Sobre el cinisme en la política: quan Aragonès té cara d’Andreotti

  • Tenir el partit manifestant-se perquè la cimera és una provocació i participar en la cimera provocadora, tot alhora, s'explique com s'explique, no ho pot entendre ningú

Vicent Partal
10.01.2023 - 21:40
Actualització: 10.01.2023 - 21:59
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada dimarts Patrícia Plaja, portaveu del govern català, ix a la sala de premsa de palau a explicar davant els periodistes acreditats –en el cas de VilaWeb, Ot Bou– els acords presos. I poques voltes l’he vist tan atordida com ahir quan va haver d’explicar que el govern monocolor d’Esquerra Republicana no tan sols no participaria en la protesta contra la cimera franco-espanyola del dia 19, sinó que el president Aragonès hi acudiria, a la cimera. Fins i tot sense tenir ni idea de què hi anirà a fer ni de quin paper li faran fer. Per explicar-ho d’una manera gràfica, quan l’Ot va tornar a la redacció i li vaig demanar com ho havia vist, tot plegat, em va respondre que, en el moment que Plaja ho havia dit –que el president assistiria a la reunió de Sánchez i Macron mentre el seu partit feia una crida a acudir a la manifestació en contra–, l’estupor va ser tan gros que va tardar uns quants segons a processar allò que acabava de sentir.

A partir d’aquell moment la conferència de premsa no fou gens fàcil per a la portaveu. L’un rere l’altre, tot de periodistes de tot de mitjans diversos li van anar demanant quina coherència tenia allò. Lluís Falgàs, per qui sempre he confessat la meua estima i admiració, ho va resumir bé quan, després de recordar a Patrícia Plaja que tots dos són de poble, li va etzibar que als pobles és clar que no es pot anar a missa i repicar alhora; tan senzill i tan fàcil d’entendre com això. Però, per quina raó, doncs, el govern de la Generalitat ho vol intentar?

La tesi oficial amb què es pretén explicar el desficaci és que ERC és una cosa i el govern una altra. Això, ja d’entrada, és una trampeta dialèctica difícil d’empassar-se. És obvi que el govern, a partir del moment que és el govern de tots els ciutadans, no pot ser la mateixa cosa que el partit, que n’és una part. Però qualsevol govern, i encara més si és monocolor, ha de ser coherent amb el programa que l’ha dut a governar, perquè, altrament, per a què el trien? I, en qualsevol cas, no es pot apartar massa de la línia que marca el partit que li dóna suport perquè per això els ciutadans agafen una butlleta de vot i no una altra. La trampa no pot anar més enllà. Tenir el partit manifestant-se perquè la cimera és una provocació i participar en la cimera provocadora, tot alhora, s’explique com s’explique, no ho pot entendre ningú.

O tan sols s’entén, atenció, si partim d’una hipòtesi terrible per al país i a la llarga –encara que ara ells no ho vulguen veure–, terrible per a Esquerra Republicana mateix: que és que han renunciat a tenir una ideologia, cap classe d’ideologia. Que han deixat de pensar en termes de projecte, de societat i ja sols pensen a preservar el poder, la gestió de les seues prebendes. A governar per governar i prou. Sense horitzó ni direcció, sense voler arribar enlloc més que a final de mes. I –i aquesta seria la novetat– sense intentar ni de dissimular-ho. Perquè la paradoxa és que si ERC no s’hagués unit a la protesta, cosa que a poca gent li hauria vingut de nou, l’executiu ara no semblaria incoherent. Però com que volen anar a missa i repicar…

La decisió, siga com siga, és terrible. “Se uno confonde la politica con l’ideologia, diventa un grossissimo pasticcio” (‘Si hom confon la política amb la ideologia es fa un embolic enorme’ –o ‘un gran pastitxo’, per a dir-ho amb aquest italianisme que també té el català i que significa ‘cosa mal feta, pasterada’). La frase és del dirigent demòcrata-cristià italià, i president del govern unes quantes voltes, Giulio Andreotti, probablement el polític més fosc i inquietant que he vist en ma vida, un autèntic monstre en el sentit menys figuratiu de l’expressió.

Amb aquell posat cínic i terriblement gèlid que gastava, amagat rere unes ulleres estrambòticament grosses, amb aquella frase Andreotti va manifestar que per a fer política –en la manera que ho fan els cínics que només cerquen el poder– has d’oblidar que tens unes idees, has d’oblidar que hi ha una moral que t’impulsa a actuar i has d’oblidar que tens unes raons per a estar assegut en la cadira de la presidència i que estar assegut en la cadira de la presidència no és la teua única raó. Perquè tan sols si ets capaç de fer aquest exercici, la coherència, la moralitat, la rectitud, deixa de tenir valor sense que això et faça mal. Com a persona.

Lamentablement, del disbarat viscut ahir es desprèn que aquest és l’extrem deplorable a què va arribant l’esquerra republicana catalana: a la imitació de la dreta més insensible de la història d’Europa. I a l’acomodació en una forma de comportament que no pot sinó repugnar tots els qui continuem pensant que qualsevol acció política té sentit tan solament si és per a servir la gent, per a intentar de fer realitat els somnis, la voluntat i el desig de les persones. Casa a casa, carrer a carrer i poble a poble, per dir-ho, si m’ho permeteu, a la manera d’Enrico Berlinguer, aquell dirigent del Partit Comunista Italià que va denunciar amb tanta fermesa Andreotti i “els partits d’avui, que són sols una màquina de poder i de clientelisme.”

PS. Us recomane avui, parlant d’Ot Bou, l’entrevista que el meu company fa en el seu pòdcast Santa Eulàlia a Joan Ramon Resina: “Han volgut amagar la catalanitat de Barcelona”. El podeu escoltar en àudio.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent i oferint-vos tots aquests continguts. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Com sempre ha fet el millor periodisme arreu del món.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Benet
Joan Benet
10.01.2023  ·  22:13

Són repugnants.
Però els qui els voten que s’ho facin mirar…

Josep Usó
Josep Usó
10.01.2023  ·  22:21

A més a més, Aragonés no resisteix la comparació amb Andreotti. Fins i tot, per a ser cínic i pocavergonya s’ha de ser capaç.

Josep Garcia
Josep Garcia
10.01.2023  ·  22:21

Subscric la vostra molt encertada reflexió.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
10.01.2023  ·  22:25

Em sap greu Sr. Partal, però a aquest paràgraf arrib tard: “O tan sols s’entén (…) sense intentar ni de dissimular-ho”. Què en fa de temps que això passa!!!!!!!!.

Un partit que es subverteix ell mateix per tal que es puguin presentar de nou aquells que haurien de plegar, ja em dirà que és si més no.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
10.01.2023  ·  22:27

Seré breu:

Qui mana al regne d’espaÑa és el CNI des de sempre.

Si el seu president Aznar Lópes digué que abans es trencaria Catalunya (el Principat volia dir) que espanya, seria mitjançant missiva dels seus directors d’orquestra de la rebotiga.

I l’actual president espaÑol, en Sanches, segueix aquells dictàmens igualment.

Ells tenen un organigrama per destruir el principat i que la nostra nació es desballeste, doncs el tringle Ciutat de Mallorca-BCN-VLC es desajuste pel Cap-i-Casal del nord i perda tot el “trellat”.

On burxen els manaires españols des de fa dècades és entre aquella gentalla que -lluny d’éssers hòmens i dones drets i fets- són cadiretes de cagar.

Servidor s’olora que mitjançant els negocis de família el tenen ben atrapat de la bossa escrotal.

Considerem n’Aragonès i la seua colla, com un caigut en aquesta guerra de descolonització.

Com diem a València: “Ací, qui no suma, se n’ix”

No és que ERC no tinga ideologia, sinó que és un cadàver irreconeixible per a aquells que vam militar-hi durant 27 anys contra vent i marea i no alçavem un gat per la cua entre el pocs centenar de folls i tronats que érem aleshores.

Res aveure amb allò minúscul, però potent i desinfectant que refundàrem fa uns 32 anys arrere.

No n’és ni l’ombra. Assumim la realitat de 2023 sense gens de recança.

Josep Blesa (València)

Carles Serra
Carles Serra
10.01.2023  ·  22:28

De veritat Sr. Vicent, però heu tingut arribar fins aquí per tenir clar que això d’ER és una mentida/estafa, com la seva cínica història.
Tornar recordar que abans de les eleccions ja hi havien uns quants subcriptors que denunciàvem l’estafa dels seus dirigents com aquest Aragonés; subcriptors cansats de predicar en el desert i de aguantar els adoradors del seu guia espiritual el mossèn Junqueres, és varen donar de baixa de Vilaweb i ara topem amb aquesta realitat que fas esment apreciat Vicent.
En fi, ara només creuà els dits i no perdre l’esperança que aquesta mentida i traïció ho podràn comprovar a les pròximes eleccions; per això van jugant a la punta i a la Ramoneta

Carmina Roig
Carmina Roig
10.01.2023  ·  22:28

Ni a Andreotti arriba. Com deia Tarradellas, a la política es pot fer de tot menys el ridícul. En fi…

Albert Reinoso
Albert Reinoso
10.01.2023  ·  22:34

Per més que el President vagi nu, els seus es queden mirant el dit que l’assenyala… (Se m’entén, oi?)

Núria Coma
Núria Coma
10.01.2023  ·  22:41

Quan Junts va marxar del govern després que la CUP li hagués retirat ja el suport, es va parlar molt de la legitimitat d’aquest govern.
D’aleshores ençà i fa ben poc temps s’ha desllegimitat tot solet dia a dia.
El dia 19 un president amb minoria absoluta i ni tan sols recolzat pel 100% del seu partit participarà en una provocadora cimera franco-española en representació del poble de Catalunya. A quin poble representa?
És una anomalia democràtica enorme i intolerable. Hi ha mecanismes i els hauríem de fer servir tots, sobretot la pressió al carrer, però això no ens ho podem ni li ho podem permetre gaire temps més. És ridícul, vergonyós, indigne. Han arribat a un nivell tan surrealista que espanta.
Fora aquest govern ja!

Josep Carreras
Josep Carreras
10.01.2023  ·  22:52

El nostre MHP Sr. Aragonès, per mi Most Horrendous Puppet. Li desitjo sort el dia 19. Li recomano tita i cul net.!!

Miquel Cardús
Miquel Cardús
10.01.2023  ·  23:04

“mi insula! mi insula!” va dir Sancho Panza…..

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
10.01.2023  ·  23:05

La cara fugissera d’Andreotti la té Oriol Junqueras. I el Sursum corda Segi Sol.

Aragonès té la cara d’escolanet sense opinió sobre res positiu.

Ara. Aragonès pot utilitzar la cimera per fer conèixer a tota Europa l’ocupació militar i legal des de segles abans d’ara.

Tots hi sortiríem guanyat.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.01.2023  ·  23:06

Vaig militar a ERC entre 2001 i 2007, i ja en vaig marxar preguntant-me en què s’havia convertit el partit en només sis anys. Menys, fins i tot, tenint en compte que ERC no va entrar al govern fins a finals de 2003 si no recordo malament, i durant aquells dos primers anys semblava la gran promesa. En vaig marxar escarmentat. Però admeto que ni en els meus pitjors malsons m’hagués passat pel cap que ERC degenerés fins a aquest punt, aquesta combinació de cinisme dretà i d’indigència intel·lectual (de veritat l’Aragonès té alguna neurona?). Governar amb 33 diputats i portar perdudes 91 votacions ho resumeix tot: son allà per a ni fer ni deixar fer. És tristíssim, i ja només espero la convocatòria d’eleccions per a, paradoxalment, no anar a votar i a veure si cau un munt de gent. I el fotut és que segueixo on ERC deia que era el 2001. Ni jo no entenc la potinga. Per cert, la militància està, quasi tota, en els mateixos mons de iupi que els seus dirigents. Un veritable “koan”.

Pep Oliver
Pep Oliver
10.01.2023  ·  23:09

Doncs, no és tan marcià. El Govern és, ens pesi, el de Catalunya, i per protocol hi ha d’ësser. El partit que el sostenta q faci el q cregui. Si el Govern de Catalunya fos d’extrema dreta ens rasgariem les vestidures si no participés en actes de l’11 de Setembre.
Soc partidari de la Dui, res de consultes ni referendums.

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
10.01.2023  ·  23:11

Per la mort de Déu! Plega ja cony!!!

Núria Florensa
Núria Florensa
10.01.2023  ·  23:15

La incoherència total d’ERC i el cagamandúrries d’Aragonès només es mereix no votar-los a cap elecció.
Q només els quedi el planter clientela i a sou, q ja són molts/es.

Xavi Solé
Xavi Solé
10.01.2023  ·  23:26

Aquest homenet que fa de president de la Generalitat no sap per on navega. Com que, ara per ara, és el capità del vaixell, sí pretén enfonsar-lo amb mi que no hi compti. Em llenço a l’aigua i espero algú que em rescati. Però que no trigui que tenim pressa, molta pressa.

Gerber van
Gerber van
10.01.2023  ·  23:28

Totalment d’acord amb l’editorial. Però l’oposició també té la seva responsabilitat, però no l’assumeix. Ben al contrari, malgrat la seva retòrica, JxCat encara està negociant el pressupost anual amb aquest govern mediocre.

Xavier Simó
Xavier Simó
10.01.2023  ·  23:28

Recordaran tots aquests aspectes (i alguns altres) els seus votants quan hi hagi eleccions? O tornarem a tenir-lo a la poltrona? Qui havia de dir, anys enrere quan de mal venia a fer l’ERC que es postulava per conduir el país a l’alliberament? És que me’n faig creus!, no me’n sé avenir!, estic astorat! … Quan tindrem un líder amb la idea clara i el valor que cal?? Hem d’esperar anys i panys?? Jo ja no disposo de tant de temps! Ens van vendre que estava encarrilat si fèiem pinya: ells són dalt del carro i nosaltres tots tots abandonats al desert (no us sona a la música del felipismo?)!! On posem les esperances, doncs? En els nostres néts??

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
11.01.2023  ·  00:07

Comparar Aragonès amb Andreotti? Manca finezza!

Miquel Amorós
Miquel Amorós
11.01.2023  ·  00:11

Ara el Sànchez li fa aquesta ‘putada’ a l’Aragonés, ER i sobre tot el Junqueras.
Els ha destroçat. Els obliga a definir-se. A despullar-se. A treure’s la careta.
Tot el que ha fet Junqueras pel Sànchez a canvi de res i ara això.

Amb això sí que s’escau molt bé la dita: ROMA NO PAGA TRAÏDORS.

Adéu ERC. Anirà a la paperera de la història.
De l’única manera que se’n pot lliurar és llençant a la basura tota aquesta nefasta direcció.

Robert Mora
Robert Mora
11.01.2023  ·  00:13

Això ho ha fet el PSOE diverses vegades, especialistes en estant oficiant la misa i repicant les campanes al temps. Al govern i al carrer.
ERC són deixebles aplicats. Veurem si ho aconsegueixen!

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
11.01.2023  ·  00:36

I si hi va, que jo crec que finalment no hi anirà, el voldran només per la foto plegats, per res més, per ofendre-nos, per confirmar que s’ha acabat l’independentisme.

Josep Jallé
Josep Jallé
11.01.2023  ·  00:36

Benvolgudes i benvolguts … per la ètica (i l’estètica) demanada a VilaWeb, els nostres comentaris no han de portar adjectius que qualifiquen els personatges indicats a l’article del director. Seria molt senzill fer-ne una paquet d’adjectius per confirmar la praxis quotidiana de l’Esquerda Rufianesca de Castel.lunya, la quinta columna del nacionalisme espanyol. Salut.

Jaume Riu
Jaume Riu
11.01.2023  ·  00:43

PER COHERÈNCIA
En els darrers cinquanta anys recordo dos moments polítics molt mediàtics que des del primer moment amagaven intencions inconfessables, i ahir vam viure un tercer cas molt semblant:
1. En l’assalt de Tejero al Congrés de Madrid aquell 23 de febrer de 1981 resultava tan increïble tot plegat, i poc professional, que no ens va fer estrany conèixer després les complicitats que hi havia al darrere, i les intencions amagades i inconfessables del propi cap d’estat.
2. En la intervenció de la Guàrdia Civil ocupant departaments de la Generalitat aquell 20 de setembre de 2017 resultava tan increïble tot plegat, i poc professional, que no ens va fer estrany conèixer després que havien deixar armes de foc amb munició en els dos cotxes Patrol sense vigilància, per poder inventar en el judici les acusacions de sedició i de rebel·lió.
3. Ahir mateix, vam conèixer la confrontació entre la portaveu d’ERC Marta Vilalta que havia anunciat la participació del seu partit a la manifestació del 19 de gener contra la cimera provocadora que Sanchez i Macron faran a Barcelona, i la posició increïble, i poc professional, del president del govern monocolor d’ERC que decideix acceptar la invitació per assistir a la mateixa cimera provocadora.
Naturalment avui no ho pot entendre ningú, però les intencions amagades i segurament inconfessables poden ser molt destructives, i se sabran algun dia, per coherència.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
11.01.2023  ·  00:50

Merci Vicent per la vostra explicació. Em pensava era la unica que no ho entenia: govern no però partir, sí? Ara veig que és impossible d’entendre.

Antoni López
Antoni López
11.01.2023  ·  01:09

Dos alts funcionaris europeus que ens aclariran el principi de l’univers a partir del forats negres, després de dinar.

Núria Castells
Núria Castells
11.01.2023  ·  01:34

Com diu Josep Blesa, cal assumir la realitat de 2023. Sense recança.

A hores d’ara, ja és perdre el temps analitzar què DIUEN els dirigents d’ERC i el govern d’ERC. Els FETS són a la vista. I els FETS són el que compta.

A Andreotti, no hi arriba cap d’ells. Ni de lluny. Ni falta que fa, esclar. Aquesta mena de polítics només fan mal.
Però sí que és evident que aquesta gent no serveix per fer el que cal fer. De fet, és al contrari.
Ens veiem a les eleccions.
Esborrem aquests polítics.
Sense recança.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
11.01.2023  ·  03:08

Gràcies, Vicent. Però jo no tinc paraules –és tot tan estúpid i torbador.

Marià Armengol
Marià Armengol
11.01.2023  ·  04:54

I tot aixo ho beneeix el ‘molt bon home’…
No es cinisme… no hi arriben a aixo: Son Galtes!.
C.llons quines galtes aquesta gentola d’ER!
…i els seus votants, que?:
1. Molt contents perque estan per sobre dels ‘convergents’… o
2. Cervellet de mosquit
Felicitats en ambdos casos, nois!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
11.01.2023  ·  06:18

Doncs és molt fàcil d´entendre, Aragonès està al servei de Sànchez. Dimissió ja!

Agustí Delgado
Agustí Delgado
11.01.2023  ·  06:53

L’Aragonès se sembla a la Colau: volen quedar bé amb tothom, a tort i a dret.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
11.01.2023  ·  07:03

ERC és un partit AUTONOMISTA autoanomenat independentista.

Si la independència volem assolir, oblidem-nos dels partits com ERC, Junts i CUP perquè, tot i autodefinir-se independentistes, en realitat formen part de l’engranatge polítics d’spanistan. En conseqüència, mai posaran en perill l’engranatge perquè suposaria la seva autodestrucció. La independència sols depèn del poble.

Pei Iborra
Pei Iborra
11.01.2023  ·  08:01

Podria arribar a admetre que el que vol Aragonès és fer un discurs bel·licós en el marc de la cimera denunciant que no, que no s’ha acabat el procés d’independència. Rebentar la cimera des de dins. Però no li donaran cap espai per fer-ho. Com diu algun comentari més amunt, només el volen per la foto de família on quedi palès que ens tenen ben aplacats.
A hores d’ara ERc ha perdut tota la credibilitat del poble i espero que dels seus votants també. El dia 19, tots al carrer. Cal que el món vegi que aquí no s’ha solucionat res. I a nosaltres també ens cal una bona injecció d’adrenalina.

QUIM BG
QUIM BG
11.01.2023  ·  08:06

Passen aquestes coses quan tens un president sense caracter, obedient, i sobretot de tràmit per a esperar que Junqueres pugui ser-ne. L’únic objectiu és mantenir el poder. Per això governen amb minoria sabent que no faran res. Si els han tombat tot el que proposen, i no pleguen és per que només es volen mantenir-se allí. A l’espera.

Salvador Molins
Salvador Molins
11.01.2023  ·  08:15

Aragonès no és de fiar, és perillós i enmig dels capitostos ocupants de Catalunya, per quedar bé, presumir i fer-se veure pot fer qualsevol altra bestiesa, tal com ja va fer ficant la llengua castellana dins l’ensenyament català com un veritable cavall de Troia i també quan va signar, no fa gaires mesos, sotmetre el govern català a la Constitució de l’ocupant espanyol, invasor i colonitzador de Catalunya. Aragonès i ER actualment són un veritable perill, són com una bomba de rellotgeria contra els nostres drets nacionals, els de Catalunya.
O el MHP Aragonès defensa, clara i fermament, el Primer d’Octubre de 2017, la República Catalana Independent i la DUI votada i guanyada al Parlament Català el 27 d’octubre de 2017, o cal que dimiteixi!

Fora el mal govern. Fora aquell que vol governar en contra dels vots i l’objectiu de la majoria del 52% d’independentistes que van permetre la seva investidura.

És totalment necessari que l’independentisme ens organitzem aviat, segurament a partir de la ja urgent “Conferència Nacional de l’independentisme” proposada per l’ANC, sinó les pròximes eleccions al Parlament català ens agafaran, una vegada més, desprevinguts.

Pere Guarch
Pere Guarch
11.01.2023  ·  08:21

“L’exercici del govern desgasta -especialment, els qui estan a l’oposició” (Giulio Andreotti). Massa afany de rebentar, massa paraules gruixudes…

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
11.01.2023  ·  08:26

Si Sr. Olivé 23,09. El Pedro Sánchez actua molt correctament quan inclou a l’Aragonès a la cimera. És un protocol bàsic. l’Aragonès és el president d’una comunitat autònoma i la cimera és celebra al seu territori.
Com a president de comunitat autònoma s’hi d’anar, demostrar amistat, complicitat…. però…. és això?
Jo penso que estem parlant d’un polític que vol culminar la independència de Catalunya en el seu mandat (o posar-hi unes bases sòlides).
Estem parlant d’un polític que està optant per una taula de diàleg on es reconegui el dret d’autodeterminació del nostre poble.
El Pedro Sánchez i els seus ministres volen demostrar al món que ja no hi ha conflicte, que tota aquella “inestabilitat” s’ha acabat.
Doncs sí, amb l’Aragonès a la cimera , ell mateix estarà demostrant això i fent costat al Pedro Sánchez en les seves afirmacions.
Si L’Aragonès rebutgés la participació a la cimera, el món veuria que, com a mínim, això no és una bassa d’oli.
Una altra cosa és que vagi a la cimera amb una agenda pròpia i un discurs preparat. Que parli del conflicte, de la lluita per la independència, del dèficit fiscal, de la manca d’inversions, de l’abandonament de les infraestructures. Serà això?
Permeten ser pessimista, Pere. No m’imagino això de tu.

Albert Miret
Albert Miret
11.01.2023  ·  08:30

Crec que d’un govern que ha tingut la poca vergonya de fer el contrari del que proclamava ena el seu programa i que ha estat constantment mirant de triturar tota la feina feta fins ara, seria una imprudència no pensar malament. Sento dir-ho i espero no tenir gens de raó, però crec que l’única explicació a la marranada que ens presenta l’actor Aragonés, ben segur inspirat pel malèfic bisbe darrerament amagat, és que la incomprensible presència del partit ERc podria haver estat induïda amb el fi de boicotejar la manifestació i així demostrar al món que el moviment independentista està totalment dividit i derrotat. Espero i desitjo no tenir raó, però crec que val la pena estar atents a qualsevol intent i expulsar ràpidament els que gosin intentar una marranada com aquesta. Els que encara avui mantenen la secta després del que esta passant, no són gent fiables.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
11.01.2023  ·  08:47

Patrícia Plaja, en resposta a la pregunta d’una periodista. “Catalunya acull la trobada de dos presidents, de dos representants europeus. Creiem que la representació institucional que pertoca a aquest govern ha de ser ocupada, i per això hi haurà el president de la Generalitat”, digué.

Sra. Patrícia Plaja : Catalunya no acull aquesta cimera. L’Estat espanyol IMPOSA aquesta cimera a Catalunya. Vostè i el president que no gosa parlar , donar la cara, i obeeix capcot com un xai son la mosta fefaent de la vostre traïció al poble de Catalunya , als que us van votar i als que no. El Sr Aragonés a dia d’avui representa estirant llarg a si mateix, al seu partit i al seu amo el govern d’Espanya. Aquesta es la realitat.

El nivell de mentida , contradicció i traïció a les pròpies propostes es tan gran que convida a pensar que des de el punt de vista psicològic el comportament del govern, el seu president i el seu partit té un nom clínicament.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.01.2023  ·  08:49

CAP ESCRÚPOL

Em recorda el PNB, que durant la setmana negociava amb les elits de Madrid i el diumenge es posava la ikurriña i en el Aberdi Eguna el secretari general feia discursos identitaris i sobiranistes… Govern i partit. Salvant distàncies, perquè la contradicció lògica d’ERC en aquest cas és encara més flagrant.

I el més preocupant és que només hi ha una possible interpretació: el relativisme moral. Tot s’hi val per l’hegemonia autonòmica. Amb això Aragonès s’equipara a Sánchez…

Ja ho deia Joan Ramon Resina en l’acte de VilaWeb, quan en una trobada amb Junqueras abans del 2017, li confessava que la principal preocupació del partit era ocupar el màxim d’ajuntaments.

Jordi Torres
Jordi Torres
11.01.2023  ·  08:49

Que el president de la Generalitat vagi de convidat a una cimera organitzada al seu propi país, sense saber ben bé què hi va a fer, demostra fins a quin punt no tenim govern.

Al MHP li recordaria aquell adagi tan tronat que es fa servir quan es parla del comerç a internet, allò que quan algú t’ofereix un producte de franc és que el producte ets tu. Doncs això mateix, Sr. Aragonès, el producte és vostè, millor dit, la Catalunya que vostè encara representa. Oficialment. Volen la seva foto, un graó per sota del Sr. Sánchez i somrient, per demostrar al món que això de l’independentisme, no només està superat sinó que ja ens han ensinistrat i tot.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
11.01.2023  ·  08:57

Per votar Erc nomes cal esser un pocavergonya espaÑol, i amb ganes d’omplir la butxaca fins dalt

Victor Serra
Victor Serra
11.01.2023  ·  09:02

No estic d’acord. El problema no és si hi va o no, jo crec que hi ha d’anar perquè El President de la Generalitat ha de representar Catalunya a la cimera. El problema és què hi farà , què dirà . Deixarà clar que de final del procés res de res ? Què està fent la Generalitat per explicar a les desenes de periodisties internacionals que cobriran la cimera que el procés no s’ha acabat i que Sánchez els enganya. Això combinat amb una bona manifestació, en la qual tinguéssim clar qui és l’enemic seria profitós, almenys pel relat. Però malhauradament crec que no farà res més que llepar el cul als poderosos.

Guillem Serradell
Guillem Serradell
11.01.2023  ·  09:09

Discrepo de vostè, senyor Vicent Partal.
Sí que hi ha qui ho entén: se’n diu tenir responsabilitats institucionals, i no defugir-les.

Jaume Sastre
Jaume Sastre
11.01.2023  ·  09:12

Junqueras i el govern de Vichy ja no poden ocultar les mostres de feblesa. La cúpula d’ER es va atrevir a demanar a la militància del partit el boicot a les mobilitzacions independentistes de l’11 de setembre i de l’1-O. Ja no hi ha hagut una tercera ocasió des del moment que Sánchez i Macron han decidit venir a celebrar dia 19 a Barcelona el “funeral” del procés i de la República Catalana. Davant una provocació de tal magnitud, el junquerisme ha començat a esfondrar-se per totes bandes.

Amb un govern de Vichy extraordinàriament sol, debilitat i situat en terra de ningú, ara el junquerisme reb bufetades i míssils tant des de la trinxera borbònica espanyola com des de la trinxera republicana i catalana. Això és el que els passa als qui, com Oriol Junqueras o Xavier Trias, es volen passar de llests i van d’equidistants i de neutrals.

Ja ho haurien de saber: els qui juguen a fer la Puta i la Ramoneta i volen estar bé amb tothom, al final no estan bé amb ningú!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
11.01.2023  ·  09:24

Per respecte a la gent que va rebre el 1,r d’octubre i de tots els encausats i perseguits que ho han passat i passen malament, és inmoral que l’Aragonès hi vagi.

Francesc Costa
Francesc Costa
11.01.2023  ·  09:35

Crec que és molt senzill. Primer es van apuntar a la manifestació perquè venen eleccions i han de fer veure que són independentistes (i segurament tenen enquestes diferents de les que es publiquen).

Però els gossets, quan l’amo els crida hi van corrent. I quan l’embaucador Sànchez els va invitar ni tan sols s’ho van pensar. Hi aniran, i movent la cua com el gossets ben educats.

Coherència?. I que es això?. Tenim molts sous que defensar.

Juan Antonio Grau
Juan Antonio Grau
11.01.2023  ·  09:45

El que tampoc s’entén es que encara hi hagi algú amb intenció de vot, per a ERC: la gran mentida.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
11.01.2023  ·  10:08

Em quedo amb el comentari d’un subscriptor:

“ER, la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, ni menja ni deixa menjar”.

El mantenir-se a la poltrona amb només 33 parlamentaris, perdent votacions rera votacions, és la prova de la traïdoria total contra Catalunya, la prova de que la ER de Junqueras està actuant com a gos goril·ler del naZionalisme espanyol per a diluir totalment Catalunya en espanya.

La comparativa amb Julio Andteotti jo la faria, no amb l’escolanet Aragonès, que no dona més de si, si no amb el seu mentor Junqueras.

Pel que fa a algun comentari desencantat, que he tornat a llegir, en relació a no votar ningú a les properes conteses electorals, la segueixo considerant una manipulació dels apòstols de l’espanyolisne, per així aconseguir “legalment” el control de les institucions catalanes i aplicar en 4 anys el genocidi accelerat de Catalunya, de la cultura catalana.
L’espanyolisme sempre votarà, si nosaltres no ho fem els deixem les mans lliures davant el món.

VOTAR SEMPRE, car sempre hi haurà partits potser avui minoritaris, que tinguin con a objectiu únic, i transversal, la independència de Catalunya. L’únic que cal és votar massivament per aquests partits o agrupacions electorals (enviant a la paperera a Junqueras i acòlits) que comptin amb el suport d’entitats com la ANC o el Consell de la República.

Josep Soler
Josep Soler
11.01.2023  ·  10:40

Vist el criteri general (que comparteixo) que es té sobre el tema que avui ens presenta Vicent Partal, m’agradaria introduir un especte que em sembla també important i complementari del que avui estem parlant.
I és que vist – i demostrat – que aquests del president Aragones no tenen idea del que estan fent, vist que comença de ser molt general que ja ningú no s’empassa les grandeses que fins ara ens han volgut fer creure que tenen. Vist que de governar i portar el país al no se sap on, en són uns veritables especialistes, crec que és hora de tocar el tema de la multitud de periodistes, locutors/tores de ràdios i televisions, directors/res de diaris, periodistes en general, suposats catedràtics d’Universitat i molt especialment una multitud de tertulians de diferentes edats, molts dels quals anteriorment professaven una fe convergent (la del Pujol per ser més exactes) que feia feredat, avui a matí i tarda i per descomptat que demà també, s’han fet amos dels mitjans informatius per fer-nos entendre els contents i feliços que em d’estar, al dirigits per gent tant maca com la que te el poder i que per mes inri, són el Gobierno del Estado i per delegació els formidables actuals d’ERC, que gestionen l’autonomia de Catalunya.
Conclussió: Aixo crec que ja està a punt de reventar i per molt que tardi, les riallotes que generaran seran tant importants, com el ridicul que els espera.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
11.01.2023  ·  10:42

Bona comparació, Andreotti i el xitxarel·lo de l’Aragonès…
Bé, l’Andreotti era força més intel·ligent i “malèvol”.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
11.01.2023  ·  10:48

No ja ni coherencia ni dignitat ERC a que juga ara?
Ho trobo repugnant

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
11.01.2023  ·  11:07

Crec que en el fons de tot això hi ha una estratègia profundament equivocada: creure que la independència de Catalunya només pot arribar gràcies a conseguir que España sigui una democràcia modèlica, o que al menys s’hi acosti. I això és pràcticament impossible per una raó bàsica i determinant: España no vol ser una democràcia, o com a mínim s’en hi en fot no ser-ho!. I em refereixo tant als seus polítics, tots, com a una gran majoria de ciutadans.

A partir d’aqui s’expliquen moltes coses i incoherències, que pels partidaris d’aquella estratègia no ho són. I d’aqui s’en dedueix que per a ERC és més important que España sigui un democràcia i d'”esquerres” que no que Catalunya sigui un estat independent i sobirà. I així ara mateix acompanya a España i les seves institucions en la devallada per el pendent que no té retorn.

Quan ERC diu que anirà a la manifestació, em pregunto què li deuen dir les enquestes de vots dels ciutadans….

Joan Benavent
Joan Benavent
11.01.2023  ·  11:13

L’esdeveniment anunciat m’ha fet recordar l’escena dels abusadors al pati de l’escola. Els paios han convidat a la festa aquest monigot i el deixaran en calçotets, com un pallús, davant la mirada de tothom. Amb només una o dues fotos per a la colecció, en tindrem prou. Els amos se’l miraran de dalt a baix i el vassall pocapena acotarà el cap, restarà quiet amb cara de mussol i no dirà ni mu. A cap ens deixarà decebuts aquest home, malauradament.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
11.01.2023  ·  11:15

@ Joan F Ruiz diu:

“Pel que fa a algun comentari desencantat, que he tornat a llegir, en relació a no votar ningú a les properes conteses electorals, la segueixo considerant una manipulació dels apòstols de l’espanyolisne, per així aconseguir “legalment” el control de les institucions catalanes i aplicar en 4 anys el genocidi accelerat de Catalunya, de la cultura catalana.
L’espanyolisme sempre votarà, si nosaltres no ho fem els deixem les mans lliures davant el món.”

I si els apòstols espanyolistes no només fossin els espanyols de l’Altiplà, sinó també els botiflers pseudoindependentistes i processistes de Junts, ERC i CUP?

Si això fos així, què caldria votar?

Tomas Pérez
Tomas Pérez
11.01.2023  ·  11:25

És així director tal qual com dieu, perquè qui s’oblida dels orígens, perd la identitat. Això és el que l’hi passa a ERC que ha perdut o millor dit, ha renunciat a l’herència dels republicans que van mantenir l’esperit del partit en els anys de foscor (aquests són morts). S’ha oblidat de les generacions de republicans posteriors que van fer la transició (aquests estan apartats/exclosos). I els republicans actuals (Generació 2.0), són aquells que la seva ideològica només és el poder, no són ni d’esquerra, ni republicans, ni de Catalunya. Ni ells mateixos ara saben el que són. I vostè ho sap i nosaltres també, que la història es repeteix de vegades, penso que en aquest cas no serà diferent solament qüestió de temps. Però val a dir que “temps era temps que els catalans van formar uns estols ardits, de dard al puny, de, quan les batalles campals eren un envestir de front desmanyotat i un xoc matusser d’armadures i cops de maça” .Llorenç i Jordana, Rodolf: (Com han estat i com som els catalans).

Pau Arbués
Pau Arbués
11.01.2023  ·  11:26

El dijous vinent, 19G, tots i totes a repicar! I a missa que hi vagin el mossen, l’escolanet i el seguici adorador de la santa cadira d’or.

Carme Vilaró
Carme Vilaró
11.01.2023  ·  11:49

D’acord!
Només un comentari…
A casa (Osona) diem que
“no es pot repicar i anar a la processó”

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
11.01.2023  ·  12:13

Jo faig la lectura inversa. M’explico:
No veig per enlloc l’incoherència del govern i el seu president. No fa més que seguir la línea denigrant que porten aquests darrers anys (a qui sorprèn que assisteixi a la reunió?).
La qüestió és qué hi fa el partit que dóna suport al govern, en aquesta manifestació independentista? Poder seguir “venent” que porten l’estelada de cara a les eleccions municipals, veritable modus vivendi de tots els partits?
Ens deixarem enredar?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
11.01.2023  ·  12:47

Vicent, fa anys que subscriptors del teu digital que estem denunciant aquest cinisme
I que ER és un partit espanyol
Esperem que no sigui massa tard
Va ser un ERROR immens deixar al MHP Puigdemont SOL

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
11.01.2023  ·  13:16

Totalment d’acord amb l’editorial.
ERC ha comès molts errors. Després dels fets d’octubre del 17 ha fet un gir autonomista i només preten gestionar les engrunes del poder. Deplorable. La gestió dels suports a P Sánchez no ha comportat cap contrapartida pels republicans. Que pleguin i que n’aprenguin del PNB com s’ha de fer política.

