El senat espanyol obre la via judicial contra el congrés perquè retiri la llei d’amnistia

  • El Tribunal Constitucional podria suspendre cautelarment el procediment legislatiu

VilaWeb
VilaWeb – Agències
19.03.2024 - 18:35
Actualització: 19.03.2024 - 19:49

La senadora del PP Alícia García ha anunciat que el senat espanyol activarà els mecanismes necessaris per elevar el que la llei del Tribunal Constitucional espanyol (TC) denomina “conflicte entre òrgans constitucionals”. Ho farà per resoldre el xoc d’atribucions entre congrés i senat espanyols que, a parer del PP, suposa la llei d’amnistia. El PP s’agafa així la línia d’actuació suggerida pels lletrats, que en un informe debatut avui a la mesa plantejaven aquest pas que podria acabar al TC. “El grup popular proposarà que aquesta cambra, en defensa de les seves atribucions, insti formalment al Congrés a retirar la llei d’amnistia per ser una reforma encoberta de la Constitució”, ha afirmat García al ple.

El senat pot impulsar aquest conflicte -regulat a l’article 73 de la llei del TC- si considera que un altre òrgan constitucional envaeix les seves atribucions. Una vegada en té constància, té un mes per votar en ple la decisió i comunicar el conflicte a l’altre organisme, en aquest cas el congrés, i demanar que retrocedeixi. Tal com indica el mateix tribunal, aquests conflictes es poden donar entre organismes com el govern, el congrés, el senat o el Consell General del Poder Judicial, entre d’altres.

Si finalment el congrés no revoca la suposada invasió, el senat pot elevar el conflicte davant del Tribunal Constitucional, especificant els preceptes que considera vulnerats i formulant les al·legacions que estimi oportunes. En aquest punt, és el TC qui ha de traslladar un escrit promovent el conflicte a l’òrgan requerit, així com als altres òrgans legitimats per promoure aquest procés constitucional perquè puguin, en el termini d’un mes, personar-se en el procediment i formular al·legacions. La sentència que resol el conflicte determinarà a quin òrgan corresponen les atribucions constitucionals controvertides i declararà nuls els actes executats per invasió d’atribucions, resolent el que sigui procedent sobre les situacions jurídiques produïdes a l’empara d’aquests. Fonts del PP calculen que la votació per traslladar al Congrés el xoc, pas previ per anar al TC, podria fer-se a principi del mes d’abril.

La decisió, anunciada per la senadora Garcia durant la sessió de control al govern espanyol, suposa un moviment més del PP per entorpir la tramitació de l’amnistia. Paral·lelament, han fet altres gestions, com tramitar la llei per la via ordinària, i no urgent com va imposar inicialment el congrés. Tot plegat farà que la tramitació de la norma, i la resolució ara del conflicte constitucional, s’allargui dos mesos i s’acosti, o fins i tot se superposi, amb la campanya catalana del 12-M.

Resposta del govern espanyol

Al seu torn de rèplica a la interpel·lació de García, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha recriminat que el PP hagi utilitzat la seva majoria per decidir de forma “unilateral” passos que entorpeixen la tramitació de la llei, però que no la milloren. “Intenten convertir el Senat en una cambra de confrontació amb el Congrés”, ha lamentat. “El PP ha convertit el Senat en una cambra dilatòria i obstruccionista”, ha reblat.

Segons Bolaños, el PP també ha plantejat aquest conflicte per “agradar una mica a l’extrema i que no s’enfadi”. De fet, Vox havia reclamat repetidament al PP que usés la seva majoria absoluta al Senat per boicotar la tramitació de la llei i impedir que pogués prosseguir el seu recorregut parlamentari. Ja als passadissos, Bolaños ha agregat que no creu que aquest conflicte entre cambres prosperi i ha qualificat la maniobra de “pur artifici”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any