El síndic de greuges, Rafael Ribó, i la Comissió independent d’assessorament sobre la garantia del dret de sufragi actiu creuen que seria adequat ajornar les eleccions al parlament inicialment previstes pel 14 de febrer. Segons els seus càlculs, deu dies abans de les eleccions hi hauria entre 51.010 i 216.365 contagis actius i contactes estrets aïllats. Com el termini per a sol·licitar el vot per correu acaba el 4 de febrer, tota aquesta gent tindria la dicotomia entre trencar l’aïllament per a votar de manera presencial per a no renunciar al seu dret de vot o prioritzar la salut pública. Davant d’això, el síndic i la comissió demanen de contemplar un ajornament electoral.

Escenaris de persones aïllades per covid deu dies abans del 14-F. Font: Addenda a l’informe del Síndic de Greuges La garantia del dret de sufragi actiu en les eleccions al Parlament de febrer de 2021 en el marc de l’actual pandèmia

Així ho exposen en una addenda a l’informe dels possibles escenaris epidemiològics i els riscos de vot presencial de persones aïllades que ja va ser presentat al novembre. En cas d’ajornament electoral, a més, demanen que el congrés espanyol reformi urgentment la Llei orgànica de règim electoral general per a ampliar el vot per correu, habilitar altres opcions de vot anticipat com el vot electrònic i es concretin formalment les causes de possibles ajornaments d’eleccions ja convocades.

Recorden que “totes les persones amb dret de sufragi actiu han de poder votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, però ho han de poder fer sense posar en risc la seva salut ni la salut pública” i demanen que la decisió dels partits sobre aquesta qüestió es faci deixant de banda criteris electoralistes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.