Una sentència pionera prohibeix a Trump de blocar usuaris crítics a Twitter

  • La sentència és pionera i obre un debat sobre l'ús de Twitter que fan els polítics, especialment els que tenen responsabilitats institucionals

VilaWeb
Redacció
13.07.2019 - 01:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Donald Trump no pot blocar usuaris crítics a Twitter perquè utilitza la xarxa social per parlar d’afers oficials dels Estats Units. Un tribunal nord-americà ha obert una via nova sobre l’ús de les xarxes socials pels polítics, alguns avesats a blocar crítiques que els fan usuaris de les xarxes. Segons que explica The New York Times, la sentència pot tenir conseqüències a la constitució dels Estats Units, concretament obrint la porta per a modificar-ne la primera esmena.

La sentència del tribunal d’apel·lació diu que Trump no pot excloure ciutadans nord-americans de la lectura de les seves publicacions. A la demanda, van argumentar que el blocatge selectiu de Trump pel fet d’expressar opinions crítiques és una discriminació inconstitucional. L’equip jurídic de Trump va contraargumentar assegurant que és un compte personal i que el molestaven que el critiquessin i se’n befessin.

‘Concloem que les proves de la naturalesa oficial del compte són aclaparadores. També concloem que, una vegada el president hagi triat una plataforma i hagi obert el seu espai interactiu a milions d’usuaris i participants, no pot excloure’n selectivament aquells amb qui no està d’acord’, ha sentenciat el tribunal.

Kelly Laco, portaveu del Departament de Justícia, ha dit: ‘Estem decebuts amb la decisió del tribunal i explorem quins passos podem fer. Com vam argumentar, la decisió del president Trump de blocar els usuaris del seu compte personal de Twitter no viola la primera esmena.’

En canvi, la sentència ha satisfet els demandants. ‘La decisió garantirà que la gent no sigui exclosa d’aquests fòrums simplement pels seus punts de vista i que els funcionaris públics no transformin aquests espais digitals en càmeres de ressonància’, ha dit Jameel Jaffer, director del Knight First Amendement Institute de la Universitat de Columbia i representant d’un grup d’usuaris blocats per Trump. ‘Ajudarà a garantir la integritat i la vitalitat dels espais digitals, cada vegada més importants per a la nostra democràcia’, ha afegit.

La sentència és pionera i obre un debat sobre l’ús de Twitter que fan els polítics, especialment els que tenen responsabilitats institucionals. Als Estats Units, fins i tot pot fer modificar la constitució per a adaptar-la a les transformacions que han originat les xarxes socials a la vida pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes