Avui s’ha mort a 87 anys l’ex-canceller alemany Helmut Kohl, segons que informen diversos mitjans alemanys, com Der Spiegel. Kohl va ser al capdavant del govern alemany amb la CDU entre 1982 i 1998 i va saber aprofitar l’oportunitat del procés de reunificació d’Alemanya.

Va començar la seva carrera política a les joventuts de la Unió Demòcrata Cristiana d’Alemanya (CDU) i va ser president del govern regional de Renània-Palatinat l’any 1969. El 1973 va convertir-se en president de la CDU i el 1982 va passar a ser el canceller de la República Federal d’Alemanya (RFA) després d’una moció de censura dels demòcrata-cristians i els liberals contra el canceller social-demòcrata Schmidt.

Kohl va ser canceller durant setze anys, fins el 1998, havent guanyat quatre eleccions consecutives (1983, 1987, 1990 i 1994). El seu principal èxit és la reunificació d’Alemanya l’any 1990, després de la caiguda del mur de Berlín, a partir de la integració dels territoris de la República Democràtica d’Alemanya a la RFA.

La reunificació d’Alemanya va reforçar la integració i ampliació de la Comunitat Econòmica Europea i va convertir el país en el puntal econòmic d’Europa després de superar uns anys de dificultats econòmiques i socials.

El 1998, va perdre les eleccions contra Gerhard Schröder, el líder del Partit Social-demòcrata, que va fer una coalició amb els Verds. La seva retirada política va arribar el 2002, quan va abandonar el parlament alemany i va cedir la presidència de la CDU a l’actual cancellera, Angela Merkel.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb