S’ha mort la divulgadora gastronòmica Eliane Thibault Comelade a 93 anys

  • Especialista en la cuina catalana, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2009

VilaWeb
ACN
07.04.2021 - 10:19
Actualització: 07.04.2021 - 10:21

L’autora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) s’ha a 93 anys. Thibault es va dedicar a la recerca i la divulgació gastronòmica i es va especialitzar en la cuina catalana. Formada en higiene i ciències de l’alimentació, es va integrar al Cercle d’Investigació i Documentació Medieval de Catalunya (CIDOMCAT), i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, “Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava” (Barcino, 1968), inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Mare del músic Pascal Comelade, Thibault també va organitzar els tallers de cuina de la Catalunya del Nord des del 1985. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra.

Filla de mestres d’escola, Eliane Thibault Comelade va cursar estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentació a París, on va sortir primera de la seva promoció. Els primers anys va publicar diversos manuals pedagògics d’un camp aleshores encara quasi verge. En tornar a Perpinyà va conèixer l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introduí a la cultura catalana.

Poc després publica el primer llibre en llengua catalana “Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava”, el 1968, a l’editorial Barcino. Va ser l’inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Especialista de la cuina catalana a l’edat mitjana, Thibault va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el període medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona. La seva gran obra, “La Cuisine Catalane”, en dos volums, es reedita regularment des del 1978. Amb la seva labor, l’autora va contribuir a la recuperació de la tradició culinària catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any