Divendres 21 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, Linguapax Internacional torna a destacar la tasca de promoció de la diversitat lingüística i l’educació multilingüe i atorga el seu premi anual.

Linguapax Internacional i la càtedra UNESCO de l’Institut d’Estudis Catalans commemoren conjuntament el Dia Internacional de la Llengua Materna, declarat per la UNESCO l’any 1999 per destacar el valor de la diversitat cultural i lingüística en la construcció de societats sostenibles i en pau.

És en aquesta data que s’anuncia el guanyador del Premi Internacional Linguapax, un reconeixement a l’acció duta a terme des de diferents àmbits,   per persones, entitats o organismes, a favor de la preservació de la diversitat lingüística, de la revitalització i reactivació de comunitats lingüístiques i de la promoció del multilingüisme .

Durant l’acte es presentaran els resultats de les accions dutes a terme durant l’Any Internacional de les Llengües Autòctones (2019), la principal conclusió del qual ha estat –a partir de la identificació de la gravetat de la situació de les llengües anomenades indígenes- , dedicar una Dècada d’Accions per a les Llengües Indígenes tenint en compte l’impacte que la desaparició d’aquest patrimoni, no només cultural i lingüístic, pot tenir en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Com un exemple significatiu i reeixit de recuperació lingüística es presentarà l’Informe Linguapax 2019 Kava vell en carabasses noves: revitalització lingüística i escolarització a Hawaii dedicat a la llengua hawaiana. El Premi Linguapax 2019 va ser atorgat al professor Larry Kimura pel seu lideratge en el moviment de recuperació d’aquesta llengua. Rubèn Fernández, coordinador de l’informe, ens parlarà d’aquest moviment i de les accions que l’han fet reeixir  i Màrius Serra, escriptor i autor del llibre “Res no és perfecte a Hawaii” ens parlarà dels vincles entre Catalunya i Hawaii.

Finalment, la presidenta de Linguapax Internacional, Mònica Pereña, anunciarà la persona guardonada amb el premi Linguapax 2020.

 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb