Sobre el cas Arasa, sobre la funció de la policia

  • Hi ha gent molt interessada a reduir-lo a una caricatura: o bé acceptes aquests cossos, aquestes unitats, militaritzades i hiperviolentes, i per tant els seus excessos, o bé regnarà el caos. Però això, simplement, no és veritat

Vicent Partal
09.06.2020 - 21:50
Actualització: 10.06.2020 - 09:31
VilaWeb

L’inspector Jordi Arasa, actual cap de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, ha estat condemnat a dos anys i quatre mesos de presó, suspensió de sou i feina i inhabilitació professional per dos delictes de lesions, arran del desallotjament violent de la plaça de Catalunya el 27 de maig de 2011, quan era ocupada pel moviment 15-M. Pels mateixos fets, el 2014, l’inspector ja va ser condemnat per una falta de lesions a l’ex-diputat de la CUP David Fernàndez. S’escau que Arasa va ser ascendit pel conseller Buch a cap de l’ARRO, unitat que dóna suport a la Brimo en tasques d’ordre públic, el mes de març proppassat, quan ja havia estat jutjat per aquestes agressions i estava pendent d’una sentència que tothom sabia que arribaria aviat. I fa pocs dies encara va ser protagonista d’incidents quan es van reprendre les mobilitzacions a Gràcia, després de la pandèmia.

Arasa no és cap desconegut: el personatge és, i ha estat sempre, polèmic. Fins i tot es va presentar a declarar com a acusat amb uniforme i amb l’arma reglamentària, fet que la jutgessa Myriam Linage va retraure-li. El va obligar a deixar-la a l’armeria dels Mossos, al Palau de Justícia, i el va instar a vestir-se de paisà en les sessions següents. ‘En una sala de justícia no s’hi ha d’entrar uniformat quan s’hi va com a acusat i les armes hi són absolutament prohibides’, van haver de recordar-li, en un detall que no deixa de ser més que significatiu del seu tarannà. La meua opinió, i he comprovat que és compartida per companys seus, és que un personatge com aquest, tan violent i incapaç de controlar-se, fa anys que havia d’haver estat apartat del servei. Cosa que fa incomprensible, encara més, que fos ascendit recentment. Quant a això, ahir, ERC, per exemple, va demanar explicacions al conseller de Junts per Catalunya, explicacions que hauria de donar però que serà molt difícil que puguen convèncer ningú.

Perquè la qüestió és com és que hem arribat fins ací, com s’ha pogut degradar tant aquesta situació. Quan els Mossos es van desplegar van aportar alguns elements de policia democràtica i moderna que eren xocants, agradablement xocants. Fins i tot el vestit, pensat per Miquel Sellarès perquè no fos agressiu i inspiràs confiança. Però sobretot el tarannà. La manera d’acostar-se a la gent i interessar-s’hi. Era una policia nova, sense els vicis heretats de la vella policia espanyola, i és veritat que en gran part del país continua essent així. I no cal dir que hi ha molts mossos, em sembla que la gran majoria, que es comporten seguint unes regles exquisides de tracte amb la població, com a servidors públics –que són això. Però fa anys que és ben sabut que hi ha unitats i personatges que, amb violència i menystenint els drets, engeguen a rodar tota la feina dels seus companys, aixequen polèmiques constants i taquen la imatge del conjunt, especialment quan la direcció política, com ha fet el conseller Buch, en compte d’apartar-los els promociona i tot.

El debat sobre la violència de la policia és més al carrer que mai, arran de la polèmica viva als Estats Units després de l’assassinat de George Floyd –i sobre això us recomane molt que repasseu l’article que publicava Joan Ramon Resina dilluns i aquest reportatge que publiquem avui. Hi ha gent molt interessada a reduir-lo a una caricatura: o bé acceptes aquests cossos, aquestes unitats, militaritzades i hiperviolentes, i per tant els seus excessos, o bé regnarà el caos. Però això, simplement, no és veritat. I ara mateix la situació potser és tan extrema que s’han posat sobre la taula, per la gravetat dels fets, propostes que haurien semblat utòpiques i impossibles de debatre fa tan sols quatre dies. Com ara la decisió del govern municipal de Minneapolis d’intentar de dissoldre el cos de policia actual o fins i tot repensar si hi ha més sistemes de mediació social i de control d’incidents que siguen més adequats a la realitat de les nostres societats que no la força policíaca nua i crua. Aprofitem-ho. Parlem-ne obertament. Perquè és un debat important, ací i allà. I perquè fins i tot, de manera egoista si ho voleu així, l’administració hauria de ser la primera interessada a evitar taques tan grosses com la que significa per a ells una condemna com aquesta que es va saber ahir.

 

PS. El ‘Debat en confinament’ que fem cada dijous a VilaWeb tindrà de convidat Joan Canadell, un any després de la victòria d’Eines de País a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Els subscriptors de VilaWeb podeu enviar les vostres preguntes per a l’entrevistat i les respondrà durant el debat, que retransmetrem en vídeo, com fem cada setmana. Si encara no sou subscriptors us en podeu fer en aquesta pàgina.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Victor Serra
Victor Serra
09.06.2020  ·  22:11

Hi ha coses, com l’ascens d’Arassa o l’adjudicació a Ferrovial que són la punta de l’iceberg que demostra que estem governats per gent que no està a l’alçada.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
09.06.2020  ·  22:18

El Conseller Buch hauria de donar explicacions. També hauria de cesar a qualsevol Mosso que no compleixi les normes establertes a l’hora d’exercir la seva feina. Després dels fets postsentència es va dir que es feia una auditoria al cos del Mossos però de moment no se’n sap cap resultat. Cal publicar-los ja i explicar perquè es va ascendir al Mosso Sr. Arasa.

Josep Almar
Josep Almar
09.06.2020  ·  22:24

Necessitem fer foc nou de soca-rel sinó no ens en sortirem pas

Josep Usó
Josep Usó
09.06.2020  ·  22:27

En la policia passa com en tantes altres activitats humanes. Es va substituint la força bruta per la intel·ligència. De manera que aquells que només poden oferir aquest servei, la força i la violència, són obsolets. Si a més a més, com sembla ser el cas d’aquest senyor, tenen problemes greus d’autocontrol, això pot ser un símptoma d’alguna mena de malaltia. No deuria tornar a treballar com a policia. Dels qui l’han anat ascendint, que s’expliquen, si poden. És com allò de les contrates a dit. Una contrata no és un contracte. Es fa entre amics o quan hi ha una relació de subordinació).

Gemma R.
Gemma R.
09.06.2020  ·  22:33

Per a mi no hi ha debat possible Vicent. En una democràcia la policia no pot ser més criminal que els criminals. No pot ser gent boja, sense control, plena de ràbia per les seves coses, no ho sé, això seria cosa d´un psicòleg, però aquesta gent no pot portar armes ni formar part d´un cos que té “el monopoli de la força”. Perquè aquests, no enténen que només l´han d´exercir en cas d´extrema necessitat, per reduir a algú que és un perill per la ciutadania, per ell mateix, o pels propis mossos perquè va armat. Si no hi va, no cal que el peguin, ell són molts sempre contra un de sol, trobo que van de sobrats i són la cosa més covarda que he vist mai. Veure´ls de 6 en 6 pegant gent desarmada, quan ells van armats fins les dents, fa vergonya alièna. A més a més no accepten la democràcia, no els agrada, per això no en poden ser els garants. Els BRIMO i ARRO n´és un niu d´aquest, i res netejaria més la cara de Mossos, que disolguént- los. Són pitjor que la PN. Sort que voliem una policia democràtica! Només recordant el cas Ciutat Morta, el cas Benitez, i tants altres el primer al que s´hauria de comprometre qualsevol partit que vulgui governar, és a tornar al cos als seus orígens, i fer neteja de tots aquells mandos que han promocionat violents, i als propis violents.

