Sis nord-catalans de cada deu entenen el català però només el 5,7% el parlen habitualment

  • L'última enquesta sobre l'ús de la llengua indica que la transmissió del català entre generacions gairebé s'ha interromput

VilaWeb
ACN
10.03.2016 - 20:50
Actualització: 10.03.2016 - 21:15

L’enquesta d’usos lingüístics a la Catalunya Nord conclou que, tot i que sis habitants de cada deu entenen la llengua, només un 5,7% la parla habitualment (en molts casos, juntament amb el francès). Aquest ‘dèficit’, segons l’estudi, en part s’explica perquè la transmissió del català entre generacions gairebé s’ha interromput. De fet, cap dels joves de 15 a 29 anys no l’ha tinguda com a llengua materna a casa.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha dit que la situació era preocupant i que calia afavorir més àmbits per impulsar la parla del català a tot Catalunya Nord. Al costat de la pèrdua d’ús, l’enquesta també recull que a la Catalunya Nord hi ha més gent que sap llegir o escriure en català que no pas deu anys enrere.

La doble realitat del català a la Catalunya Nord
És la segona enquesta sobre usos lingüístics que la Generalitat fa a la Catalunya del Nord (la primera va ser el 2004). L’estudi parteix de 1.760 entrevistes telefòniques fetes a més grans de 15 anys. La impulsen conjuntament la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat, el consell dels Pirineus Orientals i la Universitat de Perpinyà.

Les conclusions s’han presentat a la Casa de la Generalitat de Perpinyà i recullen clarament que el català viu una doble realitat a la Catalunya del Nord. Per una banda, ara hi ha més gent que sap escriure’l o llegir-lo; per una altra, l’ús de la llengua al carrer o a la llar ha anat a la baixa durant la darrera dècada.

En percentatges, el 39,2% dels enquestats assenyala que sap llegir en català i el 14,3% també l’escriu. Això significa un augment en relació amb l’estudi del 2004 (aleshores, eren el 31,4% i el 10,6%).

Per una altra banda, sis nord-catalans de cada deu comprenen el català (en concret, el 61%) i el 35,4% el parlen. Això indica un lleuger descens respecte del 2004. Tanmateix, la directora general de Política Lingüística ha volgut destacar que aquells qui saben català ‘l’activen quan es troben en un entorn favorable, encara que normalment no el parlin’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any