Adrià Guixà
Adrià Guixà
11.01.2023  ·  13:30

ER fa pena i el Govern fa vergonya, el President setmesso no és ni President ni és Honorable. És tot un engany del bisbe Junqueras. No cal ser cap intel·lectual per veure que ER és el suprem traïdor de Catalunya i així ens va. Els catalans a vegades semblem tontos.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
11.01.2023  ·  13:48

Pot ser, hi ha un factor que les anàlisis haurien de contemplar: la invitació del govern espanyol al president de la Generalitat seria, en realitat, una ordre amb una conseqüència jurídica negativa en cas d’incompliment: o véns o envio els expedients dels indults “revisables” al Marchena.
De fet, la submissió del govern de la Generalitat al de l’estat espanyol rau en aquesta coacció.
Allò difícil d’entendre és per què els líders coacccionats continuen en primera línia, doncs fan de tap al moviment independentista. Pot ser que això també tingui a veure amb els indults?
En qualsevol cas, desempalleguem-nos-en i continuem fent camí!

Roser Caminals
Roser Caminals
11.01.2023  ·  15:17

Podria arribar a entendre l’asistència d’Aragonés a la cimera si l’aprofités per crear una confrontació amb Sánchez, però això no passarà.
Ara el govern ja no representa ni el seu propi partit.

Joan Royo
Joan Royo
11.01.2023  ·  15:53

Dieu: “Giulio Andreotti, probablement el polític més fosc i inquietant que he vist en ma vida, un autèntic monstre en el sentit menys figuratiu de l’expressió.Amb aquell posat cínic i terriblement gèlid que gastava… Andreotti va manifestar que per a fer política –en la manera que ho fan els cínics que només cerquen el poder–” …M’ha vingut al cap un polític català. No diré el nom, per fer juguesca de l’endevinalla.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
11.01.2023  ·  16:05

Què ens hi juguem que les d’Erc ja trobaran una excusa per desdir-se d’anar a la manifestació?

Eduard Rosés
Eduard Rosés
11.01.2023  ·  16:06

No se com se’n diu d’això, però política segur que no.

Antoni Sans
Antoni Sans
11.01.2023  ·  16:18

Escriu Rosa:

Gràcies sr. Partal per dir-ho tan clar. Ja era hora!. Em sembla que la majoria ho sabíem de fa temps.

Però com diu la sra. Colau, una gran experta en nedar i guardar la roba, que ho deu saber de bona font, no cal fer tants escarafalls: PSOE i ER ho pacten tot. Cap sorpresa ni d’uns ni d’altres.

El gran dubte són els seus votants: Quant de temps aguantaran la humiliació de Catalunya? I la dels seus “líders”?.
I quant trigarà Sánchez en acabar d’enfonsar-los en la misèria?.

Joan Verdera
Joan Verdera
11.01.2023  ·  16:52

Jo no hi veig cinisme. Podria ser que el sr Aragonés volgués explicar en francés al sr Macron I en castellà al sr Sanchez que Catalunya rep un tracte colonial per part d’ambdos països: explotació econòmica, hostilitat lingüística I cultural I que per aquestes raons, entre altres, hi ha una majoria independentista al Parlament. És el que jo faria si ocupés el càrrec del sr Aragonés

Rubén Cruz
Rubén Cruz
11.01.2023  ·  17:07

Senyor Serradell (09:09), és clar que tothom entenem que les responsabilitats institucionals són indefugibles. Tanmateix, si qui convoca un acte a casa teva és un altre, només voldria jo saber de quina responsabilitat parlem: fer el palanganer?
Recordem que el molt pobre home ha estat convidat com a actor de repartiment per fer fato. Ni tan sols té paper, ni una frase, només la foto de teloner que aguanta la torxa perquè se’ls vegi bé la cara als protagonistes.
Cal llegir els comentaris dels subscriptors per trobar algunes claus d’aquest episodi, que faria riure si no fos tan penós. Tinc la sensació que els votants entusiastes d’aquesta esquerra volen tenir l’usdefruit de mots prestigiosos, com ara la responsabilitat, mentre permeten que els líders llurs trepitgin l’ètica i li donin puntades de peu a la raó en nom de la utilitat.
D’acord amb els senyors Amorós ( 00:11) i Torres (08:49), entre més comentaristes.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
11.01.2023  ·  17:36

Sr. Partal, això si que no li accepto, el president Aragonés, ni posant-se de puntetes, arribarà mai a la finesa política d’Andreotti, i a la mala bava tampoc.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
11.01.2023  ·  18:16

És cansí repetir una vegada i una altra que, el govern no té autoritat moral ni dignitat. El que em preocupa són els militants d’aquest partit (er) que romanen impassibles a la dictadura del seu cap (junqueres), quins són els seus interessos? És el partit que més està perjudicant Catalunya, els seus mandataris són mers executors de Madrid (govern Vichy), només pels seus interessos econòmics, fins i tot la política els queda molt lluny.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
11.01.2023  ·  20:25

El primer que voldria saber és si el MHP Pere Aragonès actua seguit ordres o, la decisió l’ha pres ell tot sol o, si l’ha consensuat amb la direcció del seu partit?
La segona cosa és que Pedro Sánchez quedarà políticament malparat d’aquesta cimera si la manifestació com sembla serà un éxit de participació.
Tercera, la manifestació s’ha de fer pacíficament i sense aldarulls, per denunciar el Tractat dels Pirineus que va dividír la nació catalana, utilizant el territori català com a moneda de canvi per els pagar deutes de Felip IV de Castella sense consultar les Corts catalanes, ni la gent afectada per la divisió fronterera del territori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes