Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que és el 20 de novembre, Save the Children tornar a alertar sobre la gravetat dels abusos sexuals que pateixen els nens i les nenes a l’estat i del calvari judicial quan denuncien. L’ONG ha publicat un nou informe —Els abusos sexuals a la infància a Espanya— que constata que el sistema judicial falla a l’hora de protegir els infants que han estat víctimes de violència sexual. En aquest sentit, assenyala que són obligats a declarar fins a quatre vegades i alguns processos s’allarguen fins a cinc anys.

Per superar aquesta situació crítica, Save the Children reclama amb urgència que una branca de la justícia, inclosos jutges i fiscals, s’especialitzi en aquesta mena de delictes. Així mateix, l’entitat reclama que no s’obligui a declarar a les víctimes en diverses instàncies, ja que amb el pas del temps poden incórrer en contradiccions o oblits. Per això, proposa que les víctimes només hagin de fer una sola declaració. A més, denuncia que el 70% dels casos no arriben a judici.

“En la lluita contra la violència, la clau està en la prevenció. No obstant això, quan arribem tard, quan un nen o una nena ja ha patit violència, hem d’actuar protegint-lo, no vulnerant els seus drets d’una nova manera. Per incomprensible que sembli, la infància i l’adolescència no estan tenint processos judicials justos; revertir aquesta anomalia ha de ser una prioritat”, assenyala Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Arreu de l’estat un 44,7% dels abusos sexuals comesos cap a menors d’edat es produeixen entre els tretze i els setze anys, encara que l’edat mitjana en la qual els nens i les nenes comencen a sofrir abusos és molt primerenca, a onze anys i mig. Així ho conclou Save the Children després d’analitzar 394 sentències judicials d’abusos sexuals dictades entre 2019 i 2020.

Pel que fa a l’agressor, Save the Children indica que el 84% dels abusadors són coneguts, en major o menor grau, per les víctimes. Entre els espais més comuns on es produeixen els abusos destaca l’entorn familiar amb gairebé la meitat (49,5%) dels casos analitzats, sent la figura del pare la més freqüent.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.