  ·  23:21

Ha arribat el moment. Tots a votar !!

Josep Albà
Josep Albà
21.12.2017  ·  00:04

Som tot això que diu Sr. Partal i potser alguna cosa més, perquè també som els que no vam saber o no vam voler o potser no ens van deixar defensar la república i la llibertat el dia 27 d’octubre. I això passi el que passi en aquestes eleccions, ho hauríem de tenir ben present: si ens tornem a rendir, ens exterminaran.

Però vaja, com a resposta a l’editorial: AMEN.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
21.12.2017  ·  00:05

Nosaltres sí que tornarem a votar per enterrar el feixisme vestit de primera comunió i per reivindicar el país que volem per damunt dels qui el voldrien mort o desinfectat o decapitat.

Per això un comentari breu perquè demà m’he de llevar d’hora per prevenir qualsevol tupinada i ens espera una feinada tot al llarg de la jornada fins al final del recompte. No sabem quin resultat hi haurà però ja tenim el cava a la nevera.

Que tingueu una bona jornada de democràcia.

jaume vall
jaume vall
21.12.2017  ·  00:31

Avui no només estic d’acord amb en Vicent -això passa en la immensa majoria dels dies- sinó que per primera vegada en mesos, m’ha fet emocionar. Deu ser cosa dels nervis a flor de pell i d’haver dit molt bé el que molts tenim en ment.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
21.12.2017  ·  03:09

Des de Nova York. El teu editorial d’avui m’ha fet plorar d’alegria per recordar-nos tan ben dit quí sóm . Vicent,moltes gràcies .

lluis rico
lluis rico
21.12.2017  ·  03:53

Aniré a votar amb samarreta, bufanda i llaç groc. Amb dignitat i orgull i quant depositi la papareta, el meu record per els meus pares. Gràcies.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
21.12.2017  ·  07:03

Mil gràcies per aquest bell escrit. Sí, aniré a votar a qui vull i amb emoció pels qui ja no hi són.

Albert Miret
Albert Miret
21.12.2017  ·  07:33

Gràcies Vicent pel teu infatigable optimisme del qual cada dia ens n’impregnes. D’aquí a una estona me n’aniré a votar. Introduiré la papereta a l’urna amb satisfacció barrejada amb la ràbia de ser encara un esclau del segle XXI a casa meva, i amb una immensa il·lusió perquè a les vuit del vespre, el recompte els estampi a la cara un resultat clar i indiscutible de què som el que volem ser, i ningú ens ho continuarà negant. S’ha acabat el bròquil. Que aquell corredor de fons que no sap córrer se’n torni al niu de la corrupció d’on no hauria d’haver sortit mai i deixi d’empastifar el nostre nou, vell i bell país per sempre més.

Marta Sanchis
Marta Sanchis
21.12.2017  ·  08:49

Preciós, moltes Gràcies !!!! Sempre endavant

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
21.12.2017  ·  08:58

Som i serem gent catalana, tant si es vol, com si no es vol !

Rosa Pérez
Rosa Pérez
21.12.2017  ·  09:08

“I qui ha viscut la llibertat té més forces per a viure”. Moltes gràcies, Vicent.

Maria do Carmo Marqués
Maria do Carmo Marqués
21.12.2017  ·  09:24

Gràcies per totes les Editorials que ens refermen en el que som. Gràcies per les Editorials que ens ajuden a ser el que volem ser.

Gràcies, sobretot, per no preguntar d’on venim sinó si volem caminar junts.

Ramon Perera
Ramon Perera
21.12.2017  ·  09:26

L’editorial està plena de referències als nostres poetes i cantants i és, a més, una reivindicació dels Països Catalans i del país germà, Occitània. Per destacar, només, una sola de les referències culturals, el títol – Som – que és també el títol d’una cançó de Raimon (https://www.youtube.com/watch?v=pqOyObhVblE).

És interessant constatar que el títol de l’anàlisi d’ahir d’Antoni Bassas al diari Ara afirma: “Catalunya és forta perqué és”. I que Ramón Cotarelo ha explicat diverses vegades que les nacions existeixen perquè els seus ciutadans volen que així sigui. Som.

Ruth Camargo
Ruth Camargo
21.12.2017  ·  09:26

Genial! Moltes gràcies per les teves clarificadores paraules , transmeten la força necessaria per guanyar demà I lluitar per un futur millor per tots I totes . Estem decidits a seguir endavant per la República i demostrar al món que els “Els Catalans fan coses” fantastiques per el nostre país .

Florenci Maymó
Florenci Maymó
21.12.2017  ·  09:27

Sí Vicent,
“vam viure la llibertat, i qui ha viscut la llibertat té més forces per viure”

Ens havien volgut fer por amb que sortiriem de la UE.

Però ara el poble europeu està esperant el tret de sortida de Catalunya per recuperar els valors de democràcia i d’acollida d’una Europa lliure i en pau.

Encara n’hi ha per una estona, però ja no hi ha camí de retorn.

I en la mesura que siguem més els que votem plegats a favor d’aquest poble que vol la llibertat, ho escursarem una mica.

Que tinguem sort!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
21.12.2017  ·  09:28

Jo em crec que la mateixa jornada electoral serà anòmala. Que les veurem de tots colors. Així que tothom amb la càmera del mòbil preparada i a penjar a internet fotos i videus de tot allò que ens facin els que ens odien. No ens queda cap més remei que guanyar. La bona notícia és que tenim una resistència excepcional i que podem guanyar. Endavant les atxes!

Daniella Tempest
Daniella Tempest
21.12.2017  ·  09:40

Gracies, Vicent, i endavant!

TEO VIDAL i SOL Vidal
TEO VIDAL i SOL Vidal
21.12.2017  ·  10:22

Aplaudim i, des del nord del País, us diguem

ENDAVANT,
COM SEMPRE VIUS ALEGRES
I, quan calgui, CONTUNDENTS,
UNITS,
JUNTS i ORGANITZATS,
CLANDESTINS o DONANT LA CARA

T

TEO VIDAL i SOL Vidal
TEO VIDAL i SOL Vidal
21.12.2017  ·  10:27

I VOTEU també,
PENSANT AMB LA NACIO SENCERA,
NOSALTRES més el NORD,
més A l’EST, més a l’oest,
més al SUD i

ELS QUI NO PODEM VOTAR!

GRÀCIES per AVUI i per ENDAVANT! Ajudant nos per indirecte pel vostre gest avui,
i accions, paraules, escrits sempre que podeu!

T

Josep Sànchez
Josep Sànchez
21.12.2017  ·  10:29

Per la democràcia, un cop més i tants com calgui, sense defallir mai.

Endavant, companys!

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
21.12.2017  ·  11:26

Recony Vicent m’has fet emocionar

Pep Agulló
Pep Agulló
21.12.2017  ·  11:39

Salutacions Teo Vidal. He votat pensant amb els germans de Catalunya Nord, i de la resta de països catalans, de manera especial amb els absents que han combatut el feixisme i no ho podran veure…

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
21.12.2017  ·  13:42

Gràcies Vicent,
Som en uns moments difícils, uns han estat ferits, altres empresonats i altres han hagut de fugir, mentre els mal dits empresaris s’acobardien i els connacionals callaven atorgant.
Però la immensa sort de viure aquestes jornades és un honor que està reservat per nosaltres els que vivim a Catalunya i estimem la nostra visió del món.
Som República.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.12.2017  ·  15:19

Som i serem, perquè volem. De Salses a Guardamar i de Fraga i el Carxe fins a Maó i l’Alguer.
I ho volem a la catalana, vot en mà i somriure ample, i a per elles, les urnes. Vosaltres que hi podeu, voteu en llibertat.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
21.12.2017  ·  15:37

Moltes gràcies Sr. Partal, ser catalans ens ha causat molt de dolor però ara mateix és extraordinari ser vius i lluitar més que mai per la llibertat. Endavant

oriol sallent
oriol sallent
21.12.2017  ·  16:06

I a partir del demà a treballar perquè cada vegada que entonem aquest “som” no deixem un munt de gent a fora. Un munt de gent que no s’ha sentit cridada perquè, potser, no l’hem sabut escoltar. Un munt de gent que potser espera un gest (no un permís ni un consentiment), un gest d’apropament que li permeti, dignament, sentir-se part d’aquest “som”. Un munt de gent que quan llegeix aquest “som” ja sap que no ens referim a elles. A treballar perquè cada vegada siguem més en aquest som!
I via fora, que tot està per fer i tot és possible!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
21.12.2017  ·  18:39

SOM … dignitat democràtica !!!

JAUME TERRIBAS
JAUME TERRIBAS
26.12.2017  ·  13:10

Si el MHP Carles Puigdemont, no pot continuar en el càrrec de President de la Generalitat, per manca d’acord dels partits independentistes unicament, i en són només tres, que tothom vegi clar quin partit en serà responsable d’haver trencat la continuitat històrica de la Generalitat de Catalunya que tants sacrificis ha exigit als predecessors. Cal reflexionar rigorosament i constatar que la Història es repeteix.
Confiem en el seny del responsable i que l’ambició política no el faci traïdor a Catalunya.
És evident que la continuitat del MHP Puigdemon te altres solucions, si s’acorden com exigeix l’ètica política.  Tot no s’hi val !!

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies