El govern de Síria va sorprendre ahir la comunitat internacional quan va reconèixer com a estats independents els territoris d’Abkhàsia i Ossètia del Sud, que la majoria de la comunitat internacional consideren part de Geòrgia. La decisió va ser anunciada per l’agència de notícies oficials Shana i confirmada pels governs d’Abkhàsia i Ossètia del Sud. El govern georgià s’ha indignat i acusa el govern sirià d’estar supeditat a Rússia, el principal valedor de la independència d’aquestes dues àrees.

Ara Abkhàsia i Ossètia del Sud ja són reconegudes com a estats independents per cinc membres de l’ONU (Rússia, Nicaragua, Veneçuela, Nauru i Síria) i tres que no ho són (Transnístria, Artsakh i Abkhàsia en el cas d’Ossètia del Sud i Ossètia del Sud, en el cas d’Abkhàsia).

Rússia va ser el primer estat de reconèixer la independència d’aquestes dues entitats. El 25 d’agost de 2008, arran de la situació creada pel conflicte d’Ossètia del Sud, el Consell de la Federació Russa, reunit en sessió extraordinària, va demanar al Kremlin que les reconegués.

Abkhàsia és una república del Caucas autodeclarada independent, per bé que la comunitat internacional la reconeix com a part de Geòrgia. Se’n va separar el 1992, cosa que va originar una guerra que va acabar el 1993.

Geòrgia tampoc no vol reconèixer Ossètia del Sud com a entitat diferent; el govern l’anomena per l’antic nom de ‘Samatxlabo’ o, més recentment, ‘regió de Tskhinvali’ (nom de la capital de la república). Ossètia del Sud va ser part de la regió georgiana de Xida Kartli. Ossètia del Nord és una república caucàsica, que forma part de la Federació Russa. Molts ossetins creuen que la independència és un pas transitori cap a la reunificació dins Rússia.

.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.