I lo de Buch? Però quina presa de pèl va ser aquella entrevista que li vau fer a Vilaweb en que dèia “pobre de mi que no hi puc fer res, que ja fa temps que el cos no el controla la Generalitat, només vaig acceptar el càrrec pel servei al païs, per no deixar-lo a mans de segons qui”?? Que ens prèn per imbècils? I va i fa Inspector dels Arro a aquest animal?? Perquè? Perquè ens pegui més i millor a la propera onada de protestes? Que potser vol algun mort? Perquè aquest senyor l´Arasa no hi toca ni quarts ni hores…. o què es pensa que és una persona que “no es pot controlar ” que “perd els nervis amb facilitat”. No és una tret més de la seva personalitat, n´és la tara, i més amb la professió que té i anant armat. President Quim Torra, prengui mesures, tot això és una bogeria.

Núria Coma
Núria Coma
09.06.2020  ·  22:38

No comparteixo en absolut que els Mossos siguin un cos no vilent, una policia nova de bon tracte amb la gent i encara menys que cados com aquest facin mal al cos. Fan mal als que han rebut la seva violència.

En quantes comisaries de mossos quan s’hi ha gravat s’han vist maltractaments, vexacions, pallisses? Gairebé a totes.

Quantes denúncies hi ha contra mossos per abús de poder?

Quan van arribar a indrets com el Ripollès, 100 agents de cop, joves i vocacionals, cap els anys 90, no havíem vist mai les hòsties que repartien…als ionquis, borratxos i persones totalment indefenses.

Els mossos no són uns polis bons, aneu molt equivocats. Hi ha de tot a tot arreu, però han exercit la violència i l’abús des del primer moment

jaume vall
jaume vall
09.06.2020  ·  23:13

Com que jo no sé absolutament res d’aquest tema, em toca llegir, nformar-me i callar. Confio amb el bon criteri i el coneixement de l’editorial.

Joan Eudald Seguí
Joan Eudald Seguí
09.06.2020  ·  23:21

Amb els Mossos en vaig tenir prou quan els van jutjar per buidar un ull. El paper dels sindicats policials va ser el més miserable que mai he vist. I no es pot consntir. Una cosa es defensar els drets laborals i l’altre, ben diferent, es encobrir males i criminals pràctiques per aconseguir una impunitat putrefacta. Aquell dia em vaig alarmar… i cal actuar per evitar que els Mossos acabin essent una “policia patriòtica” m’es. I la “españolerització” els està degradant.

Araix Ahmad
Araix Ahmad
09.06.2020  ·  23:58

No es guaire estrany que quan trian policies, els trian per violents com una qualitat i no un defecte. Hem de veure qui els tria? Nosaltres pensem que els trian aqui a Catalunya . Malament si tot esta decidit desde Madrid! Llavors aqui tambe tenim uns personatges com Buch.

Núria Castells
Núria Castells
10.06.2020  ·  02:09

Cada cop que hi ha una actuació alarmant per part d’aquest gremi, surt el polític de torn a assegurar-nos que es farà una investigació i es depuraran responsabilitats.
S’ha vist mai el resultat d’aquestes promeses d’emergència?
NO
Passat el temporal, ja no se’n torna a parlar i guanya la impunitat.
El sr. Buch no només hauria d’explicar-nos perquè va ascendir aquest individu sinó que hauria de dimitir per haver tolerat -massa vegades, ja- que els mossos es comportessin com a vàndals.
L’hemeroteca n’és testimoni.
Aquesta no és la policia que molts catalans volem.
Ni el país que volem, de fet.

Albert Ventura
Albert Ventura
10.06.2020  ·  02:15

Es un policia o un pinxo de cantonada amb uniforme?.

Joan López
Joan López
10.06.2020  ·  06:57

Jo he pasat algú vagade aprop de agents de la Brimo,hem recordo d’una vagade tornan del carrer Marina,acavada una manifestació totalment pacífica i no fà molt d’aixó. Hi eran al xafranc tots parlan en castellà i al mes estil cañi,suposo que las ordres aquell dia era no fer res,al que vui dir es que la Brimo no es la nostra policia,al mosso sancionat pertany als arros,peró al seu tarannà violent o savia tothom al cos. O fan neteja o tindrem un problema gros aviat.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
10.06.2020  ·  07:40

El caso arasa, es elcaso buch.
Impresentable.

Albert Miret
Albert Miret
10.06.2020  ·  07:53

No sé on aprenen les normes els Mossos d’Esquadra, però m’imagino que deu ser -sobretot dels del cop d’estat del 155-, a acadèmies, escoles o com en diguin, de la guàrdia civil o de la policia política espanyola. Abans de l’1O eren molt estranys els seus atacs agressius, i en canvi després n’han fet costum. Jo mateix havia felicitat molts agents, perquè ho feien tant bé que em recordaven la forma d’actuar sempre atents a les necessitats dels ciutadans de la policia islandesa. Per cert, és tan fals que segons l’agressivitat dels policies hi ha més o menys delictes, que quan vaig tornar fa sis o set anys a Reykjavík, em va cridar l’atenció que no es veien policies per enlloc. Vaig preguntar què passava a una persona del carrer i em va contestar que els van treure del carrer, perquè ja feia deu anys que no passava res de res ni es produïa cap delicte. Això demostra que la bestialitat mai evita els delictes, sinó que els crea. És clar que per exemple manifestar-se allà no és delicte, ni dir el que penses, tampoc. Aquella és una societat evolucionada, no medieval com aquí. Mossos, expulseu als vostres membres violents i torneu-vos a guanyar el respecte i l’estimació que ús teníem fa pocs anys. La societat a laqual US DEVEU, us ho agrairà, i no us deixeu entabanar per violents siguin del rang que siguin. La violència només porta més violència.

Pep Agulló
Pep Agulló
10.06.2020  ·  08:03

Sempre he defensat que en la consessió d’una policia autonòmica hi havia un apartat no escrit que tant en la violència com en l’eficàcia no podien deixar en evidència els cossos estatals. I la prova de que és així només cal comprovar com s’hi entreguen els tribunals. L’atemptat i el referèndum en són du

Amadeu Casamayor
Amadeu Casamayor
10.06.2020  ·  08:23

Qui s’apunta a una feina que consisteix a repartir hòsties què espereu que faci?
Sempre he pensat que la BRIMO i l’ARRO s’han de dissoldre i expulsar els seus components.
Les tasques d’antidisturbis les haurien de cobrir entre tots els Mossos, només caldria un comandament que en fes la previsió i l’execució necessària.

josep soler
josep soler
10.06.2020  ·  08:24

Val a dir que en aquest cas s’ha fet justícia perquè les víctimes eren del moviment 15-M. Si haguessin sigut independentistes, els comdemnats haguessin sigut les víctimes. I aquest policia psicòpata avui seria condecorat per la Guàrdia Civil.
Per cert, qui es creu que els mana en Burch els Mossos?
En Burch hauria de dimitir sí, però per fer veure que mana.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
10.06.2020  ·  08:25

La meva percepció és que en massa aspectes s’està utilitzant patrons espanyols/ feixistes . Fa anys quan una ” marea ” de GC, i PN varen entrar al cos dels Mossos…..qui n’era responsable i quins objectius tenien un mentre ? Malauradament tancar gineus al galliner és d’una gran estupidesa i maldat. Aquí tenim els resultats i qui hi posarà remei?
Algú pot informar , de veritat , que passa i qui eren els tsunamis ? Ningú hi té res a dir ? Volem i estar informats.

Carles Serra
Carles Serra
10.06.2020  ·  08:25

Cal recordar que els mossos està ple de gent procedent de la Guàrdia Civil i policia, va ser uns dels requisits que li va imposar el franquista Aznar en el president Pujol.
Fins a quin nivell té força el seu responsable Buch? cada un direm la nostra.
La veritat és que en Buch es la representació de la situació actual/real del govern de Catalunya; un govern obediència en el govern espaÑol del PSO€, això sí, amb grans proclames d’exigència i anar plorant per els mitjans de comunicació de cara a la societat.
Però debant d’aquest fet i que venen molt magres, que votarà aquesta societat a les properes eleccions a Catalunya?
Si els votants tenen que ser com una part del treballadors de Nissan, cantant a por ellos, oe,oe i el sindicalistes de CCOO i UGT criticant el president Torra, que té menys poder que una portera (amb perdó per les porteres ), aquesta societat no hi ha remei, només implorar que li toqui la paga mínima vital o que l’ajuntament de torn l’ajudi, que pugui dir allò tant Made in Spain : que buena que es la alcaldesa que me da pan y el cura que me lo vendice.

Josep Mª Juanpere
Josep Mª Juanpere
10.06.2020  ·  08:27

M’AFEGEIXO TOTALMENT AL COMENTARI QUE FA PEP AGULLÓ. AQUÍ RAU LA CLAU. PER CERT: EN QUINA LLENGUA ES PARLEN ENTRE ELLS? JO SEMPRE HE SENTIT LA MATEIXA, I NO ÉS LA MEVA

Gemma Alías
Gemma Alías
10.06.2020  ·  08:32

Pep Agulló.
(seguint el text que he enviat per error sense acabar)
Deia que L’atemptat i el referèndum en son dues proves de com es va reprimir i qüestionar l’eficàcia i la qualitat democràtica dels Mossos. Pel que fa a l’ordre públic si no arriben als llistó de violència de la GC o de la policia nacional, se’ls penja l’amenaça de la prevaricació, de la connivència amb els manifestants.

El silenci i el premi del conseller d’interior a la violència injustificada del cap de l’ARRO no ajuda a trobar una altra explicació. El govern català és incapaç de destituir Buch i fer una depuració a fons dels mossos per a tenir una policia al servei de la ciutadania i no una força repressora al servei d’Espanya. És el preu de la miserable autonomia.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
10.06.2020  ·  08:44

Buch, com Vergés i Homrami haurien de desfer la feina bruta que han fet i després el President els hauria de fer fora.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
10.06.2020  ·  09:03

A qualsevol empresa privada ja sería al carrer i sense dret a indemnització, la resta de ciutadans no sóm “iguals”.
Reforma profunda i sèria del funcionariat, JA!

JOSEP RAMON MIR
JOSEP RAMON MIR
10.06.2020  ·  09:39

Estic molt d’acord amb el Sr. Josep Usó, però si realment s’hagués substituït la violència per l’intel·ligència els casos de Minneapolis o de l’1 d’octubre (per només anomenar-ne uns) no foren possibles …..

Eduard Samarra
Eduard Samarra
10.06.2020  ·  09:45

Però senyor director, quin debat vol que tinguem si ni tan sols som capaços de dir-nos les coses bàsiques pel seu nom entre nosaltres? Aquí, on s’esclafa la crítica d’una forma implacable?

Al mateix article d’en Resina (discutible en alguns punts, jo penso que la cultura policial violenta dels EUA és estructural) l’autor hi esmenta quelcom significatiu: que a Minneapolis, entitats com l’administració que gestiona els parcs o la de la universitat han trencat la col·laboració amb la policia arran dels fets dels últims dies. Indicatiu de la separació de poders i impensable aquí.

Em fa pensar en una ocasió en que Niño Becerra va haver de calmar al locutor de ràdio que l’entrevistava quan li va comentar que a Alemanya s’estava revisant la viabilitat econòmica del sistema federal. Parlant-ne. I a nosaltres, com al locutor, ens explota el cap: no podem concebre que les diferents regions d’un país com a mínim s’asseguin a debatre, aquí que tot és d’una desqualificació permanent i d’un mercantilisme electoral sistèmic cínics a més no poder.

Dit això, hi ha un altre tema: què diu de la nostra societat la forma com es van crear els Mossos? Es va haver d’acceptar l’entrada d’elements de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i d’aquelles noces aquests confits (Pere Martí ho reconeix obertament com una errada a la seva columna d’ahir). Conclusió: qualsevol cosa que ens “deixi” fer Madrid, es digui Mossos o es digui normalització lingüística, comporta l’alt preu de reduir-ne l’esperit de cultura pròpia al mínim possible. Amb el qual és, a la llarga, com si no es fes. Això ara s’està demostrant tan cert que és rotundament impossible vendre la idea que es pot negociar amb l’estat per aconseguir res significatiu. Repeteixo: negociar amb l’estat la sobirania de Catalunya des del marc espanyol ens porta a l’autodestrucció.

Qualsevol guerra o conflicte social acaba en una negociació, tard o d’hora. Per tant, no dic que no s’hagi de negociar. El que dic és que s’ha de saber sobre què es vol negociar i com es vol fer. I la postura política actual del “diàleg” només ens portarà a més cossos policials, sanitaris, educatius i d’altres administracions infectats per la nefasta corrupta cultura espanyola.

Mercè Duran
Mercè Duran
10.06.2020  ·  09:49

Comparteixo l’opinió de Nuria Coma des de la Garrotxa.

Jordi Camps
Jordi Camps
10.06.2020  ·  09:59

Algú recorda l’escàndol de les oposicions a la Guardia Urbana de Barcelona de fa uns anys? Jo hi era fent tasques de control i dotzenes d’aspirants van copiar als exàmens usant aparells tecnològics, com mòbils. Mai ho havia vist en cap oposició. Es van haver de repetir les opos amb enormes mesures de control. Francament, des d’aleshores vaig veure clar que molta de la gent que acabava sent urbà eren inadeqüats per la seva feina…com et pots presentar a un cos policial fent trampes?

Toni Borrell
Toni Borrell
10.06.2020  ·  10:28

L’entrada de GC i PN a dintre dels Mossos, jo crec que no va ser una concessió de Pujol a Aznar, sinó que jo diria que és de l’època del president Montilla i del conseller Saura. Algú té la informació precisa d’aquestes convocatòries?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.06.2020  ·  11:01

Vicent, tu parles, i amb consens d’altres mossos, del TARANÀ, de l’actitud inassumible de persones així dins del cos. Però és que, a més, digem-ne són “premiades”. Quina mentalitat, quin objectiu, quina orientació subjau en tot açò i qui és la mare del corder?. Algun opinador lamenta, també, el baix pecentatge de parlants autòctons… Tot es presta a preguntar-se sobre les exigències previstes a l’hora d’incorporar ningú que previsiblement no complesca un mínim fonamental de requisits com a persona. O que prime el possible lloc de treball i sou estable i “accesible”, amb el plus de ser conferit autoritat “sobre” més que “en favor de”. I a més, armada. En aquesta mateixa línea, huí publiqueu el cas del jove assassinat l’any passat en un centre de menors a Almeria a mans de CINC guàrdies. No cal anar a América.

Josep Salart
Josep Salart
10.06.2020  ·  11:52

No se si l’Aznar o en Saura, dues coses en forma de persona completament iguals, son els introductors de tota la púrria española ficada dins els Mossos. No, no estem parlant de l’esperit d’en Sellarés.

Un mosso és, avui dia, una persona que no te ofici, parla español, es sent español i com a tal te unes prioritats: passar estona amb el mòvil dins el cotxe, anar a esmorzar previ contacte amb una altre patrulla, discutir coses del sindicat en español, desitja de tot cor que un català se li apropi per demostrar el seu españolisme i per damunt de tot te al pensament dos coses molt importants: anar contra Catalunya i contra els catalans.
Se de una mossa, ninfómona, que es passa tot el dia follant a tor i a dret. El seu marit, també mosso, no s’enter de rés. I sempre penso que algun dia hi haurà més trets a cas seva que a les películes de Steven Seagal.

Si fossin independents, amb 16MM podriem acomiadar-los un a un, deixant només els vocacionals, els intel.lectuals i els que passessin tots els test d’educació, de servei públic i de totes les normes normals.

En quan al racisme d’ EEUU, ningú em guanyarà per defensar els drets humans ni per identificar les persones per persones. Ningú. Tampoc a no ser racista i a lluitar-ne en contra, tampoc. Ara be, hauríem de parlar també dels saquejos als comerços que sempre son ocasionats per gent de color, i també que no crec que es detinguès al senyor Floid per anar a missa a cantar. Perquè el vàren derindre? Anava acompanyant a una velleta pel carrer??

jordi Rovira
jordi Rovira
10.06.2020  ·  12:39

En tot cas, per part meva, remarcar el meu dret inalienable de pensar que tal individu no té dret d’excercir les tasques per les que alguns encara li donen confiança. Unes actuacions com les seves, al meu entendre, mereixen l’expulsió del cos i algun tipus de penes que dissolguin la impunitat i brutalitat en què actuava. També donar exemple de les condicions que la ciutadania exigeix als seus servidors públics.
Reiterar en públic la meva repulsa i recusació a aquests individu, i els qui actuen com ell.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
10.06.2020  ·  13:05

Acceptem els mossos que tenim pel mateix motiu que acceptem Pedro Sanchez o Mariano Rajoy.
L’estat ens ha subjugat fins l’extrem que ens ha fet dòcils al poder de Madrid.

HAN CASTRAT DURANT TRES SEGLES la nostra calse política. Sembla que ja no hi ha solució.

David Mascarella
David Mascarella
10.06.2020  ·  13:22

Això que es publica avui d’Almeria reclama una reacció de solidaritat, i de denúncia des de Catalunya. Crec que és un error generalitzar quan es parla dels Mossos, és del tot injust.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
10.06.2020  ·  14:41

Para los policías de Catalunya (para los policías de España es imposible) se tendría que proponer cursos de formación donde les vendría explicado que

1) no tienen ningun derecho de usar la violencia como les da la gana solo porque llevan una uniforme

2)que en una auténtica democracia los cuerpos de seguridad del estado están al servicio del ciudadano y no que los ciudadanos están al servicio de unas bestias violentas que van de policía

Griselda Manejas
Griselda Manejas
10.06.2020  ·  15:11

Sr.Josep Salart, no n’hem de fer res de si una mossa folla o no ( si no és que ho fa abusant d’un detingut o detinguda, clar). I preguntar-se que feia el Sr. Floid perquè el detinguessin, perdoni, però res que fés, disculpa el que li han fet a ell! Em sembla que ha pixat vostè fora de test!

Francesc Fortian
Francesc Fortian
10.06.2020  ·  17:12

Crec poc prudent posar tot el cos de Mossos a la altura d’uns quants, més aviat seria desitjable que la transparència amb les accions del cos i la informació pública fos la norma general.
Un cos policial te la obligació de preparar-se per totes les possibles situacions, però sempre pensant amb que es un servidor més a la societat que protegeix, no el seu opressor.
La direcció dels diferents estaments dintre del cos, tindrien que estar ocupades per professionals contractats per concursos de mèrits i preparació, i no per ascensos interns de plantilla, ja que moltes vegades se superen els nivells d’incompetència. Un bon paleta normalment serà un mal arquitecte.
El cos de Mossos, com hem conegut últimament es una policia judicial, així que subjecte a un control extern i diferent al de la Generalitat. Doncs encara es aviat per dir que es la nostre policia, en tot cas ho es amb part nomes.

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
10.06.2020  ·  17:35

El pecat original està en el model de policia inspirat per en Miquel Sellarès, ho sento, però és tal qual. En Sellarès s’emmiralla en l’Estat d’Israel, en la seva policia, cossos d’intel·ligència i cossos armats del exèrcit, una defensa per a un país nou, amb vocació colonial, ocupants brutals del territori palestí, tal qual.. Els model de referència dels mossos en l’escola de policia són els EE.UU. i Israel. l’FBI és un espai de formació per als comandaments d’alta graduació i no tan alta.. En fin, els paradigmes d’actuació policial inspirats per aquests models i sota l’alè d’en Sellarès són molt clars, per què no s’ha pres com a referència els models policials escandinaus? Jo he vist en directe les pràctiques antidisturbis en l’escola de policia, impressionant…es fan de forma pràctica, dissolent manifestacions simulades (al menys les que jo vaig veure en directe) amb una iconografia molt concreta, pancarta davantera: Llibertat presos, als costats, senyeres estelades, i senyeres anarcosindicalistes….vestimenta dels suposats manifestants, us podeu imaginar…En fin… Els ous de la serp són l’escola de policia (em sap greu), els models de referència (ja els he dit), les coordenades ideològiques (un nacionalisme sionista i per tant autoritari i colonial), una desconfiança absoluta cap a la ciutadania (és sospitós d’entrada i més si tens certes pintes, i encara més si ets fosc, o amb pinta de magrebí, o…), i suma y sigue….

Ventura Mallol
Ventura Mallol
10.06.2020  ·  17:59

Ens queixem de les pujades de sou als guardies civils, de les condecoracions a la verge …. i aqui fem el mateix.
Anem malament !!!!!

Josep Gualló
Josep Gualló
10.06.2020  ·  18:23

NO HI HA UN PAM DE NET

Tots sabem que les condicions que Aznar va posar a Pujol per restituir la policia catalana, és a dir “Els Mossos d’Esquadra”, va ser que hi entressin policies i guàrdia civils.

El major Trapero i més comandaments dels Mossos, han sigut severament castigats per fer extraordinàriament be la seva feina. El conseller Buch va ascendir a cap de l’ARRO, unitat que dóna suport a la Brimo en tasques d’ordre púbic, a Jordi Arassa, conegut delinquent disfressat de mosso.

Doncs, impresentable conseller Buch, si ha perpetrat aquesta infàmia perquè no despenja de més amunt, ha de ser fulminantment destituït. Si ho ha fet per pressions o amenaces de l’estat, ha de dimitir i triar entre la presó o l’exili. Quan un accepta un càrrec ha d’acceptar els perills que comporta. El que no pot fer és avergonyir a tota la ciutadania de Catalunya.

Compleixi amb el seu deure o plegui. Si pot ser avui mateix.

ramon Feixas
ramon Feixas
10.06.2020  ·  18:32

Pels catalans va ser molt lògic que costés d’acceptar que hi podia haver un cos de policia democràtic. Era com pensar en un atracador bo. A pesar d’això els mossos d’esquadra van aconseguir un prestigi dins la seva nació. Que tot plegat se n’hagi anat en orris amb un parell d’any, indica alguna cosa. No podem pas comptar que ens ho expliquin, però esperem que no sigui ben bé allò que fa suposar pel bé de tots.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
10.06.2020  ·  18:34

En Josep Salart n’ha fet una caricatura i jo faré una altra…
Es cert que para ser militar no cal ser llest ni tenir criteri… si fessin testos de testosterona molts tendrien el diploma honorific penjat al mur enlloc de galons o medalletes al uniforme… la brutalitat té diverses cares. No parlaré de Floyd, tot es molt injust en mans de depravats, també desconec si simplement passava pel carrer. No es pot justificar cap violència però en Roger viu amb un ull com molts d’altres que no passaven pel carrer sinò que hi eran a una vorera reclamant-ne justicia i llibertat.

José Luis Roma
José Luis Roma
10.06.2020  ·  18:46

S’hauria de formar de nou aquest cos policial, no reestructurant el planter, amb formació i normas les cuals mostressin que tenim una polícia moderna i democràtica.. hi sí hi ha algú al cos que és comporta com els feixistes policials espanyols, fer-los fora immediatament. Fins ara no hem vist més que abusos i violència arreu ón em mirat.

Oriol Roig
Oriol Roig
10.06.2020  ·  20:31

Proposo un experiment… El proper govern s’hauria d’esforçar a integrar ERC, JxCat i CUP. Sí, i CUP. I cedir el departament d’interior a la CUP. O bé faran neteja o un gran ridícul. Si fan neteja, hi guanyarem tots. Si fan el ridícul, confirmarà que la CUP no és “material de govern” i a la propera votació perdrà part del pastís autonòmic cap als “hegemònics”. Win-win. Victòria pírrica?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any