L’economista i periodista Josep Maria Muntaner i Pasqual va morir ahir, segons ha informat a través d’un comunicat l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Tenia 78 anys. Muntaner va ser el primer tresorer de l’IEC entre el 1980 i el 1984 i va estar molt vinculat a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de la qual va ser tresorer (1990-1992), vice-president (1992-1994) i president (1994-2000). Professor de diverses universitats i fundador dels dos instituts financers de la Generalitat, va tenir un paper clau en la represa de l’activitat de l’IEC en la Transició. A més, havia col·laborat en diversos mitjans de comunicació com Destino, Presència, Avui, Canigó o Serra d’Or fent temes de divulgació econòmica.

Josep Maria Muntaner va ser un dels fundadors, el 1986, de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC. A través d’un comunicat, la presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC ha destacat que ‘la seva llarga trajectòria a l’Institut no és només una qüestió d’anys, sinó de dedicació, en molts àmbits i en diferents nivells’. Per la seva banda, Josep Massot i Muntaner, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, ha afirmat que ‘Josep Maria Muntaner va tenir un paper molt rellevant en la represa de l’IEC després de la mort de Franco’ i ha destacat que va estar, sempre, molt implicat amb l’Institut.

Muntaner era economista i llicenciat en ciències de la informació. Es va especialitzar en temes d’economia regional i urbanística i en economia financera, i va treballar en entitats privades i públiques. A banda de col·laborar en diversos mitjans de comunicació en temes de divulgació econòmica també va realitzar estudis comarcals com ‘Sant Adrià de Besòs: un municipi en transformació’ (1968), ‘Sant Sadurní d’Anoia i l’Alt Penedès’ (1969) i ‘Dinàmica i perspectiva del Vallès’ (1969).

També va ser professor de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat de Perpinyà. Era membre del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, va ser fundador i director del Centre d’Estudis Interprofessionals de Desenvolupament i Urbanisme i cap d’estudis i màrqueting del Banc d’Europa.

A més, Muntaner va ser fundador dels dos instituts financers de la Generalitat de Catalunya: va ser el primer director general de l’Institut Català del Crèdit Agrari i president i director general de l’Institut Català de Finances. També va ser assessor de la Conselleria d’Economia i president de l’Associació de Bancs Transfronterers Francoespanyols.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb