Un segon trimestre que es presenta força millor

  • L'índex de confiança dels empresaris catalans indica un augment clar respecte del període anterior · Destaca el fet que tots els sectors estan d'acord, amb l'ombra de la sequera com a aspecte negatiu per a l'agricultura i la indústria agroalimentària

Jordi Goula
21.04.2023 - 19:50
VilaWeb

El segon trimestre del 2023, l’índex de confiança empresarial harmonitzat de Catalunya mostra un augment del 2,9% respecte del primer trimestre del 2023. Segons l’Institut d’Estatística de Catalunya (Idescat), tots els sectors d’activitat milloren la confiança empresarial, encapçalats per l’hoteleria i el transport (3,5%) i la resta de serveis (3,2%), seguits de la indústria i la construcció (2,6%, en tots dos casos) i el comerç (2,4%). Aquesta és la nota que va fer pública ahir la Generalitat, en què feia avinent una millora clara de les expectatives dels empresaris catalans per als mesos vinents. Recordem que les dades per al càlcul provenen de la integració de la mostra de l’enquesta de clima empresarial, que elabora l’Idescat amb la Cambra de Comerç de Barcelona, i de la mostra per a Catalunya de l’enquesta d’indicadors de confiança empresarial, que fa l’Institut d’Estatística espanyol (INE).

Els qui seguiu aquesta píndola deveu haver vist que les darreres setmanes sembla que hi hagi hagut una inflexió en sentit positiu en els principals indicadors a curt termini, per la qual cosa la millora de la confiança per al segon trimestre no hauria de sorprendre gaire. Potser sí, pot sorprendre pel fet que, en aquest cas, les empreses petites augmenten més el seu grau de confiança que no pas les més grans. Segons que diu la nota, per grandària de l’establiment, hi ha comportaments dispars de la confiança empresarial. Els establiments de menys assalariats són els que declaren una millora de la confiança respecte del trimestre passat: els de 50 assalariats a 199, un 4,3%; els de 10 assalariats a 49, un 3,8%; i els de menys de 10 assalariats, un 3,3%; en canvi, els establiments de 200 assalariats a 999 i els de 1.000 assalariats o més mostren una pèrdua de confiança (-0,1% i -0,3%, respectivament).

Probablement, aquesta diferència té la seva arrel en la xifra que es pren com a base, del trimestre passat, en què la situació era que la por demostrada era més important en les empreses petites. Ho demano a Carles Mas, director de l’àrea d’economia i empresari de la PIMEC. Diu: “Efectivament, la negativitat que hi havia fa uns mesos ha desaparegut, en bona part. La interpretació que en faig és, en aquesta clau, que els mesos vinents es veuen menys malament, la qual cosa és positiva, òbviament.” I, afegeix que, en general: “Es té la sensació que la situació general va millorant, sobretot, empesa per la campanya del turisme, que esperem que enguany sigui molt bona.”

Però Mas té recança de parlar gaire d’optimisme, perquè pensa que entrem en un període de millora que s’allargarà fins el setembre. I que, més enllà, la situació es pot enrarir. “Les petites empreses són més optimistes que les grans o les multinacionals. Aquestes són més cauteloses i van amb peus de plom a l’hora de visualitzar les seves expectatives.”

Qui s’abona també a aquesta tesi és Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona. Em comenta: “Veiem que els impactes de la política monetària es van retardant. Igual com succeeix en el món del crèdit, els efectes d’un enduriment es notaran més endavant.” També indica: “Ens adonem que la inflació subjacent durarà més que no es pensaven els analistes. Ara ja ha entrat als serveis. I no podem oblidar que, mentre a la indústria és més fàcil de domesticar, perquè la competència és molt superior, en alguns serveis és molt complicat. I la conseqüència directa d’això és que els tipus d’interès poden continuar essent alts més temps que no es preveu.”

Li insisteixo en el fet que em sembla que la situació, ara com ara, amb aquesta millora de la confiança, trenca amb els lligams de pessimisme que teníem fins fa ben poc. “És cert, portem molta inèrcia positiva. Per mi, el més important és que tots els sectors presenten una millora similar”, em comenta. Es refereix als serveis lligats al turisme, com l’hoteleria i els transports, que és natural que siguin optimistes davant la bona campanya que es preveu.

Però dóna molta importància a les expectatives positives que mostra la indústria. “Demostra que és més resilient que en altres països, com Alemanya, per exemple. L’energia els ha fet molt de mal. Cal dir que en el cas concret de l’energia, l’excepcionalitat ibèrica ens ha anat molt bé. I no hem d’oblidar que la política industrial de la Unió Europea potencia programes en els quals Catalunya es troba molt ben posicionada.” I esmenta uns salaris competitius, una ubicació excepcional i una tranquil·litat social que es fa més palesa en situacions com la que viuen actualment a França. I no s’oblida de la construcció, si bé la reanimació del sector “anirà més per la via de la rehabilitació que no pas per l’obra nova. Encara queda una part de bosses d’estalvi acumulada durant la pandèmia…”.

Per demarcacions camerals, totes mostren millores de la confiança, però amb intensitats diferents, que van del 7,5% de les Cambres de Girona al 0,8% de la Cambra de Barcelona. Sembla que el turisme queda ben reflectit en aquesta distribució geogràfica, on caldria afegir que les Cambres de Lleida milloren només d’un 1,9%, a causa, sobretot, de les males perspectives per la sequera. Unes perspectives que arriben al sector industrial agroalimentari, que veu com la probable manca de producte implicarà un augment dels preus.

En aquest sentit, l’indicador de confiança en l’àmbit estatal, que va publicar també ahir l’INE, constata que el 23,1% dels gestors d’establiments empresarials preveu que el nivell de preus del seu negoci pujarà el segon trimestre del 2023, mentre que el 4,7% estima que disminuirà. El 72,2% restant considera que es mantindrà estable. Això vol dir que el saldo entre el percentatge de respostes que consideren que els preus augmentaran i el de les que consideren que disminuiran se situa en 18,4 punts, davant els 27,4 del trimestre anterior. Una davallada molt positiva, perquè baixen substancialment els qui creuen que han de pujar més.

En definitiva, som davant una millora de la confiança sobre el segon trimestre. Aquesta millora ha de fer que les inversions en personal o en equipament –fons europeus inclosos– siguin més fàcils de dur a terme. De fet, en el cas estatal, el 12,4% dels empresaris considera que el personal contractat en el seu negoci augmentarà el segon trimestre del 2023, mentre que el 8,6% creu que disminuirà. El 79,0% restant considera que es mantindrà estable. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables se situa en 3,8 punts, per sobre dels -6,0 que assenyalava la del trimestre anterior, cosa que reflecteix una perspectiva més bona.

L’optimisme moderat per als mesos vinents no ens ha de fer perdre de vista les paraules de Poveda i Mas, en el sentit que a partir de setembre la situació es pot endurir. Per cert, que Poveda em comentava que el 3 de maig la Cambra té previst de presentar l’informe de conjuntura, en què hi haurà xifres de creixement del primer trimestre i noves previsions. “Amb alguna sorpresa”, em deia. Haurem d’esperar uns dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any