Santi Vila: ‘La cultura catalana sempre serà espanyolíssima’

  • El conseller de Cultura diu a El País que els toros 'són una gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana'

VilaWeb
ACN
06.10.2016 - 10:11
Actualització: 06.10.2016 - 11:09

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha dit que el parlament s’havia extralimitat prohibint els toros. Diu que no és pro-taurí, però que pensa que les corregudes de bous s’havien de ‘morir’ de manera ‘natural’. En una entrevista a El País, diu que el sector ‘més apassionat del nacionalisme espanyol i català’ entén els toros d’una manera identitària, i creu que no hauria de ser així. Actualment, afegeix, s’imposa una ‘nova espiritualitat’ més respectuosa amb els animals i que es troba incòmoda amb qualsevol espectacle que faci servir la violència.

En previsió que el Constitucional espanyol anul·li la prohibició de les curses de braus aprovada per la Generalitat, ha dit que el seu departament n’examinarà l’argumentari i sospesarà ‘si és cultural’, és a dir, si hi preval l’argument que és ‘la festa nacional’ sobre qualsevol altre.

Enmig d’aquest debat, considera que hi ha l’oportunitat de reconsiderar l’ús de la plaça Monumental. ‘És injust que només tinguin llicència per a fer toros i que no els donem alternatives’, ha dit. Per ell, cal cercar la manera que la plaça sigui un gran equipament on es puguin fer concerts de format mitjà per a deu mil persones, o bé un centre d’interpretació o memorial que recordi que els toros són una ‘gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana’.

Un ‘error’ construir una cultura pròpia
Vila diu que defensa el procés sobiranista només per raons polítiques, de repartiment i d’organització de poder, enmig d’una ‘atròfia d’organització i repartiment de poder de l’estat’ que fa que Catalunya s’hi senti ‘incòmoda’.

Amb tot, veu ‘evident’ que la cultura catalana sempre serà ‘espanyolíssima’ i espera que cada vegada ‘més mestissa, oberta i plural’. Segons ell, construir una cultura pròpia fóra un error. ‘No m’imagino cap escenari polític amb un posicionament monocolor amb relació a la llengua, la història i les tradicions’, ha dit.

Finalment, ha lamentat que Catalunya s’assemblés molt a la resta de l’estat espanyol quant a l’exclusió de la cultura com a part de les polítiques socials. Considera ‘paradoxal’ que el govern i el parlament decideixin d’impulsar una legislatura marcada per l’agenda social, i que la cultura no formi part d’aquesta agenda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any