L’alta precisió d’un nou sistema de calibratge, anomenat ‘rastrejador de freqüències làser’, pot ser clau per a la detecció de planetes com la Terra, segons ha confirmat un nou estudi.

La recerca d’exoplanetes cada vegada està més a prop de l’objectiu de trobar un planeta com la Terra orbitant una estrella com el Sol en la seva zona d’habitabilitat, és a dir, a la distància necessària, ni massa a prop ni massa lluny, perquè en la seva superfície pugui existir aigua líquida.

Un planeta en òrbita produeix una tirada gravitacional en la seva estrella que dóna com a resultat un petit moviment que els astrònoms poden detectar a través de lleus canvis en l’espectre de l’estrella. Aquesta tècnica es coneix com a mètode de velocitat radial i va permetre el descobriment del primer exoplaneta orbitant una estrella semblant al Sol, els autors els quals han estat guardonats recentment amb el premi Nobel de Física de 2019.

Per a mesurar aquestes minúscules variacions en l’espectre de les estrelles amfitriones, els astrònoms necessiten espectrògrafs de la més alta precisió. Així, l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) ha participat en un nou treball, encapçalat per l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica i publicat a la revista Nature Astronomy, que avala una tecnologia que pot ser clau per a descobrir planetes com la Terra.

En concret, l’equip ha provat un sistema de calibratge anomenat ‘rastrejador de freqüències làser’, una tècnica que va rebre el premi Nobel de Física de 2005, demostrant una precisió a curt termini sense precedents.

‘Fins ara, s’ha demostrat, en escales de temps més llargues, de l’ordre d’anys, una precisió d’aproximadament vuitanta centímetres per segon, usant altres mitjans de calibratge, però encara insuficients per al descobriment d’un bessó de la Terra’, comenta en un comunicat Jonay González Hernández, investigador Ramón i Cajal del IAC i coautor de l’article.

Segons indica, en aquest estudi s’ha demostrat una precisió a curt termini, de l’ordre d’hores, d’un centímetre per segon, ‘el que obre la possibilitat de trobar planetes habitables com la Terra orbitant estrelles com el Sol’. ‘Però encara hem de demostrar aquesta precisió a llarg termini’, afegeix.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb